Nieuws

Daan Blij is blij dat Excelsior Maassluis weer de goede kant opgaat

Excelsior Maassluis zag in de zomer verscheidene sterkhouders vertrekken of stoppen. Uitblinker en vormgever Daan Blij (26) kon zijn heil ook ergens anders zoeken, maar bleef zijn club trouw. Hij zag simpelweg geen reden om weg te gaan.

,,Ik heb wel even overwogen om te vertrekken, want er is interesse van andere clubs uit de Tweede Divisie, maar ik heb het heel erg naar mijn zin bij Excelsior Maassluis en bovendien is het fijn om dicht bij huis te voetballen. Ik heb een zoontje van drieënhalve week en die wil ik uiteraard zo veel mogelijk zien. Alles gaat naar wens en ook het slapen gaat best aardig. Hij wordt één keer per nacht wakker, maar verder slaapt hij lekker door. Ik zal niet vermoeid op de training verschijnen, haha.”

Waar het thuis allemaal goed loopt, heeft Blij op de club het nodige te wensen. Hoewel het de laatste weken beter gaat, is de dertiende plaats niet conform het niveau van de Maassluizenaren. Vorig seizoen werd Excelsior immers nog tweede. ,,Ik moet eerlijk zeggen dat ik schrok van de eerste wedstrijden. We stonden altijd bekend om het feit dat we weinig tegendoelpunten kregen, maar na de eerste vier speelrondes hadden we er al dertien om onze oren gehad. Vervolgens hebben we een aantal aanpassingen doorgevoerd en inmiddels gaat het de goede kant op. Weer tweede worden is niet realistisch, maar het linker rijtje moet zeker ons doel zijn.”

ADO Den Haag

Volgens Blij had de ploeg tijd nodig om weer die moeilijk te bespelen tegenstander van vorig seizoen te worden. Niet gek, aangezien in Milan van Ewijk, Tobias Kleijweg en Marouane Afaker belangrijke spelers weggingen. ,,Dat vind ik niet frustrerend. Het is juist mooi dat ze bij Excelsior Maassluis zo’n stap hebben kunnen zetten. Daar staat de club om bekend. Dat Milan van Ewijk het direct zo goed doet in de Eredivisie, verbaast me niet. Ik heb vorig seizoen een heel jaar voor hem gespeeld en zelf kunnen aanschouwen hoe goed hij is. Hij is nog heel jong en ik denk niet dat ADO zijn eindstation zal zijn.”

Blij mocht in het verleden ook een jaar lang dromen van voetbal in de Eredivisie, maar bij Excelsior kwam hij in 2014/’15 niet tot speelminuten. Wel staan er bijna zestig wedstrijden in de Jupiler League achter zijn naam. ,,Natuurlijk denk ik er nog weleens aan, maar ik vind het vooral leuk om te hebben meegemaakt. Ik heb pech gehad met blessures. Ik heb een keer mijn kruisband afgescheurd en verder de nodige blessures om mijn knie gehad. Last van een binnenband of van een hamstring bijvoorbeeld. Ik probeer alles te onderhouden, maar moet eerlijk zeggen dat dat er weleens bij inschiet.”

Dat komt mede doordat de rechtsbuiten naast het voetballen voor Excelsior Maassluis ‘gewoon’ een fulltimebaan heeft. ,,Ik ben buurtsportcoach in een wijk in Rotterdam: het Oude Westen. Ik moet ervoor zorgen dat we de bewegingsarmoede in die wijk tegengaan. Dat doe ik door het aanbieden van sportactiviteiten. Dat kan van alles zijn: voetbal, tennis, hockey of basketbal. Er zijn allerlei jongerenwerkers, maar ik ben puur aangenomen voor de sport. Het werk valt uitstekend te combineren met voetballen in de Tweede Divisie.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto haalt Daan Blij (rechts) uit voor Bennie van Noord van VV Katwijk kan ingrijpen.