Nieuws

De degradatieregeling nader belicht

Een week nadat Fox Sports BVV Barendrecht-FC Lienden live uitzond en een week voor VVSB-SVV Scheveningen de volgende live-wedstrijd is, lijkt dit een goed moment om de degradatieregeling in de Tweede Divisie eens nader te belichten.

De basisopzet van de competitie bestaat eruit dat de twee ploegen die als laatste eindigen degraderen en de twee elftallen die daar direct boven staan om promotie / degradatie spelen. De KNVB is de clubs die deelnemen met hun standaardelftallen echter tegemoet gekomen en heeft bepaald dat er volgend seizoen hooguit twee beloftenelftallen voor de Tweede Divisie worden ingeschreven.

Het betekent dat er aan het eind van het seizoen eigenlijk twee ranglijsten ontstaan. En met de hoofdmachten van de clubs en n met de drie beloftenteams (Jong Sparta, Jong Vitesse en Jong Almere City). Uit beide klassementen degradeert er n rechtstreeks. Indien Jong FC Groningen of Jong FC Volendam vanuit de Derde Divisie promoveren (de laatstgenoemde Wijdbroeken staan momenteel tweede bij de zondagclubs) degraderen er zelfs twee beloftenelftallen.

Om het begrijpelijker te maken, geven we het voorbeeld op basis van de huidige ranglijst. Als die aan het eind van het seizoen er nog steeds precies zo uitziet, zou van de standaardelftallen VVSB een stap terug moeten doen, maar mag SVV Scheveningen samen met FC Lienden promotie/degradatiewedstrijden spelen met de periodekampioenen van de Derde Divisie. In dat geval is BVV Barendrecht gered, want het hoger geklasseerde Jong Almere City keert dan na een jaar terug naar de Derde Divisie.

Vanuit de Derde Divisie promoveert de kampioen bij de zaterdag- en de kampioen van de zondagclubs rechtstreeks. Dat zijn momenteel Noordwijk en TEC. Mocht overigens een beloftenploeg kampioen worden, dan gaat dat promotierecht naar de nummer twee van de ranglijst. De periodekampioenen plaatsen zich voor de nacompetitie.

Op de foto een beeld van SVV Scheveningen-TEC, een wedstrijd om promotie/degradatie van afgelopen seizoen met Tim Peters van Scheveningen (links) en Vinnie Vermeer van TEC (rechts).