Nieuws

Boyd Reith wil via de Tweede Divisie dit jaar zijn debuut in de Eredivisie maken

,,De Tweede Divisie is zeker anders dan ik gewend was.” Hoewel Boyd Reith (20) sinds zijn overstap van Jong Feyenoord naar Jong Sparta pas zes officiële wedstrijden heeft gespeeld, weet hij dat al zeker. Van een competitie voor beloften waarvoor slechts beperkt interesse bestaat naar de Tweede Divisie met de grootste amateurclubs van Nederland.

Boyd Reith traint normaliter vijf keer per week met Jong Sparta, maar de laatste weken mag de rechtsachter zich steeds vaker melden bij het eerste elftal van Henk Fräser. ,,Meestal doe ik mee met tactische trainingen. Natuurlijk speel je dan vanuit een bepaalde opdracht, maar ik kan mezelf wel laten zien. Het is niet dat ik alleen meedoe voor de andere spelers, maar ook zeker voor mezelf. Uiteindelijk is dat waarvoor ik naar Sparta ben gegaan: aansluiten bij het eerste elftal. Het is dit seizoen mijn hoofddoel om te debuteren in de hoofdmacht, misschien zelfs wel voor de winterstop.”

In zijn jeugdjaren was Reith één van de opvallende spelers in de opleiding van Feyenoord. Hij kreeg niet voor niets een contract aangeboden. ,,Ik speelde in Oranje Onder 17 samen met onder anderen Matthijs de Ligt, Justin Kluivert en Donyell Malen. Ik heb mijn profdebuut nog niet gemaakt, maar ik zie genoeg kansen voor mezelf om via voetbal mijn inkomen bij elkaar te spelen. Ik weet zeker dat het reëel is. Vorig jaar kon ik me echter niet laten zien, want ik speelde in Jong Feyenoord. Dan speelden we vaak om de drie weken, waardoor je totaal geen wedstrijdritme had. En als je speelde, was het op een maandagmiddag voor dertig man tegen een nietszeggende tegenstander. Daar word je niet beter van. Dan is de Tweede Divisie natuurlijk iets heel anders.”

Henk Fräser

Reith moet wel wennen aan de manier van voetballen in de Tweede Divisie. Volgens hem zijn tactiek en techniek minder belangrijk en ligt de focus meer op het fysieke aspect. ,,Dit is eigenlijk mijn eerste jaar in het seniorenvoetbal. Met Jong Feyenoord voetbalde ik ook nog tegen jongens van mijn eigen leeftijd. In die zin is het heel anders. Als Jong Sparta zijn we voetballend meestal de betere en hebben simpelweg meer individuele kwaliteiten, maar bij ons ontbreekt het nog aan fysieke kwaliteiten en ervaren slimmigheden. Die oudere jongens weten beter wat er van hen wordt gevraagd.”

Het is één van de onderdelen waarin Reith beter wil worden. ,,Ik moet volgens trainer Henk Fräser nog aan mijn kracht werken. Ik weet zelf dat dit klopt. Ik zit dus vaak in de gym en heb behalve het reguliere programma bij de club ook een speciaal programma aangevraagd om mijn core-stability (kern- of rompstabiliteit, red.) te trainen. Ik voel dat ik me begin te ontwikkelen in fysiek opzicht. Het is bovendien belangrijk dat ik zoveel mogelijk blijf voetballen en dan zien we wel waar het schip strandt.”

Reith is er dus zelf van overtuigd dat dat schip minstens in het profvoetbal eindigt. Sterker nog, met iets meer geluk was dat al mogelijk geweest. ,,Ik moest afgelopen zomer weg bij Feyenoord. Ik ben stage gaan lopen bij Sparta en dat beviel van beide kanten goed. Er waren ook opties in de Keuken Kampioen Divisie, maar die clubs werden nooit concreet. Sparta wel en uiteindelijk was het ook geen moeilijke keuze om te tekenen. Sparta voelde als een goede en warme club waar de doorstroming naar het eerste elftal goed is en bovendien heeft trainer Jeroen Rijsdijk veel vertrouwen in me. Hij heeft me goed opgevangen, waardoor ik beter in mijn vel zit. Ook de trainer van eerste elftal, Fräser, heeft veel aandacht voor de jongens van Jong Sparta. Hij is een sociale, aardige en normale man, met wie je goed kunt lachen. Hopelijk mag ik onder hem dit seizoen debuteren.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto wordt Boyd Reith (links) in balbezit onder druk gezet door Marciano van Leijenhorst van IJsselmeervogels.