Nieuws

Bart Sinteur kon alleen op eigen kosten in de Eerste Divisie blijven

Bart Sinteur (20) speelt pas een aantal maanden in het oranje tenue van VV Katwijk, maar de rechterverdediger is inmiddels niet meer weg te denken uit het basiselftal. Sinteur verlengde onlangs zijn contract tot de zomer van 2021. Over een baan via de club, zijn jeugd op Varkenoord en het seizoen tot nog toe.

Sinteur heeft er net een dag werken opzitten als we hem aan de telefoon krijgen. Jarenlang leefde de geboren Leiderdorper het bestaan van een profvoetballer, maar sinds een aantal maanden heeft hij er een baan naast. Dat zit als volgt: ,,Ik ben beveiliger op Schiphol. Ik sta bij de gate en controleer de spullen nog eens. Daar ben ik via Katwijk ingerold. Aan het begin van het jaar had ik een gesprek met de club en zei ik: ik wil heel graag bij jullie komen voetballen, maar zou de club me ook aan een baan kunnen helpen? Voorzitter Mart Vergouwen is eigenaar van het bedrijf I-SEC en heeft een plekje voor me kunnen regelen.

Hoewel er bij zijn overstap naar de Tweede Divisie berichten verschenen dat Sinteur bewust een stap terugzette, is dat niet helemaal het geval. De voormalige jeugdinternational was immers graag profvoetballer gebleven. ,,Er was alleen geen mogelijkheid om bij FC Utrecht te blijven. Volgens mijn zaakwaarnemer kon ik nog wel op amateurbasis naar een profclub, maar in dat geval had ik alles zelf moeten betalen. Ik heb er goed en veel over gesproken met vooral mijn vader en uiteindelijk gekozen om de stap terug te zetten.

Patrick Heijmans

Er was interesse van verschillende clubs uit de Bollenstreek en ook Excelsior Maassluis toonde belangstelling. Toch stak Katwijk er direct bovenuit. ,,Toen ik twee jaar geleden weg moest bij Feyenoord informeerde Katwijk ook al, maar toen kwam FC Utrecht er nog tussen. Mijn vader heeft altijd contact gehouden met assistent-trainer Patrick Heijmans en die heeft mijn naam weer laten vallen toen bleek dat ik weg moest bij Utrecht. Vervolgens belde Cees Bruinink me en is het balletje gaan rollen.

Vanuit de technische commissie kreeg Sinteur te horen dat hij geduld moest opbrengen voor hij zijn kansen in het eerste elftal zou krijgen, maar geduld opbrengen zit niet in de aard van het beestje. ,,Ik had zelf voor ogen direct een basisplaats te veroveren. In de voorbereiding ging alles goed en vervolgens mocht ik blijven staan. Als ploeg moeten we vooral constanter worden als we ons doel, kampioen worden, willen nastreven. Bij vlagen laten we goede dingen zien, maar bij vlagen kan het ook echt nog een stuk beter.

,,Koploper AFC heeft mij wel verrast, want zij hebben een hele goede selectie, zo blijkt. Ik volgde de Tweede Divisie voor dit seizoen nog niet op de voet, maar wist wel dat het niveau steeds hoger wordt en ben vorig jaar ook een aantal wedstrijden gaan kijken. Maar van AFC had ik nog niet veel gehoord. De laatste wedstrijd voor de winterstop krijgen we die tegenstander, dus die pot moeten we zeker winnen.

Keuken Kampioen Divisie

Sinteur maakt dusdanig veel indruk bij de club dat hij onlangs zijn krabbel zette onder een verbintenis tot de zomer van 2021. Toch blijft een profbestaan ergens in zijn achterhoofd zitten. ,,Mocht er een club komen, dan zou ik het zeker nog eens willen proberen. Ik train ook extra voor mezelf om fitter te blijven. Tegelijkertijd weet ik ook: ik heb een stap teruggezet en dan is het heel moeilijk om die stap weer omhoog te zetten. Het verleden heeft desondanks uitgewezen dat het mogelijk is. Ik heb bovendien tien jaar lang in de jeugd van Feyenoord gezeten, al was een doorbraak nooit echt realistisch. Ik was altijd wel basisspeler, maar de kans is zo klein dat je doorbreekt. Alles moet meezitten bij zon grote club.

En dus verkaste Sinteur in de zomer van 2017 naar Jong FC Utrecht, waar hij een kans kreeg in de toenmalige Jupiler League en huidige Keuken Kampioen Divisie. ,,De club wilde aan de slag met een vaste groep jonge spelers. Dus niet dat er elke week andere spelers van het eerste elftal mee zouden doen, maar dat gebeurde op een gegeven moment wel. Die moesten nu eenmaal ritme opdoen. Er was wel meer interesse toentertijd, maar ik heb zeker geen spijt van mijn keuze voor Jong FC Utrecht. Misschien had ik me bij een andere club wel sneller doorontwikkeld, maar het is niet anders.

Tekst: Tim Beck

Lees ook:

VV Katwijk breekt contract van Bart Sinteur open

Steven Sanchez Angulo verlengt bij VV Katwijk