Nieuws

Dani van der Moot staat weer met plezier op het veld

Dani van der Moot (22) valt de laatste weken op bij het goed presterende Rijnsburgse Boys. De Noord-Hollander is de doelpuntenmaker waar de club naar zocht. De voorbije twee wedstrijden maakte het voormalige toptalent vier doelpunten en gaf hij drie assists. Een monoloog over de Tweede Divisie, plezier in voetbal en een mooie dag in Liverpool.

,,Rijnsburgse Boys kwam afgelopen zomer al heel vroeg, maar in eerste instantie heb ik nee gezegd. Ik had een goed halfjaar achter de rug bij Jong FC Volendam. In vijftien wedstrijden maakte ik liefst twintig doelpunten. Ik dacht dat er wel een profcontract in zou zitten, maar blijkbaar niet. Dat viel tegen. Op een gegeven moment kwam Rijnsburg weer en ben ik in gesprek gegaan. Toen ik op het complex kwam, werd ik eigenlijk steeds enthousiaster. Ik kreeg een goed gevoel en heb de keuze voor Rijnsburg gemaakt.”

Derby-kriebels

,,Ik weet niet precies hoe de club bij me uitkwam, maar mijn trainer bij Jong FC Volendam, Johan Steur, werkte vroeger samen met Henk Wisman; mijn huidige trainer in Rijnsburg. Ik denk dat het via die weg is gegaan. Al met al is Rijnsburgse Boys een plek waar ik veel kan spelen. Dat deed ik dat halfjaar bij Volendam ook, maar de jaren ervoor waren minder. Ik ben dus vooral blij dat ik weer met plezier op het veld sta, want dat is een tijdje weggeweest. Ik heb mijn draai inmiddels gevonden. Het blijft mijn doel om de stap naar de profs weer te zetten, maar we zien wel wat er langs komt aan het eind van het jaar.”

,,Ik heb geleerd dat je in de voetballerij niet kunt plannen. Je bent zo goed als je laatste wedstrijd en ik moet er zelf voor zorgen dat ik zo constant mogelijk blijf. De Tweede Divisie is een hele andere beleving, maar als ik dan de derby tegen Quick Boys speel, krijg ik daar ook kriebels van. Liever dat dan een leeg stadion in Helmond. Bovendien doen de Tweede Divisie-clubs qua niveau niet zoveel onder ten opzichte van de onderste clubs uit de Keuken Kampioen Divisie.”

,,Ik gold in de jeugd als een groot talent. Het is lastig om te zeggen waarom ik het niet heb gered. Het is een samenloop van omstandigheden geweest. Ik heb op vervelende momenten blessures gehad en verder heb ik voor Jong PSV weliswaar veertig wedstrijden gespeeld, maar slechts zes of zeven doelpunten gemaakt. Dat heb ik zelf ook niet goed gedaan. Het waren mentaal lastige jaren, die gelukkig achter me liggen. Achteraf had ik misschien beter bij AZ kunnen blijven, maar een overstap naar PSV was met de kennis en het gevoel van toen de beste optie voor me. Daar heb ik dus geen spijt van.”

Liverpool

,,Als ik dan ergens spijt van heb, is het dat ik Liverpool heb laten schieten. Er waren meer clubs uit het buitenland met interesse, maar Liverpool was het meest concreet. Ik ben er een dagje met mijn ouders op bezoek geweest en kreeg een rondleiding door het stadion, complex en stad. Ze lieten me zien wat ik zou kunnen verwachten als ik daar zou gaan voetballen en leven. Een mooie dag en voor altijd een prachtige herinnering.”

,,Behalve dat ik voetbal voor Rijnsburgse Boys, geef ik tegenwoordig training bij een voetbalschool van een vriend van me. Dat is elke vrijdagavond en de hele zondag. Niet optimaal voor mijn herstel, maar heel leuk om te doen. Het is prachtig om te zien dat die kinderen stappen maken in hun ontwikkeling en dat ik daaraan heb bijgedragen. Verder ga ik waarschijnlijk een cursus Spaans volgen. Dat is een taal waaraan ik later nog veel kan hebben. Misschien zelfs voor mijn voetballoopbaan, want als ik iets heb geleerd in de afgelopen jaren is het dat een carrière gek kan lopen.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto is Dani van der Moot (links) nog als jeugdinternational in duel met de Oostenrijker Konrad Laimer (midden); iemand die momenteel met RB Leizpig in de Champions League speelt.