Nieuws

Elkaar de waarheid is zeggen is voor Fouad Belarbi de kracht van AFC

Fouad Belarbi (24) moet de schijnwerpers bij AFC meestal laten aan zijn ploeggenoten Raily Ignacio en de gebroeders Teijsse, maar de rechtsbuiten is wel degelijk een belangrijke bouwsteen in het succes van de Amsterdammers. Voorafgaand aan het klassieke duel met Koninklijke HFC spraken we hem over zijn voetbalschool, willen winnen en zijn rol bij de regerend kampioen.

Het bestaan van Belarbi is grotendeels gevuld met voetbal, voetbal en nog eens voetbal. Is hij niet te vinden op de velden van AFC, dan staat hij tussen de krijtlijnen van FC Almere, de club waar Belarbi op jonge leeftijd begon. ,,Samen met een vriend heb ik een voetbalschool opgericht: Voetbalschool RF. Ik geef al anderhalf jaar privé-training aan kinderen en daar kwam steeds meer vraag naar. Dat heeft ervoor gezorgd dat we dit jaar officieel zijn begonnen als voetbalschool.”

Belarbi en zijn compagnon zijn ambitieus. Ze willen uitgroeien tot één van de grootste van de regio. ,,We richten ons niet op een bepaalde groep, want we willen er voor iedereen zijn. We willen talent voortbrengen, maar er ook voor zorgen dat kinderen in beweging komen. Als iemand heel goed is, kunnen we hem nog kleine dingetjes meegeven. Maar ook iemand die net begint, willen we ondersteunen en plezier in het spelletje geven.”

Voetbalschool

Het grootste gedeelte van zijn werkweek gaat dus naar de voetbalschool, want het runnen daarvan vraagt niet alleen het geven van training. ,,We moeten ook kleding regelen, kleding ophalen, bellen met ingeschreven kinderen, praten met FC Almere… Er komt veel op je af en ik ben er elke dag mee bezig. Zeker in het begin, want we willen de kinderziektes er zo snel mogelijk uit hebben. Los van de voetbalschool doen we ook iets terug voor FC Almere in de vorm van individuele trainingen. Stel: de spits van onder twaalf is talentvol, maar kan alleen met rechts schieten. Dan gaan wij aan de slag met hem om zijn linkerbeen te trainen.”

En dan is Belarbi ook nog druk als voetballer van AFC. ,,Het bevalt goed. Zeker als je veel wint. Vorig jaar zijn we natuurlijk kampioen geworden, maar dit seizoen zijn we niet super gestart. De 4-6-overwinning op Jong FC Volendam van vorig weekeinde was erg belangrijk, want nu staan we gewoon tussen de ploegen in de subtop. Anders hadden we nu rond plek twaalf gestaan en de voorgaande jaren van de Tweede Divisie hebben uitgewezen dat het lastig is weg te komen vanaf die onderste plaatsen.”

Winnaars

AFC werd vorig seizoen uiteindelijk met overmacht kampioen van de Tweede Divisie. Wat is de kracht van de ploeg? ,,We zijn allemaal winnaars. Iedereen moet en zal winnen. Dat spat ervan af. Ook op de training als we kleine partijtjes spelen en daardoor durven we de waarheid tegen elkaar te zeggen. Vorig seizoen hebben we echt stevige woordenwisselingen gehad in de rust. Katwijk uit was een mooi voorbeeld. Toen speelden we goed in de eerste helft, maar we scoorden niet. Na die woordenwisseling vielen de doelpunten in de tweede helft wel.”

Belarbi is uitgegroeid tot de vaste rechtsbuiten van de kampioen. Hoewel hij bij lange na niet aan het rendement komt van de gebroeders Teijsse of Raily Ignacio, heeft trainer Ulrich Landvreugd een rotsvast vertrouwen in de kwaliteiten van Belarbi. ,,Ik speel meer in dienst van de ploeg, terwijl ik bij mijn vorige clubs moest zorgen voor goals en assists. Aan het begin was die rol wennen, maar we kunnen niet allemaal twintig doelpunten maken in een seizoen. Daarvoor hebben we al andere jongens lopen.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto is Fouad Belarbi (rechts) tijdens de vorige wedstrijd tussen AFC en Koninklijke HFC in duel met Daniel van Son.