Nieuws

Gertjan Tamerus blijft bescheiden: ‘Handhaving blijft de eerste doelstelling’

Voor Gertjan Tamerus was het een mooi voetbalweekeinde. Hij zag zijn Koninklijke HFC met 1-5 winnen van IJsselmeervogels en zo de koppositie in de Tweede Divisie overnemen. Toch blijft de trainer bescheiden over de rol die de Haarlemmers gaan spelen in de titelrace. ,,Het is niet reëel om nu te zeggen dat we mee gaan doen.”

Het besef dat de koppositie op het spel stond, speelde volgens Tamerus een kleine rol in aanloop naar de topper tegen IJsselmeervogels. ,,Tegen De Treffers konden we de koppositie ook al pakken en daarbij een grote stap zetten naar de periodetitel. Toen lukte het niet. Nu heeft het een rolletje gespeeld, maar een uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels maakt sowieso dat de ploeg supergemotiveerd is. Dat zijn we eigenlijk altijd wel, want we weten dat dat tegen elke tegenstander moet om een kans te maken.”

De omstandigheden waarin Koninklijke HFC het opnam tegen IJsselmeervogels waren niet ongunstig. ,,Vorige week won die club, maar daarvoor waren de resultaten minder. Daar kwam het nieuws bij dat de trainer wegging en het gedoe met Gwaeron Stout, die zijn aanvoerdersband kwijtraakte en misschien vertrekt naar zijn oude club. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat zo’n team wat eerder knakt. In de tweede helft gebeurde dat. Dat hebben we goed voor elkaar gekregen.”

Handhaving

Ondanks de eerste plek blijft Tamerus bescheiden als het gaat over de rest van het seizoen. Volgens de trainer kan niet van HFC worden verwacht dat de club om het kampioenschap speelt. ,,We hebben nu zeven van de laatste acht wedstrijden gewonnen. Zo’n serie is ongekend voor HFC. Het is niet vanzelfsprekend dat we dat doorzetten. Ik weet niet of we om het kampioenschap mee gaan doen. Het is nog heel vroeg. Er kan nog veel gebeuren en we hebben niet de breedste selectie van de Tweede Divisie. We koesteren gewoon wat we nu hebben en dan zien we wel.”

,,Er is wel een vooraf uitgesproken doelstelling”, vervolgt Tamerus. ,,We willen ons handhaven in de Tweede Divisie. Dat blijft nog steeds de eerste doelstelling. Misschien zit het in mijn persoonlijkheid dat ik niet snel roep dat we voor de titel moeten gaan. Het komt ook omdat ik hier nu acht jaar werkzaam ben en anders heb gekend. We spelen nog maar kort op het hoogste niveau en lopen qua budget ver achter op andere clubs. We zijn niet gewend om te staan waar we nu staan, dus het zou een heel grote stap zijn om te roepen dat we nu wel even meedoen om het kampioenschap.”

Een dergelijke uitspraak deed Khalid Tadmine een maand geleden wel. ,,Als het aan mij ligt, gaan we voor het kampioenschap”, zei de spits voor de camera na de 3-6 overwinning op Jong FC Volendam. ,,Daar hebben we in de groep over gesproken”, aldus Tamerus. ,,Ik was benieuwd waarom hij dat zei. Ik vind het mooi dat spelers ambitieus zijn en het hoogste willen bereiken. Dat wil ik als trainer ook, maar ik ben dan wel de persoon die moet zeggen: “Prima als jullie dat willen, maar dan moet je er ook naar handelen”.”

Telstar

Behalve als trainer bij Koninklijke HFC, is Tamerus sinds kort ook werkzaam bij Telstar als assistent van Andries Jonker. Die dubbelfunctie bevalt de Haarlemmer vooralsnog goed. ,,Ik ben gelukkig dat ik elke dag met voetbal bezig kan zijn. Voor mij is er niets mooiers.” Het feit dat hij de twee functies kan combineren, is belangrijk voor Tamerus. ,,Ik ben al lang werkzaam bij HFC. Eerst als speler en jeugdtrainer, vervolgens als Hoofd Jeugdopleiding en nu als hoofdtrainer. Ik ben blij met de mogelijkheden die ik hier heb gekregen. Daarom wil ik mijn afspraken ook nakomen. Het is super dat Telstar dichtbij is en accepteert dat ik bij HFC werkzaam blijf.”

Concrete plannen voor zijn trainerscarrière heeft Tamerus niet. ,,Het is niet zo dat ik een punaise heb geprikt op Barcelona, of per se hoofdtrainer in de Eredivisie moet worden. Ik heb geen speciaal doel dat ik móét bereiken als trainer. Dat had ik als voetballer ook niet. Ik heb steeds kleine stapjes gezet; dat past bij mij. Mijn grootste ambitie is gewoon dat mijn werk in de voetballerij is. Trainer zijn is voor mij het mooiste dat er is.”

Tekst: Lars van Mil