Nieuws

Coen Maertzdorf richt zich onder De Jonge meer op het fysieke aspect

De Treffers voetbalde de eerste twee wedstrijden van het seizoen alleraardigst, maar bleef met lege handen. De laatste speelrondes gaat het qua spel iets moeizamer, maar werd er wél gewonnen. Coen Maertzdorf (26) was daarbij tegen SVV Scheveningen de gevierde man.

,,Na de eerste twee wedstrijden hebben we eigenlijk niet zoveel veranderd. De trainer zei: “we moeten deze lijn doortrekken en dan komen de punten vanzelf”. Dat is gelukkig tot uiting gekomen de voorbije weken. Het klinkt misschien weinig ambitieus, maar ik hoop dat we ons zo snel mogelijk veilig spelen met De Treffers. Uit de praktijk is gebleken dat het gehele rechterrijtje tegen het eind van de competitie nog in gevaar is. Van daaruit kunnen we verder kijken en ons misschien richten op het linkerrijtje. Dat zou een heel goed resultaat zijn.”

De club uit Groesbeek start het seizoen met een grotendeels nieuwe ploeg. Inmiddels zijn de spelers gewend aan elkaar en zijn de automatismen waarneembaar in de ploeg van trainer Jan de Jonge, die eveneens aan zijn eerste seizoen bezig is bij De Treffers. ,,Laat ik vooropstellen dat ik met zowel Anton Janssen als Jan de Jonge prima overweg kan. Maar het zijn wel andere trainers. Bij Jan ligt de nadruk meer op het fysieke. Elke training is er een fysiektrainer aanwezig, die meet of we al in de vermoeidheid zitten of dat we er nog een schepje bovenop kunnen doen. Bovendien trainen we ook langer om inhoud te krijgen.”

Recht voor zijn raap

Maertzdorf is weliswaar een ex-speler van De Graafschap, maar hij kende De Jonge voor de zomer alleen van naam. Toen die hoofdtrainer was in Doetinchem, zat de vleugelaanvaller immers nog in de jeugd van de Superboeren. ,,Hij is echt van de mentaliteit: niet lullen maar poetsen. Je moet niet aankomen met smoesjes en hij is heel duidelijk naar iedereen. Recht voor zijn raap, maar tegelijkertijd ook heel positief. Hij betrekt iedereen bij de ploeg, dus ook de wisselspelers. Hij traint extra met hen en last vaak oefenwedstrijden in, zodat zij speeltijd krijgen. Iedereen voelt zich gewaardeerd en er hangt dan ook een goede sfeer op de club.”

Maertzdorf, die vorig seizoen eindigde met negen assists en vijf doelpunten, speelt inmiddels alweer zes jaar voor de Groesbekers. Hij zit er goed op zijn plek, maar kijkt ondertussen wel rond. ,,Ik ben heel tevreden bij De Treffers. Alles is prima geregeld en ik word gewaardeerd door de mensen. Toch heb ik zeker de ambitie om nog eens bovenin mee te doen in de Tweede Divisie. Dat zal – zoals het nu lijkt – niet lukken bij De Treffers. Maar mocht het niet komen, dan ben ik goed op mijn plek bij De Treffers. Het moet allemaal wel haalbaar zijn, ook wat betreft mijn maatschappelijke activiteiten.”

Maertzdorf heeft een fulltimebaan als begeleider van volwassenen met gedragsproblemen en verstandelijke beperkingen. ,,Iedereen heeft een eigen schema wat betreft dagbesteding. Het is de bedoeling om ze uiteindelijk weer klaar te maken voor de maatschappij. Ik werk één-op-één met ze. De dagbesteding kan bestaan uit ontspannen, sporten of werken op het terrein. Er staat daar onder meer een houtbewerker. Dat is van maandag tot en met vrijdag van negen tot vier uur.”

Dat valt dus uitstekend te combineren met voetballen in de Tweede Divisie. De bal dient in dat geval ook als uitlaatklep voor Maertzdorf. ,,Ik werk nu een halfjaar als begeleider van cliënten en het is mentaal best een pittig beroep. Er gebeurt genoeg op het terrein en soms escaleert het, dus dat kan best heftig zijn als begeleider. De training ’s avonds zorgt ervoor dat ik mijn hoofd leeg kan maken.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto haalt Coen Maertzdorf (links) uit tijdens de wedstrijd tegen Jong Sparta Rotterdam. Bradly van Hoeven probeert nog wel in te grijpen.