Nieuws

Barry Rog: ‘Scheveningen is gewoon mijn cluppie’

Barry Rog (23) tekende aan het einde van het afgelopen kalenderjaar een contract dat hem liefst vijf jaar aan Scheveningen verbindt. Er was er interesse voor de middenvelder, maar SVV voelt als een warm bad. Dat wilde hij simpelweg niet opgeven en Rog hoopt met de club uit te groeien tot een stabiele club in de Tweede Divisie.

Rog kreeg vorig jaar net na een wedstrijd te horen dat Scheveningen een lang dienstverband voor de steunpilaar in gedachte had. ,,De club zei: “bereid je voor, want we willen je een vijfjarig contract aanbieden”. Ze had gehoord dat er hier en daar interesse voor me was. Veel mensen zullen zeggen: vijf jaar is wel heel lang. Aan de andere kant heb ik nu wel vijf jaar zekerheid en daarbij is Scheveningen mijn cluppie. Ik zou dolgraag het record verbreken en de speler worden met de meeste wedstrijden voor Scheveningen 1. Dat is iets wat in mijn achterhoofd zit.”

Hij kwam ter wereld in het Bronovo Ziekenhuis, groeide op een steenworp afstand van het clubcomplex op en zette zijn eerste stapjes op een voetbalveld bij Scheveningen. Het is dus simpelweg zijn club. ,,Mijn gevoel gaf de doorslag. Als je naar een club uit de Bollenstreek gaat, dan is dat leuk. Financieel aantrekkelijk, maar ik woon nu dicht bij de club en iedereen weet wie ik ben. De mensen bij Scheveningen weten wat ik wel en niet kan en accepteren hoe ik ben. De club is als een warm bad voor me.”

Al vanaf zijn vierde draagt Rog het tenue van Scheveningen. Op een uitstapje van twee seizoenen naar ADO Den Haag na voetbalt hij zijn hele leven voor de club. ,,Bij ADO vond ik het absoluut niet leuker. In het amateurvoetbal is het veel gemoedelijker. Je medespelers worden je vrienden, terwijl je bij ADO constant druk voelt dat je moet spelen. Je concurrent heeft eigenlijk bij voorbaat al een hekel aan je. Het wordt er niet gezelliger op. En dan was het ook veel strenger, bijvoorbeeld wat betreft voedingsschema’s. Ik wil na afloop van een wedstrijd mijn biertje kunnen drinken. Of ik nou gewonnen of verloren heb.”

Levi Schwiebbe

Met een andere ex-speler van ADO Den Haag vormt Rog iedere dag een trainersduo. Rog geeft samen met Scheveningen-aanvoerder Levi Schwiebbe iedere werkdag training aan kinderen van zes tot twaalf jaar oud. ,,Levi doet dat al twee jaar en ik sta hem sinds een jaartje bij. Dat is hartstikke leuk om te doen. Dat valt bovendien goed te combineren met mijn eigen voetbalbezigheden. Voor dit seizoen is het zaak dat we erin blijven en in de toekomst hoopt Scheveningen uit te groeien tot een stabiele club in de Tweede Divisie. En dat het liefst met Haagse en Scheveningse jongens. Dat sprak me erg aan in het verhaal van de club.”

Hoewel Rog geboren en getogen is in Scheveningen, heeft hij ook Deense roots. Dat zit zo: zijn vader moest voor zijn werk als visser regelmatig naar Denemarken. Op het eiland Rømø ontmoette hij een vrouw die later de moeder van Rog zou worden. ,,Dat is heel toevallig gebeurd. Mijn moeder is uiteindelijk naar Nederland gekomen. Vroeger ging ik elke zomer en met Kerst naar Rømø, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik al een tijdje niet ben geweest. Ik zie mijn Deense familie wel minstens één keer per jaar. Zo waren ze er dit jaar bij tijdens de thuiswedstrijd met Koninklijke HFC. Rømø is een hartstikke leuk eiland. Een beetje het Texel van Denemarken.”

Tekst: Tim Beck