Nieuws

Floris van der Linden is niet zomaar het mannetje in de Tweede Divisie

Na drie wedstrijden staat hij bovenaan de topscorerslijst: Floris van der Linden (23). De spits van Koninklijke HFC vond al vier keer het net, terwijl hij vorig seizoen eindigde met slechts zes doelpunten achter zijn naam. ,,Ik heb wel de nodige berichten gehad over het feit dat ik nu topscorer ben.”

Gevraagd naar zijn scoringsdrift ten opzichte van vorig seizoen, heeft Van der Linden een logische verklaring. ,,In 2017/’18 speelde ik heel weinig bij Telstar en dus had ik vorig jaar tijd nodig om in vorm te raken. Het is niet dat als je uit de profwereld afkomstig bent, je zomaar het mannetje kunt zijn in de Tweede Divisie. Ik zeg zelf ook weleens dat ik een stap terug heb gezet naar Koninklijke HFC, maar qua niveau is het juist helemaal geen stap terug.”

Voor Van der Linden in 2016 naar Telstar ging, speelde hij nog in het eerste elftal van de toenmalige vierdeklasser SV Ouderkerk. ,,Ik heb daar alle jeugdteams doorlopen. In de B-jeugd zijn Heerenveen en AZ weleens naar me komen kijken, maar de interesse werd nooit echt concreet. Toen ik in het eerste van Ouderkerk ging spelen, hoefde ik eigenlijk niet zo nodig weg. Maar toen kwam Telstar om de hoek kijken. Ik mocht daar stagelopen en uiteindelijk kon ik een seizoen op amateurbasis komen voetballen.”

In zijn seizoen onder trainer Michel Vonk kwam Van der Linden tot achttien wedstrijden en één doelpunt. Hij signeerde vervolgens een driejarig contract, maar de zomer daarop veranderde zijn situatie compleet. Met Mike Snoei kwam er een coach naar Velsen die het niet in hem zag zitten en bovendien had hij met Andrija Novakovich een spits met het niveau voor de Eredivisie voor zich. ,,Ik viel dat jaar maar vijf keer in. Maar doordat Novakovich zo goed was, kon ik het wel een plekje geven.”

Bedrijfsecenomie

Na het weinig vruchtbare 2017/’18 koos Van der Linden eieren voor zijn geld: hij wilde liever wekelijks voetballen in de Tweede Divisie dan wachten op zijn kans in de Keuken Kampioen Divisie. Koninklijke HFC hapte toe en legde de lange centrumspits vast. Verder pakte Van der Linden, die al een jaar op zoek was naar een kamer in Amsterdam, zijn studie Bedrijfseconomie weer op. ,,Ik had er al twee jaar opzitten toen ik naar Telstar ging. Ik heb anderhalf jaar niet gestudeerd, maar vorig jaar ben ik weer begonnen. Ik startte met een minor beleggen en vervolgens heb ik een halfjaar stagegelopen bij Brouwerij ’t IJ. Het was even schakelen, maar ik vond mijn minor en stage onwijs leuk. De terugkeer naar mijn studie is me dan ook makkelijker afgegaan dan ik vooraf had gedacht.”

Van der Linden doorliep zijn derde jaar met verve en hoopt dit schooljaar af te studeren. Zowel op voetballend als maatschappelijk gebied gaat het hem dus voor de wind. Toch ontstond er afgelopen weekeinde een minuscule kink in de kabel toen trainer Gertjan Tamerus hem op de bank zette tegen Excelsior Maassluis. ,,Dat zag ik niet aankomen. Dat heb ik de trainer ook verteld, maar je kunt op zo’n moment niet zoveel doen als speler. Je kunt niet anders dan belangrijk proberen te zijn als je er inkomt. Dat is aardig gelukt met twee doelpunten.”

,,Dat voelde niet als revanche”, aldus Van der Linden. ,,Ik ben juist heel blij met Gertjan als trainer. Hij was eenzelfde type speler als ik. Hij is dan ook veel met me bezig. Dan geeft hij tips hoe ik mijn lichaam beter kan gebruiken of zegt dat ik niet te veel op eigen helft moet komen. Daar liggen immers niet mijn kwaliteiten. Die tips helpen me in mijn ontwikkeling als voetballer. Zelf doet Gertjan ook nog regelmatig mee op de training en dan zie je direct dat hij nog steeds heel goed kan voetballen. Ik kan veel van hem leren.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto jubelt Floris van der Linden en wordt hij bejubeld na het maken van de 2-1 voor Koninklijke HFC in de wedstrijd tegen HHC Hardenberg.