Nieuws

Emilio Samsey van BVV Barendrecht is altijd kritisch op zichzelf

Onze partner ELF Voetbal maakte in de herfst een speciale krant over de Tweede Divisie. In samenwerking publiceren we hier tijdens de winterstop elke dag een verhaal om iedereen kennis te laten maken met alle ploegen. Hier het eerste bonusartikel met Emilio Samsey van BVV Barendrecht.

Twee seizoenen geleden speelde Emilio Samsey bij Magreb 90. Vorig seizoen bij FC Lienden en dit seizoen bij Barendrecht. Op Sportpark De Bongerd vermaakt Samsey zich uitstekend. ,,Barendrecht is een warme club. Een club die ik al jaren ken. In de jeugd speelde ik hier vaak. Ik kom uit Rotterdam, dus ik wist al veel over de club. Vorig seizoen was hij in de Betuwe actief bij FC Lienden. ,,Ik ben daar vertrokken, omdat Barendrecht dichterbij ligt. Het scheelt echt qua reistijd. Naar Lienden reed ik een uur, terwijl ik nu binnen tien minuten bij Barendrecht ben. Ik ben telkens veel eerder thuis.

Jaren voor zijn overstap naar Lienden speelde Samsey ook al in de regio Rotterdam. Zowel bij Feyenoord als bij Sparta. ,,Het was mooi om voor die clubs te spelen. Ik ben een laatbloeier, want kwam pas in de A-junioren bij Feyenoord. Om daar alles van dichtbij mee te maken is prachtig. Feyenoord is ook mijn lievelingsclub. De sfeer daar is geweldig, dat voelde ik al als jeugdspeler. Je voelt daar een aura. Ik ga niet vaak meer naar De Kuip, in het verleden ging ik regelmatig. Ik voel meer bij Feyenoord dan bij Sparta.

Hij debuteerde als prof niet in een volle Kuip of op Het Kasteel. Nee, Samsey maakte zijn debuut als prof bij FC Oss. Op 14 september 2012 tegen FC Dordrecht. Eerst liep hij stage in Noord-Brabant en vervolgens kreeg hij een contract bij de Ossenaren. ,,FC Oss is nu heel modern, dat was toen ik daar speelde minder het geval. Het zag er soms niet uit. Toch ben ik blij dat FC Oss mij de kans gaf in het profvoetbal. Het bleef bij negen wedstrijden voor de club uit Noord-Brabant. Hij keerde daarna terug op het oude nest bij Sparta. ,,Het is toch anders om met Sparta in de Eerste Divisie te spelen. Het is allemaal groter. Niet alleen de club, maar ook het stadion en er zijn veel meer fans. De club hoort thuis in de Eredivisie. Het voetbal leeft meer dan bij FC Oss.

Nachtmerrie

Zijn tijd bij de Kasteelclub liep uit op een nachtmerrie. ,,Ik kreeg een contract aangeboden van Leo Beenhakker, alleen kwam ik vanwege knieklachten de keuring niet door. Dat concludeerde de Sparta-arts. De club wilde gezien het verleden geen risico nemen. Geert Arend Roorda en Jaime Bruinier werden voor mij gecontracteerd, zij hadden ook knieklachten en waren regelmatig geblesseerd. Daardoor gaf de clubarts mij een negatief advies. Beenhakker wilde mij wel een contract aanbieden, maar dat kon niet omdat meerdere personen bij Sparta het als een financieel risico zagen.

,,Ik ben een onderzoek gestart en naar het Utrecht Medisch Centrum geweest. Daar bleek dat de schade aan mijn kraakbeen niet zo extreem was als Sparta beweerde. Volgens het ziekenhuis mocht de club mij niet afkeuren. Het was een mentale tegenslag. Zeker omdat uit mijn eigen onderzoek bleek dat ik niet afgekeurd mocht worden.

