Nieuws

Danny Bouws is vervlochten met Emmen

Liefst drie periodes speelde Danny Bouws (24) voor FC Emmen. De rechtsachter redde het uiteindelijk niet bij de profclub. Tegenwoordig is hij een vaste waarde bij HHC Hardenberg, waar hij eind vorig jaar zijn contract verlengde. ,,Misschien zat het profvoetbal er wel gewoon niet in.”

Vanaf het moment dat het mocht, zit Danny Bouws (foto) op voetbal. Hij begint bij VV Emmen, een amateurvereniging in zijn geboorteplaats. Zijn oudere broer voetbalt ook en kleine Danny krijgt de liefde voor de bal met de paplepel ingegoten. ,,We zijn een echt voetbalgezin. Al in de F’jes kon ik de overstap maken naar de voetbalschool van FC Emmen. Als tweedejaars D kon ik vervolgens naar de jeugd van de profclub. Daar speelde ik een jaartje, maar werd ik al snel niet goed genoeg bevonden.”

Jojo

Bouws keert terug bij de amateurs, maar na een jaar wordt zijn goede spel weer beloond met een plekje bij de proftak. Zo jojoot hij in zijn jeugd tussen VV Emmen en FC Emmen. ,,Ik kwam bij de FC in de C1 te spelen en maakte een mooie ontwikkeling door. Alleen niet veel later ging FC Emmen samenwerken met sc Heerenveen. Van ons team mochten maar twee jongens blijven en de rest werd aangevuld met spelers van Heerenveen. Dat was een minder moment voor me en ik ben toen weer teruggegaan naar VV Emmen.”

Zijn droom om in het eerste van FC Emmen te spelen, lijkt definitief de ijskast in te kunnen, maar nadat hij op achttienjarige leeftijd een basisplaats verovert bij de eersteklasser, staat de profclub toch weer in de rij. ,,Ik heb begin 2016 twee wedstrijden in het eerste gespeeld. Tegen FC Dordrecht en Go Ahead Eagles. Dat ging eigenlijk best goed, maar we hadden toentertijd vier spelers die op rechtsback konden spelen en bovendien goed presteerden. Ik kon in de zomer van 2016 nog wel een jaar blijven, maar koos ervoor te verkassen. Niet veel later gingen twee van mijn concurrenten ook weg. Toen dacht ik wel: was ik maar gebleven. Ik had iets meer geduld kunnen opbrengen, maar misschien zat het er gewoon niet in.”

Hoewel hij het uiteindelijk niet heeft gered bij FC Emmen, is hij nog steeds hartstochtelijk supporter van de club. ,,Ik ging vroeger altijd al met mijn ouders mee. Ook dit seizoen zit ik elke thuiswedstrijd in het stadion. Mijn neef Kjell Scherpen staat op doel. De familie van die kant is heel hecht met elkaar. De periode die we hebben doorgemaakt heeft die band alleen maar sterker gemaakt (Kjells broer en Danny’s neef Jorg overleed in februari na een hartstilstand, red.). Er gaat nog een lange periode over dit verlies heen. Ik vind het echt superknap hoe Kjell ermee omgaat.”

Probleemjeugd

Waar neef Kjell het inmiddels aan het maken is bij FC Emmen en zelfs in verband wordt gebracht met een transfer naar Ajax, heeft Bouws zijn maatschappelijke loopbaan opgepakt. Hij studeert Social Work aan de Hanzehogeschool Groningen. ,,Ik zit in mijn eerste jaar en het is allemaal nog vrij breed, maar op een gegeven moment moet ik een richting kiezen. Ik wil me straks richten op het werken met probleemjeugd. Ik wil graag kinderen helpen die problemen hebben. Dat kunnen kinderen zijn met een moeilijke jeugd, maar ook pubers die verslaafd zijn aan drugs.”

Tegelijkertijd hoopt Bouws zo lang mogelijk in de Tweede Divisie te voetballen. Vandaar dat hij eind vorig jaar geen enkele twijfel kende toen hij een aanbieding van HHC Hardenberg onder zijn neus kreeg om te verlengen. ,,Ik weet dat ik geen profvoetballer meer ga worden en als je op Tweede Divisie-niveau wil spelen in deze omgeving, dan kom je al snel uit bij Hardenberg. Zolang ik het gevoel heb dat ik de Tweede Divisie aankan, dan wil ik daar blijven voetballen. Hoe ik naar dit seizoen kijk? Ik speel een beetje zoals de ploeg. De ene week erg goed en de week daarop ondermaats.”

Met een huidige zevende plaats doet de club van radio-icoon Edwin Evers het desondanks niet slecht. Volgens traditie zal het seizoen worden afgesloten met een barbecue bij hem. ,,Dat hebben we nu twee keer gedaan en dat is van beide kanten goed bevallen. We zitten dan lekker in zijn tuin met een drankje en iemand achter de BBQ. Verder kunnen we gebruikmaken van het zwembad en een pooltafel. Heel ontspannen. Bovendien regelt Edwin een dj. Hij heeft natuurlijk veel contacten in de muziekwereld, maar nee, het is niet Tiësto of Armin van Buren, haha. Dat zou ook wat overdreven zijn.”

Tekst: Tim Beck