Nieuws

De snelste starters van de Tweede Divisie

Met dank aan statistiekenbureau Opta Sports kijken we hier elke week statistisch vooruit naar de live-wedstrijd op Fox Sports van het weekeinde. Dat is deze keer bij de start van het seizoen een algemene voorbeschouwing.

Na een afwezigheid van bijna drie maanden is de Tweede Divisie terug van weggeweest. De volledige eerste speelronde wordt afgewerkt op zaterdag 24 augustus en het belooft met vijf nieuwkomers een spektakel van jewelste te worden. SV TEC uit Tiel is teruggekeerd na een jaar afwezigheid, Jong FC Volendam is de nieuwe beloftenploeg en met ASWH, VV Noordwijk en Quick Boys is de competitie drie voormalig algeheel amateurkampioenen rijker. Die titel ging in 2005 naar ASWH, in 1973 en 1980 naar Noordwijk, terwijl Quick Boys in 1992 en 2004 de beste amateurclub van Nederland was.

De twee laatstgenoemde clubs zijn de nummers één en twee van de Derde Divisie zaterdag van vorig seizoen: Noordwijk was de kampioen en Quick Boys de runner-up. De formatie uit Katwijk versperde vervolgens in de verlenging van de finale van de play-offs VVSB de weg naar een langer verblijf op dit niveau en dwong promotie af. En de competitieplanner was de lokale fans ook nog eens goed gezind, want de heuse bollenstreekderby tussen deze ploegen is één van de negen wedstrijden van de eerste speelronde. Quick Boys hield vorig seizoen vier punten over aan de onderlinge ontmoetingen met Noordwijk (1-1 en 2-0), maar het bleek dus niet genoeg voor de titel. Wie de wedstrijd niet kan bijwonen, kan het duel dat om 15:30 uur begint, live zien op FOX Sports 1.

Alle ploegen staan ongetwijfeld te trappelen om aan het seizoen te beginnen, maar VV Katwijk lijkt extra gemotiveerd. Die club nestelde zich immers in de eerste speelronde van de laatste twee seizoenen aan kop van de Tweede Divisie. Vorig seizoen werd direct met 1-4 van De Treffers gewonnen en in de jaargang daarvoor TEC met 4-0 verslagen. Dat kunstje zal de selectie van de huidige trainer Jan Zoutman graag willen herhalen.

Daarvoor moet Katwijk afrekenen met SVV Scheveningen, dat vorig seizoen ook een goed begin kende. Toen waren het immers de bewoners van het historische Sportpark Houtrust die als eerste het net lieten bollen. Tim Peters (foto) scoorde in de tweede minuut van de eerste speelronde tegen IJsselmeervogels, hoewel dit duel uiteindelijk verloren ging. Max van Dijk (BVV Barendrecht) was in 2017/’18 de maker van de eerste treffer in de Tweede Divisie, terwijl ook GVVV’er Robin Mulder weet wat het is om goed uit de startblokken te komen. In de eerste speelronde van 2016/’17 maakte hij het eerste doelpunt in de Tweede Divisie nieuwe stijl, door drie minuten na de aftrap tot scoren te komen.