Samsey ging verhaal halen bij Sparta. ,,Ik nam het bewijs van het UMC mee. Daarin stond dat mijn vorm van slijtage nihil was; het was weinig tot niets. Samen met Beenhakker heb ik nog een oplossing proberen te vinden, maar helaas was het kwaad al geschied. Ik kreeg de mogelijkheid om bij Sparta te blijven, maar op amateurbasis. Daar had ik geen zin in. Ik moest dan trainen met het eerste en spelen met het tweede. Ik was op een leeftijd dat ik vond dat ik op zn minst een vergoeding moest krijgen. Om daar zonder loon te voetballen wordt moeilijk. Misschien heeft Sparta mij aan het lijntje gehouden, want drie maanden eerder kreeg ik nog een profcontract. Dat klopt niet. Het hoort allemaal bij het profvoetbal. Dat is de voetbalwereld. Het kan ook zo lopen dat je met tegenslagen te maken krijgt en daar moet je mee omgaan.

Knokken

De Barendrecht-verdediger deed dat. Hij bleef knokken. ,,Na mijn vertrek bij Sparta kon ik kiezen tussen FC Lisse en Magreb 90. Ik koos voor Magreb. Onder meer omdat Nourdin Boukhari en Sidney Schmeltz daar speelden. Het was een ervaren ploeg. Hij ging van Sparta naar een club uit de Topklasse. ,,Ik hoopte op een club uit de Eerste Divisie. Ik heb geen idee of die interesse bestond. Ik had een zaakwaarnemer die te weinig voor mij deed, vind ik achteraf. Ik speelde bij Feyenoord, FC Oss en Sparta; dan zou je denken dat op zn minst n club uit de Eerste Divisie interesse toont. Dat was niet het geval. Dus ik moest kiezen tussen FC Lisse en Magreb 90. Mijn keuze viel op die laatste club.

Hij hield het twee jaar vol bij de Utrechtse club. ,,Vervolgens werd ik benaderd door FC Lienden. Het was voor mij de perfecte overstap. Ik wilde hogerop en dat kon bij FC Lienden in de Tweede Divisie. Samsey draaide een goed seizoen in Gelderland. Hij verdiende een overstap naar Barendrecht. Ooit wil hij nog een stap te maken. ,,Ik blijf hopen op een stap naar het profvoetbal. Toch ben ik ook kritisch, want ik moet genoeg verbeteren. Alleen dan verdien ik een stap hogerop. Ik moet meer invloed hebben op wedstrijden. Veel meer zelfs. Hij beseft dat het snel kan gaan. Kijk maar naar Denzel Dumfries. Jaren geleden liep hij op Sportpark De Bongerd, tegenwoordig is Dumfries international. ,,Als je n seizoen goed speelt, kan het snel lopen. Wie weten komen er dan clubs. Maar bij Barendrecht heb ik het uitstekend naar mijn zin. We zitten alleen in een mindere periode, waardoor alle schijnwerpers nu niet op ons staan. Dat is jammer.

Voorlopig focust Samsey zich volledig op Barendrecht. ,,Ik werk nog niet naast het voetbal. Ik ben werkzoekende. Het is wennen, want ik ben er laat ingegroeid. Het is allemaal even aftasten. Ik kwam pas laat bij een BVO terecht, heb me toen tot prof geknokt en binnen twee maanden werd dat gevoel van me afgenomen. Dat is zwaar om te verwerken. Daardoor werkte ik niet naast het voetbal. Alleen twee jaar geleden bij Magreb werkte ik. Nu moet ik daar ook naar toe. Dat komt vast goed.

Tekst: Wesley de Bree / ELF Voetbal

Op de foto is Emilio Samsey (centraal) in achtervolging op Lars Ten Tije van Jong Vitesse.

De hele krant kunt u hier vinden.

De site van onze partner Elf Voetbal is hier.

Lees ook:

Rentree Jack van den Berg een feit

Anthony Biekman staat door telefoontje van Delano Cohen weer op het veld

 

Schrijf je in voor de Tweede Divisie Voor- en Nabeschouwing!

Mis nooit meer een wedstrijd en blijf up-to-date van al het belangrijke nieuws. Ontvang vrijdag de voorbeschouwing en maandag de nabeschouwing.

Als kers op de taart ontvang je meteen de laatste nabeschouwing!


Ik ga akkoord met de Privacyverklaring