Nieuws

Frenk Keukens: ‘Royston brengt een topsportmentaliteit mee’

Na de winterstop won Kozakken Boys vijf wedstrijden achter elkaar. Er leek een uitstekende serie aan te komen, maar de afgelopen weken zit de klad er weer in. Frenk Keukens (24) spreekt van een seizoen met ups en downs. ,,Aan de bal zullen we meer moeten brengen.”

Volgens Frenk Keukens (foto) staat de defensieve organisatie wel goed bij de club uit Werkendam. Na de winterstop is er een aantal dingen aangepast wat betreft de tactiek. ,,We spelen nu 3-5-2 of 5-3-2. Zoals je het wil noemen. Daardoor hebben we iets meer zekerheid ingebouwd. De organisatie staat, maar aan de bal kan het nog stukken beter. Ik voel me goed in de nieuwe tactiek, maar het maakt me niet zoveel uit waar ik speel. Ik heb linksback gespeeld, rechtsback en in het centrum. Het liefst sta ik rechtsachter, maar het belangrijkste is dat ik altijd speel.”

Keukens, vorig jaar nog uitkomend voor De Treffers, is niet geheel tevreden met de zesde plaats. Hij kwam afgelopen zomer voor meer naar de club. ,,Kozakken Boys belde me, terwijl ik al in gesprek was met De Treffers. Maar Kozakken Boys is iets groter in Nederland en draait altijd mee in de top van de Tweede Divisie. We staan nu zesde, dus hebben we dit seizoen nog iets te bewijzen. De wedstrijden leven onwijs en ik wilde ook eens bij een andere club aan de slag in de Tweede Divisie. Ik moet tegenwoordig iets langer reizen, maar dat is geen grote opgave als je het naar je zin hebt.”

Keukens debuteerde voor zijn twintigste al voor De Treffers en na enkele goede jaren mocht hij het proberen in het profvoetbal. Bij Top Oss kwam hij desondanks niet verder dan twee wedstrijden. ,,Of ik het profvoetbal uit mijn hoofd heb gezet? Wat is uit je hoofd zetten? Als er iets langskomt , ga je er altijd over nadenken. Maar ik ben er niet dagelijks mee bezig. Het is niet dat ik denk: “ik moet dit of ik moet dat binnenkort”. Ik heb sinds kort ook een kantoorbaan. Ik ben commercieel medewerker bij mijn oude stageplek. Als profvoetballer was ik altijd buiten, maar uiteindelijk bevalt dit leventje me ook prima.”

Royston Drenthe

Met onder anderen Mats van Huijgevoort, Norichio Nieveld en Tyrone Conraad heeft Kozakken Boys meer spelers onder contract met een verleden in het profvoetbal. Keukens en de bovengenoemde voetballers vallen echter in het niet bij Royston Drenthe, die het shirt droeg van Feyenoord, Real Madrid, Everton en Oranje. ,,Het is toch wel apart om met zo’n iemand te voetballen in de Tweede Divisie. Hij laat zijn kwaliteiten zien en is nu op en top fit. Hij brengt een topsportmentaliteit mee. Dat slaat over op andere jongens.”

Als voorbeeld haalt Keukens aan hoe Drenthe op de training is. Kleine partijtjes moet en zal hij winnend afsluiten. ,,En iedereen mag het weten als hij heeft gewonnen. Daarmee steekt hij de andere jongens aan. Royston is ook niet naar Kozakken Boys gekomen om lekker te voetballen, want hij wil echt laten zien dat hij het nog kan. Af en toe vertelt hij over zijn loopbaan. Dan zit iedereen te luisteren naar wat hij heeft meegemaakt bij Real Madrid. De vragen van ons gaan vooral over de wedstrijden tegen Barcelona, Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. Hij vertelt zoveel leuke dingen dat ik niet eens alles kan onthouden.”

Tekst: Tim Beck