Nieuws

Boy van de Beek heeft absoluut geen spijt van overstap naar aartsrivaal De Treffers

Onze partner ELF Voetbal maakte in de herfst een speciale krant over de Tweede Divisie. In samenwerking publiceren we hier tijdens de winterstop elke dag een verhaal om iedereen kennis te laten maken met alle ploegen. Hier deel 7 met Boy van de Beek van De Treffers.

Als aanvoerder van Achilles29 toonde Boy van de Beek (foto) zich vorig seizoen in de Groesbeekse derby volgens eigen zeggen vervelend tegenover iedereen die een band had met De Treffers. Drie maanden later droeg de 25-jarige middenvelder zelf het roodzwarte shirt van de aartsrivaal. ,,Het was een hectische periode. Met De Treffers draait Van de Beek dit seizoen in de middenmoot. ,,We hadden iets hoger mogen en ook moeten staan. We hebben een beter team dan vorig jaar. Meer gebalanceerd. De jongens denken onderling meer met elkaar mee. We stralen uit met elkaar stappen te willen maken. Als straks iedereen fit is, zal de concurrentiestrijd verder toenemen. Dat is alleen maar goed.

Van de Beek in het shirt van De Treffers. Het leek een jaar geleden nog volstrekt onmogelijk. De Nijmegenaar droeg de aanvoerdersband van aartsrivaal Achilles29 en had zich juist in de derby laten gelden. ,,We wonnen en ik was op het veld negentig minuten vervelend tegen alles en iedereen geweest die iets met De Treffers had te maken. Tegen de spelers, de staf en de supporters. Tijdens de weg naar de kleedkamer kreeg ik nog een schopje van achteren van hun teammanager. Dat zei alles over de verstandhouding.

Failliet

Maar juist na de Groesbeekse veldslag, die in een 2-1 zege eindigde, werd hij benaderd door De Treffers. ,,De insteek was een overstap na het seizoen. Dat leek eerst aftastend, maar er was elke dag contact. Ze lieten zien me heel graag te willen hebben. Dat gaf me een goed gevoel. Toen daarna de ellende bij Achilles29 uitbrak, kwam alles in een stroomversnelling. Zoals bekend ging de bv binnen de club failliet en daar stonden alle spelers van het eerste elftal plus de beloften onder contract. ,,Desondanks heeft de club er alles aan gedaan om ons tegen te werken. Zo kwam er een curator die vrolijk veel geld voor mij vroeg.

Van de Beek schakelde spelersvakbond VVCS in. ,,Op hun verzoek zijn we een arbitragezaak begonnen. Die diende bij de KNVB in Zeist. Zitten er plotseling dertig mensen in een zaal die spreken over jouw situatie. Ik heb het woord niet genomen. Daarvoor waren andere mensen verantwoordelijk. Het was een moeilijke periode. Het ergste was nog dat ik nergens mocht trainen. Niet bij Achilles29, niet bij De Treffers. Ik deed wat voor mezelf, maar feitelijk stond ik zes tot zeven weken stil.

,,Ik heb daar een halfjaar de gevolgen van ondervonden, vervolgde Van de Beek, die pas begin februari werd vrijgegeven. Ik ben nooit geblesseerd, maar nadat ik de trainingen oppakte, liep ik tegen allerlei pijntjes aan. Tijdens mijn debuutwedstrijd voor De Treffers zat ik er na twintig minuten helemaal doorheen. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Pas sinds deze zomer ben ik eigenlijk fit.

In maart stond Van de Beek plotseling in het tenue van De Treffers tegenover de club, waar hij tweenhalf jaar had gespeeld. ,,Het voelde raar. Voor ons viel er ook weinig eer te behalen, omdat Achilles29 met allemaal jonge spelers het seizoen afmaakte. Hij scoorde drie keer tijdens de 5-2 zege. ,,Maar de ontlading, die bij een derbyzege hoort, ontbrak. Na afloop heb ik staan zwaaien met een Braziliaanse vlag. Een verwijzing naar een nooit uitgekeerde lening van een Braziliaanse bank waarmee Achilles29 schermde. ,,Daar heb ik spijt van. Dat had ik niet moeten doen. Het gebeurde in de emotie. Het was bedoeld tegen een kleine groep mensen binnen de club, maar ik heb hiermee ook mensen binnen de club en de supporters gekwetst die juist goed waren. Een leermoment voor mezelf.

Documentaire

Van de Beek kwam in het najaar ook regelmatig voorbij op het witte doek. Hij figureerde in de film Voetbal Is Oorlog, de documentaire rond het seizoen 2016/17 van Achilles29 die veel stof deed opwaaien. ,,Ik ben samen met mijn toenmalig ploeggenoot Thijs Hendriks naar de premire in Utrecht geweest. Er was veel commotie, maar ik vond het allemaal niet zo erg. Bij alle clubs spelen deze gebeurtenissen zich in de kleedkamer af. Duidelijk is te zien welke stress het werk bij een club in degradatienood met zich meebrengt. Het is erg jammer hoe trainer Eric Meijers is afgeschilderd. Hij heeft enorm veel voor de club betekend, is een prima trainer en een prettige man om mee samen te werken. Vooraf was de insteek van de documentairemakers om juist de opmars van een club uit Groesbeek in het betaalde voetbal weer te geven. Dat veranderde plotseling door de degradatieregeling. Van de cameras hadden we nauwelijks last. Al waren ze wel overal bij. Omdat het al langer was geleden, sprak ik oud-ploeggenoten wel eens. Van wat heb ik toen alweer eens allemaal gezegd? De makers hadden nog veel meer bijzondere momenten kunnen laten zien.

Een andere grote liefde vormt NEC. ,,Ik heb daar elf jaar in de jeugd gevoetbald, maar helaas mocht ik nooit in dat prachtige shirt in het stadion spelen. Blijkbaar was ik niet goed genoeg. Ik heb verschillende keren gezegd dat ik op blote voeten zou tekenen. Ik hoef niets te verdienen. Maar het is er niet van gekomen. Elke thuiswedstrijd ben ik aanwezig. Zit ik op de hoofdtribune. Die liefde gaat nooit meer weg. Na zijn vertrek uit De Goffert speelde hij voor Germania en Alverna. Dat combineerde hij met zaalvoetbal voor ZSW Wijchen. ,,In de zaal heb ik enorm veel geleerd. Dat voetbal ligt me ook beter, als ik eerlijk ben. Ik haal daar meer plezier uit, maar het leeft minder in Nederland. Op het veld bij De Treffers geeft Van de Beek zich nu elke week voor de volle honderd procent. ,,Ik heb het super naar mijn zin. Het is lekker in de buurt en de Tweede Divisie is een prachtige competitie. Ik zie me hier nog wel een aantal jaar voetballen.

Tekst: Sander Berends / ELF Voetbal

De hele krant kunt u hier vinden.

De site van onze partner Elf Voetbal is hier.

Lees ook:

Sjoerd Ars stopt bij De Treffers

Tevreden Sjoerd Ars verheugt zich op familie en bedrijf