Nieuws

Abdallah Aberkane: ‘Ik wil dit seizoen mijn debuut in de Eredivisie maken’

Abdallah Aberkane (19) heeft voor dit seizoen een duidelijk doel: zijn debuut maken in de Eredivisie. De verdediger van Jong Sparta Rotterdam zit dicht tegen het eerste elftal aan, maar maakt zijn minuten voorlopig nog in de beloften. ,,De Tweede Divisie is een ideale leerschool voor me.”

Jong Sparta herbergt verschillende talenten die het in zich hebben om het tot het profvoetbal te schoppen. Van hen zit Abdallah Aberkane er wellicht het dichtst tegenaan. ,,Ik train volledig mee met de A-selectie. Aan het eind van de week wordt er gezegd of ik meedoe met Jong Sparta of me moet melden bij het eerste. Als de ploegen niet op dezelfde dag spelen, voetbal ik met Jong Sparta meestal zestig minuten, zodat ik nog genoeg energie heb als ik zou moeten invallen bij de hoofdmacht.”

Afgelopen zomer maakte Aberkane de overstap van Ajax naar Rotterdam. Hij had direct voor ogen om zo snel mogelijk aan te sluiten bij het eerste. ,,Trainer Henk Fräser heeft veel vertrouwen in me. Hij zegt vaak dat hij niet twijfelt aan mijn voetballende kwaliteiten, maar dat ik nog betrouwbaarder moet worden en mijn focus langer moet vasthouden. Kortom, ik moet volwassener worden in mijn spel. Ik kom net uit de jeugd en moet van oudere jongens leren hoe je een wedstrijd dood maakt. Het is nu zaak om mijn kans in het eerste af te wachten en dan zal ik er moeten staan.”

Zijn doel is helder: zeker nog dit seizoen wil Aberkane zijn debuut op het hoogste niveau maken. ,,Verder wil ik veel ervaring opdoen en een heel seizoen lang spelen. Wat dat betreft is de Tweede Divisie een goede leerschool. Er zijn ploegen die goed voetballen, maar de meeste clubs proberen vanuit de tweede bal te spelen. Dat betekent dat je veel in duel komt en juist dat is goed voor me, want daarvan word ik sterker. Ik kan als rechtsback of centrale verdediger uit de voeten. Het maakt me niet zoveel uit, maar momenteel speel ik mijn wedstrijden in het centrum. Ik ben een voetballende verdediger, maar ik moet leren dat ik soms de bal ook gewoon moet wegknallen.”

Ajax

Dat Aberkane voetballend is ingesteld, is niet gek. Hij voetbalde drie seizoenen in de jeugd van Ajax. De Amsterdammers plukten hem als B-junior weg bij ADO Den Haag. ,,Bij Ajax was ik gewend om op balbezit te spelen. Toen ik overkwam van ADO, tekende ik een contract voor drie jaar en dat liep afgelopen zomer af. Mijn eerste seizoen ging goed. Ik speelde alles en mijn trainers waren tevreden, maar in mijn tweede brak ik mijn enkel. Ik lag er heel het jaar uit en ook vorig jaar had ik er nog last van. Vorig seizoen speelde ik wel mijn wedstrijden, maar had ik geen vaste basisplek. Zo kon ik niet in een ritme komen en had ik moeite om op mijn oude niveau te komen.”

En dus kwam er in 2019 een einde aan Aberkane’s avontuur bij Ajax. Twee seizoenen lang voetbalde Aberkane amper, waardoor de clubs zich allerminst verdrongen om zijn diensten. ,,In het voetbal is er altijd interesse, maar het werd niet concreet. Sparta wel en dat was direct een goede optie. Het is in de buurt van mijn woonplaats Gouda, ik heb Sparta altijd een mooie club gevonden en er lopen warme mensen rond bij de club. Dus Sparta was een mooie kans en dit jaar verloopt alles volgens plan. Het moge duidelijk zijn dat ik me volgend jaar graag zou blijven door ontwikkelen bij Sparta.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto verdedigt Abdallah Aberkane (links) voor Jong Sparta Rotterdam tijdens het duel met De Treffers tegen Abdelaziz Khalouta.