Nieuws

Fabian Korporaal wil met ASWH dominant voetbal laten zien

Fabian Korporaal (21) is één van de opvallende spelers van ASWH; de nieuwkomer in de Tweede Divisie. We spraken hem aan de vooravond van de competitiestart. De middenvelder beseft dat de club uit Hendrik-Ido-Ambacht degradatiekandidaat nummer één is, maar is tegelijkertijd vol vertrouwen. ,,We gaan ons zeker niet ingraven.”

Met Rogier Veenstra staat er dit seizoen een nieuwe trainer aan het roer bij ASWH. Met zijn 31 jaar is de ex-speler van NAC Breda en Excelsior zelfs jonger dan sommige selectiespelers. Korporaal is echter vol lof over de ambitieuze oefenmeester. ,,Het was aan het begin wel even wennen aan zo’n jonge trainer voor de groep, maar iedereen staat er positief in. Hij heeft superleuke trainingsvormen en wil dominant voetbal laten zien. Ook tegen Spakenburg dit weekeinde. We gaan van onze eigen kracht uit.”

Volgens Korporaal is het de manier voor ASWH om fris voor de dag te komen in de Tweede Divisie. ,,Als kenners wordt gevraagd wie eruit vliegt, dan zullen negen van de tien mensen ASWH als eerste opschrijven. De verwachtingen zijn laag, maar aan ons om te laten zien dat we kunnen verrassen. Het is ook niet gek, want vorig jaar schommelden we de eerste twee periodes rond de twaalfde plaats in de Derde Divisie. Uiteindelijk werden we zevende, maar wonnen we tot ieders verbazing de laatste periode en zijn we vervolgens ook nog gepromoveerd.”

ASWH is sinds midden juli weer in training en heeft al de nodige oefenwedstrijden achter de rug. ,,Wisselvallig”, vertelt Korporaal over de voorbereiding. Een goede wedstrijd tegen de profs van FC Dordrecht werd opgevolgd door een nederlaag tegen OJC Rosmalen. ,,De laatste twee wedstrijden wonnen we wel, dus wat dat betreft gaan we met een goed gevoel de competitie in. Ik heb al een jaar ervaring in de Tweede Divisie met Jong FC Twente. Ik ben verder in mijn ontwikkeling dan toen, maar ik vind het moeilijk om te zeggen wat ik van mezelf kan verwachten. Ik wil gewoon lekker voetballen.”

1997-lichting

Naast het voetbal werkt Korporaal als accountmanager bij Voetbaljournaal en volgt hij een thuisstudie Ondernemerschap. ,,Het bedrijf achter Voetbaljournaal maakt onder meer regionale voetbalkranten, presentatiegidsen en wedstrijdboekjes. Ik bel met bedrijven of ze daarin willen adverteren. Ik werk er nu zo’n acht maanden en dat bevalt goed. Het is deeltijd, omdat ik de rest van mijn tijd besteed aan studeren. Ik hoop over anderhalf jaar klaar te zijn met mijn studie.”

Korporaal doorliep de gehele jeugdopleiding van Feyenoord, maar kon de stap naar de eerste selectie uiteindelijk niet zetten. Via FC Twente en NEC belandde hij vorig jaar bij ASWH. ,,Achteraf moet ik zo eerlijk zijn dat ik gewoon niet goed genoeg ben voor de profwereld. Bij Jong FC Twente draaide ik wel een goed seizoen, maar toen ging mijn trainer Paul Bosvelt na een jaar weg en werd er een Zweedse speler voor mijn positie aangetrokken. NEC was vervolgens geen goede keuze en toen dacht ik: ik ben jong en wil gewoon lekker voetballen. ASWH wilde me al toen ik nog bij Feyenoord zat, dus dat voelde direct heel goed.”

Bij Feyenoord maakte Korporaal deel uit van de 1997-lichting, waar Steven van der Hoeven namens Hard Gras een boek over schreef. Op Varkenoord werd de lichting hoog aangeschreven, maar geen speler wist écht door te breken in Rotterdam. ,,Destijds was het gewoon een hele goede lichting, maar het kan gek lopen. Ik speelde jarenlang met Jari Schuurman, die in de B1 de gouden schoen won en doorgeschoven werd naar Jong Feyenoord. Hij speelt nu bij FC Dordrecht. Of Marlon Slabbekoorn. Hij was het toptalent, maar speelt nu bij Zwaluwen. Van die ploeg voetballen alleen Calvin Verdonk, Gustavo Hamer en Mo El Hankouri momenteel in de Eredivisie.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto is Fabian Korporaal (links) als speler van ASWH in de achtervolging op Oussama Tannane van FC Utrecht tijdens de bekerwedstrijd van afgelopen seizoen.