Nieuws

De degradatieregeling nader belicht

Gezien het feit de Tweede Divisie zijn apotheose nadert, is het een goed moment om de promotie/degradatieregeling nog eens nader te belichten.

De basisopzet van de competitie bestaat eruit dat de twee ploegen die als laatste eindigen degraderen en de twee elftallen die daar direct boven staan om promotie/degradatie spelen. De KNVB is de clubs die deelnemen met hun standaardelftallen echter tegemoet gekomen en heeft bepaald dat er volgend seizoen hooguit twee beloftenelftallen voor de Tweede Divisie worden ingeschreven.

De beloften

Het betekent dat er aan het eind van het seizoen eigenlijk twee ranglijsten ontstaan. Eén met de hoofdmachten van de clubs en één met de drie beloftenteams (Jong Sparta, Jong Vitesse én Jong Almere City). Uit beide klassementen degradeert er één rechtstreeks. Wel is het mogelijk dat van de drie huidige beloftenelftallen er zelfs twee kunnen degraderen. FC Volendam, momenteel tweede in de Derde Divisie Zondag, kan nog kampioen worden en zo Jong Sparta Rotterdam ontdoen van direct lijfsbehoud. Jong FC Groningen kan in de Derde Divisie Zaterdag geen kampioen meer worden en trekt zich in de zomer sowieso terug uit de voetbalpiramide. Die ploeg vormt dus geen ‘gevaar’ meer.

De standaardelftallen

Voor de standaardelftallen is er op ‘hun ranglijst’ een andere regeling. De hekkensluiter degradeert rechtstreeks, de twee standaardelftallen die voorlaatste en twee-na-laatste worden, kunnen via de play offs klassebehoud realiseren. Zij spelen daarin tegen de periodekampioenen uit de Derde Divisie. Uit die strijd komen twee clubs die in 2019/2020 in de Tweede Divisie aantreden.

Wie zou er op basis van de huidige ranglijst degraderen?

Stel dat de competitie nu al op zijn einde zou zijn, dan ziet het er qua degradatie en play-offs voor lijfsbehoud als volgt uit:

– BVV Barendrecht degradeert rechtstreeks

– Jong Almere City FC degradeert als beloftenploeg

– Vanuit de Derde Divisie Zaterdag en Zondag promoveren de kampioenen Noordwijk en TEC rechtstreeks

– VVSB en FC Lienden spelen play-offs. Uit de Derde Divisie zaterdag hebben Noordwijk en Hoek zich als periodekampioenen hiervoor al geplaatst. Op basis van de huidige ranglijst zou Quick Boys de derde periode winnen. Omdat Noordwijk of Quick Boys kampioen wordt, vervalt er dan één plaats aan de reguliere ranglijst. Die plek wordt nu bezet door DVS’33. In de Derde Divisie Zondag zijn de periodes gewonnen door TEC en OSS’20. In de derde gaat GOES aan de leiding. Bij een kampioenschap van TEC vervalt die plek aan de reguliere ranglijst. Omdat Jong FC Volendam hem niet mag innemen, gaat die – op basis van de huidige ranglijst – naar OFC.