Nieuws

Ambitieuze Tillema: ‘Ik wil volgend jaar kampioen worden met Rijnsburg’

Joël Tillema (28) transformeerde vorig seizoen van opkomende back tot aanvallende middenvelder met scorend vermogen. De Hagenaar voelt zich thuis bij Rijnsburgse Boys en verlengde onlangs zijn contract met twee jaar. Tillema heeft grootse plannen met de club. “Ik wil kampioen van de Tweede Divisie worden.”

Rijnsburgse Boys promoveerde vorig jaar van de Derde naar de Tweede Divisie. Veel clubs zouden dan al blij zijn met lijfsbehoud, maar Rijnsburgse Boys en Tillema zelf niet. “Eigenlijk moet Rijnsburgse Boys altijd bovenin meedoen. Dit seizoen was het even aankijken, maar volgend jaar mag er meer van ons worden verwacht”, is de topscorer van de club stellig tegen ELF Voetbal. “Dat is ook door de clubleiding uitgesproken. We willen meedoen om de bovenste plaatsen. En zelf wil ik gewoon kampioen worden.”

Tillema spreekt van een seizoen met gemengde gevoelens. “Tijdens de winterstop stonden we tweede, maar daarna hebben we een hele slechte reeks gehad. Met die tweede plek leefden we zeker niet boven onze stand, want we hebben gewoon veel kwaliteit in de selectie. Het is heel lastig om te verklaren waarom we die slechte periode hadden.”

Aanvallende middenvelder

Tillema wordt gewaardeerd in de Bollenstreek en dat is ook de reden dat hij zich voor twee extra jaren heeft verbonden aan de club. Hoewel andere clubs interesse hadden, was het voor Tillema geen moeilijke keuze om te verlengen. Groot pluspunt bij Rijnsburgse Boys: hij speelt met zekerheid op de positie van aanvallende middenvelder. “Ik stond vroeger meestal rechtsback, maar vorig seizoen werd ik op het middenveld gezet.”

Het bleek een gouden greep van trainer Pieter Mulders. In de Derde Divisie schoot Tillema de ene na de andere bal in het doel en ook in de Tweede Divisie weet hij het net makkelijk te vinden. Tot nu toe dertien keer. “Ik heb in de jeugd ook op het middenveld gestaan, dus ik wist dat ik het in me had. Ik ben geen klassieke nummer tien, want ik krijg de vrijheid om de vleugels op te zoeken. Als back spelen vond ik leuk, maar als je me het nu vraagt dan zeg ik dat de plek van aanvallende middenvelder mijn favoriete positie is.”

Grote Ajax

Tillema groeide op bij Ajax. Op De Toekomst voelde hij zich altijd thuis en beleefde hij naar eigen zeggen een prachtige jeugd. “Ik heb Ajax als een warme club ervaren. Ik liep bijna heel de dag rond op de club. Ik werd ’s morgens om 11 uur van school gehaald en was rond half 10 ’s avonds pas thuis. En dat vijf dagen per week. Ik speelde met onder anderen Toby Alderweireld, Sergio Padt, Siem de Jong en later Daley Blind. De toernooien waren altijd prachtig, zo heb ik als jonge jongen gespeeld in Japan en Maleisië. Op dat soort toernooien zag je de mensen kijken: kijk, daar loopt het grote Ajax.”

Tillema is geen supporter meer van de club, al was hij dat sowieso nooit. “Om eerlijk te zijn: ik was altijd fan van Feyenoord, haha. En nog steeds. Ik ben Feyenoorder, maar ik speelde in de jeugd voor Ajax. Ik kwam er natuurlijk niet voor uit in Amsterdam. Na Ajax ging ik naar ADO Den Haag, waar ik het ook prima naar mijn zin heb gehad. Ik speelde een paar wedstrijden in de Eredivisie, maar in mijn laatste jaar kwam ik niet meer aan bod. Er was nog wel wat interesse vanuit de Jupiler League, maar in mijn hoofd was ik er klaar mee. Achteraf heb ik daar wel een beetje spijt van.”

De ex-prof koos ervoor om een stap terug te zetten en met vrienden bij Scheveningen te gaan voetballen. “Daar heb ik goede jaren gehad. Het profvoetbal zat toen nog wel in mijn hoofd, maar het is niet dat ik er vol voor ging. Ik kon bijvoorbeeld nog stagelopen in Griekenland, maar daar heb ik vanaf gezien vanwege de verhalen die je vaak hoort over betalingen. Naast het voetbal heb ik een tijdje niets gedaan, maar ik ben van plan om vanaf september een opleiding te gaan volgen.”

(Tekst: Tim Beck/Foto: ProShots)

In het magazine van onze mediapartner ELF Voetbal wordt maandelijks veel aandacht besteed aan de Tweede Divisie. Meer informatie vind je hier.