Nieuws

Anthony Biekman staat door telefoontje van Delano Cohen weer op het veld

Onze partner ELF Voetbal maakte in de herfst een speciale krant over de Tweede Divisie. In samenwerking publiceren we hier tijdens de winterstop elke dag een verhaal om iedereen kennis te laten maken met alle ploegen. Hier deel 8 met Anthony Biekman van BVV Barendrecht.

Eigenlijk had hij zijn voetbalcarrire al beindigd. Anthony Biekman liep vanaf zijn achtste rond bij diverse profclubs, maar zag het laatste restje plezier na het oplopen van een knieblessure bij FC Dordrecht anderhalf jaar geleden verdwijnen. Een telefoontje van BVV Barendrecht-speler Delano Cohen eind augustus bracht verandering in de situatie. ,,Na de winterstop wil ik er weer staan. Daar werk ik nu hard naar toe.

Via een wederzijdse vriend kwam het contact tussen Cohen en Biekman tot stand. ,,Ik speelde enkele jaren met Delano samen in de jeugd van Sparta Rotterdam. Hij had gehoord dat ik zonder club zat en zelfs was gestopt. Leuk dat hij aan me dacht. Na een gesprek met de technische man bij Barendrecht voelde het goed. De keuze om toch weer te gaan voetballen, nam ik daarna snel. Maar ik heb een lange weg te gaan. In het begin kende ik zeker opstartproblemen. Pijntjes, mijn lichaam dat overbelast werd. Maar nu word ik dag in dag uit beter en fitter. Straks na de winterstop wil ik er weer staan. Als Delano niet had gebeld? Lastig, maar ik denk niet dat ik het voetbal had opgepakt. Dan had ik me volledig gefocust op mijn maatschappelijke carrire.

De 24-jarige aanvaller werkt als administratief medewerker bij de Nederlandse Energie Maatschappij in Rotterdam. Verder volgt hij de HBO-studie Vastgoedmanagement. ,,Ik zit nu in mijn laatste jaar. In augustus hoop ik klaar te zijn. Ik volg de studie via de NCOI. Op vrijdag ga ik naar school in Amsterdam. De overige tijd moet ik zelf invullen. Woensdag probeer ik daar de middag en de avond voor te reserveren. De andere drie avonden trainen we. Ik reis vaak rechtstreeks vanuit mijn werk naar de club om te trainen.

Revalidatie

Vorig seizoen was Biekman juist teruggekeerd bij FC Dordrecht en leek hij zijn profcarrire na een jaar VV Katwijk nieuw leven in te blazen. ,,Tijdens de voorbereiding liep ik een knieblessure op. Een scheurtje in de meniscus. Mijn revalidatie heb ik bij FC Dordrecht afgemaakt, maar op het kunstgras bleek ik toch last te blijven houden van mijn knie. Toen ik op papier fit werd verklaard, was technisch directeur Marco Boogers vertrokken. Met hem had ik een goede klik en hij had me ook teruggehaald. Toen wist ik dat het een moeilijk verhaal ging worden met het oog op de toekomst. Een gesprek met de nieuwe technisch directeur (Peter Drijver, red.) bevestigde dat. Ik mocht aansluiten bij de beloften van FC Dordrecht om fit te worden, maar alle respect voor dat team. Op 23-jarige leeftijd ga ik niet meer op dat niveau voor een paar toeschouwers spelen. Ik was er ook echt helemaal klaar mee.

Hij verklaart. ,,Ik heb de voetbalwereld van dichtbij meegemaakt. Ik had er geen zin in om weer een proces te moeten doorlopen om een contract af te dwingen. Links en rechts zag ik dat er spelletjes werden gespeeld. Ook met zaakwaarnemers heb ik foute keuzes gemaakt. Ik zal er nooit meer een in de hand nemen. Ik was daarom ook zo blij met de gesprekken met Barendrecht. Ze speelden alles open en eerlijk. Veel betaald voetbalclubs kunnen daar een voorbeeld aan nemen.

