Nieuws

Everton Pires Tavares gaat voor het maximale

Everton Pires Tavares was vroeger ‘klein en iel’ en werd daarom weggestuurd bij Sparta. Uit die teleurstelling haalde de Kaapverdische middenvelder van Kozakken Boys de kracht om te transformeren in de persoon die hij nu is. Altijd ambitieus, dagelijks te vinden in de fitnessruimte en wekelijks imponerend op de Nederlandse velden.

Als zevenjarig jongetje werd Everton Pires Tavares gescout door Sparta Rotterdam. Hij speelde daar samen met Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum. Wat voor menig Tweede Divisie-fan nog bijzonderder zal zijn, is de reden voor Pires Tavares’ vertrek bij Sparta. “Ik was vroeger best klein en iel. Daardoor kwam ik simpelweg tekort. Ik moest werken aan mijn lichaam om beter te worden. Vandaar dat ik nu vaak in de sportschool te vinden ben.”

In de jeugd bij Sparta speelde Pires Tavares ook met mede-Kaapverdiër Garry Mendes Rodrigues. “Heel af en toe spreek ik hem nog via Instagram. Toentertijd waren we goed aan elkaar gewaagd. Hij brak pas laat door en speelt nu bij Galatasaray. Zo’n carrière zou me ook wel liggen hoor. Waarschijnlijk ga ik na dit seizoen weg bij Kozakken Boys. Er is belangstelling uit de Jupiler League. Dat zou in ieder geval een stap in de goede richting zijn.”

Succesvolle metamorfose

Tijdens de transformatie van klein en iel in een afgetrainde middenvelder heeft hij nog een kleine uiterlijke wijziging ondergaan. “Ik heb mijn paardenstaart afgeknipt. Twaalf jaar heb ik ermee rondgelopen, voornamelijk omdat het een bepaald imago met zich meedraagt. Het begon te vervelen. Je kunt je vast wel voorstellen dat ik klaar was voor een andere coupe. Lekker kort.”

Het afknippen van de staart heeft een succesvol effect gehad. Pires Tavares speelt de sterren van de hemel bij Kozakken Boys en werd daarvoor beloond. Vorig seizoen werd hij genomineerd voor Speler van het Jaar in de Tweede Divisie. “Ik was inderdaad lekker in vorm. Heb ook enorm hard gewerkt, dus dat maakte die nominatie nog wat specialer. Nooit gedacht dat ik hier zou staan. Elke dag in het fitnesshok. Het geeft een enorme voldoening. Ik ben zelfs tweede geworden. Best knap toch?”

Kaapverdië

De Kaapverdische middenvelder kwam op zijn zesde naar het koude Nederland. “Dat was de eerste keer dat ik sneeuw zag. Die kou: verschrikkelijk. Wat me nog meer is bijgebleven, is dat ik die Nederlanders echt supergroot vond. In vergelijking met Kaapverdiërs leken het net reuzen.”

Pires Tavares weet niet heel veel meer van zijn jeugd in Kaapverdië. “Ik kan me heel vaag herinneren dat er in 1995 een vulkaanuitbarsting was. Voor de rest weet ik daar eigenlijk weinig meer van. Ik weet ook niet of dat een van de redenen was voor onze verhuizing naar Nederland. Geen flauw idee eigenlijk, waarom we naar Nederland zijn gekomen. Ik heb het nog nooit gevraagd.”

In Kaapverdië woont nog een klein deel van Pires Tavares’ familie. “Alleen mijn moeder heeft in totaal al tien broers en zussen. Heel veel daarvan zijn naar de Verenigde Staten verhuisd. Een paar wonen nog in Kaapverdië, mooie mensen. In 2000 was ik daar voor het laatst. Te lang geleden. We moeten binnenkort maar weer eens langs gaan.”

Clubhoppen

Inmiddels heeft Pires Tavares al bij flink wat teams gespeeld. Sparta Rotterdam, SCO’ 63, VV Nieuwenhoorn, VV Zwaluwen, ASWH en RVVH Ridderkerk gingen Kozakken Boys voor. “Elke kans die ik kreeg aangeboden, heb ik met beide handen aangepakt. Ik zag het nut niet zo in van settelen op één plek. Als je met betere spelers voetbalt, ontwikkel je jezelf ook veel sneller. Die afwisseling van clubs heb ik nooit vervelend gevonden.”

Dit seizoen is Pires Tavares nog trotse speler van Kozakken Boys. Op titeljacht. “We zijn het beste team van de Tweede Divisie.” Voor Pires Tavares is het een belangrijk en speciaal seizoen, aangezien hij volgend jaar hoopt op een hoger niveau te spelen. “Ik weet dat ik de Jupiler League aankan. Hopen dat iemand mij die kans gunt.”

(Tekst: Luke Thomas/Foto: ProShots)

In het magazine van onze mediapartner ELF Voetbal wordt maandelijks veel aandacht besteed aan de Tweede Divisie. Meer informatie vind je hier.