Vanaf zijn achtste maakte Biekman deel uit van die wereld. Toen werd hij door Sparta Rotterdam weggeplukt bij DSO uit Zoetermeer, de plaats waar hij is geboren en nog steeds woont. ,,Ik heb in totaal tien jaar voor Sparta gespeeld. In het begin bracht mijn vader me elke dag weg. Vanaf de D-jeugd reden er busjes. Na de C1 moest ik weg, omdat de club koos voor een spits van AZ. Ik speelde een seizoen in de B2 van Excelsior, scoorde volop en werd teruggevraagd. Ik speelde met Sparta mee op een toernooi in Enschede dat van beide kanten goed beviel waarna mijn terugkeer definitief werd. Sparta voelt als mijn club.

RKC Waalwijk

Als A-junior vertrok hij naar RKC Waalwijk, toen nog Eredivisionist. ,,Het eerste jaar verbleef ik in een gastgezin. Het tweede jaar kreeg ik samen met aanvoerder Hafid Salhi van de beloften een woning van de club op vijf minuten van het stadion. Na een halfjaar werd ik verhuurd aan FC Den Bosch, waarvoor ik al snel debuteerde in de Eerste Divisie en ook direct scoorde. Nadat RKC Waalwijk in 2014 degradeerde, kon ik terecht bij FC Dordrecht. Die club was net gepromoveerd. Dat werd een gek seizoen met veel wisselingen in de selectie en veel gehuurde spelers. Degradatie viel niet te voorkomen. Ik had inmiddels ook problemen met trainer Jan Everse.

Zijn toekomst leek toen in Vietnam te liggen. ,,Ik werd benaderd door een spelersmakelaar en reisde af naar Hanoi (hoofdstad met 7,7 miljoen inwoners, red.). Ik trainde een week mee met Sng Lam en deed mee aan een oefentoernooi met vijf onderlinge teams. Ik verwachtte vijftig toeschouwers. Zat het hele stadion vol met twintigduizend fans. Het voetbal leeft daar enorm. Het ging allemaal goed en we zaten om de tafel over een contract. In die periode werd ook Chinees Nieuwjaar gevierd, waardoor iedereen voor een korte vakantie naar huis afreisde. Ik ging terug naar Nederland. Toen ik mijn koffers pakte, werd me verzekerd dat het contract in orde kwam.

Het liep anders. ,,Ik zette nauwelijks voet op Nederlandse bodem en de ellende begon. Eerst stond er in het contract een minder hoog salaris dan was afgesproken. Een paar dagen later werd de trainer ontslagen. In Vietnam hebben trainers zoveel macht dat ze overal hun eigen spelers meenemen. Dat geldt ook voor de twee buitenlanders, die elke club maximaal mag hebben. Dat is vaak een lange jongen voorin en een lange speler centraal achterin. De nieuwe trainer, die werd aangesteld, deed dat ook. Mijn transfer ging niet door. Jammer. Hanoi was een mooie stad, Vietnam een mooi land en financieel zag het er ook goed uit. De taal vormde een probleem. Dat was meer gebarentaal. Maar ik had het avontuur graag willen meemaken.

Bij BVV Barendrecht heeft Biekman het nu goed naar zijn zin. ,,Ik werk er hard aan om volledig fit te worden. Ik zit nu bijna op tachtig procent. Na de winterstop wil ik me tonen. Met de Zuid-Hollandse club wil hij de weg omhoog weer inslaan. ,,Bij Barendrecht staat er een hele nieuwe groep. Een groep met veel jonge spelers. Door onze slechte start heeft het geen zin om een ambitieuze doelstelling uit te spreken. We willen ons eerst zo snel mogelijk veilig spelen. Daarop leggen we nu onze focus.

Tekst: Sander Berends / ELF Voetbal

Op de foto is Anthony Biekman namens BVV Barendrecht in duel met Tim Eekman (links) en Leon Bot (rechts) van Kozakken Boys.

De hele krant kunt u hier vinden.

De site van onze partner Elf Voetbal is hier.

Lees ook:

Jack van den Berg heeft alle Harry Potter films wel gezien

Jack van den Berg terug bij BVV en in de Tweede Divisie

Albert van der Dussen per direct weg bij Barendrecht