Nieuws

Van Gessel: ‘We hadden tegen Jong FC Volendam geluk op het juiste moment’

Matthijs van Gessel (28) beleeft momenteel een spannende periode met zijn club SV TEC. De vereniging uit Tiel hoopt zich via de play-offs om promotie/degradatie te verzekeren van nog een jaar Tweede Divisie. De eerste horde, uit bij Jong FC Volendam, is met de grootst mogelijke moeite genomen.

In de eerste helft werd TEC door het zeer verzorgde spel van de Volendam-talenten van het kastje naar de muur gespeeld. “We speelden de eerste helft één van onze slechtste helften van dit seizoen. We werden compleet weggespeeld”, aldus een eerlijke Van Gessel. “In de tweede helft gingen we iets meer druk zetten en vaker de lange bal hanteren. We kregen een aantal kansen, maar zij hadden net zo goed kunnen scoren. Jong Volendam had meer recht op de 2-0 dan wij op de 1-1. Maar goed, wij hebben dit seizoen ook vaak een tegendoelpunt gehad terwijl we beter waren. We hadden nu geluk op het juiste moment.”

Van Gessel was voornamelijk onder de indruk van het verzorgde positiespel van de Noord-Hollanders. Iets waar het in de Tweede Divisie volgens de middenvelder nog weleens aan schort. “In onze competitie wordt bijna alleen maar de lange bal gebruikt. Dat is ook de tactiek van topteams als Katwijk en Kozakken Boys. Ik denk dat het er mee te maken heeft dat we maar twee of drie keer per week trainen. Als je er echt goed positiespel in wil slijpen, dan is dat te weinig. Daarom is het makkelijker om een tactiek te gebruiken waarbij je amper risico’s neemt. Zoals het spelen van de lange bal.”

De selectie van TEC beseft dat het nu echt moet gebeuren, maar getuige de wedstrijd tegen Jong Volendam is de wisselvalligheid er allerminst uit. “Het is lastig te zeggen waar dat aan ligt. Het zit ‘m bij ons vaak in kleine breekpunten in een wedstrijd, een individuele fout bijvoorbeeld. Het is natuurlijk vreemd dat we tegen Katwijk geweldig spelen en niet veel later weer een slechte wedstrijd op de mat leggen.”

Fusie

Hoewel TEC op papier een prima selectie heeft voor de Tweede Divisie moet in ogenschouw genomen worden dat er de voorgaande jaren een unieke prestatie is geleverd in Tiel. De club ging in vier jaar van de tweede klasse naar de Tweede Divisie. “Of we echt een stabiele club op het hoogste amateurniveau kunnen worden? We moeten wel realistisch blijven. TEC is geen club als Katwijk of Kozakken Boys. We hebben net een nieuwe voorzitter en die wil graag een fusie tot FC Betuwe. Dat zal nodig zijn om op een hoog niveau te blijven acteren.”

TEC heeft dus jaren in de lift gezeten en Van Gessel is meegegroeid met de club. Hij heeft weleens de kans gehad om te verkassen, maar zowel zijn sociale als maatschappelijke leven speelt zich af in Tiel. “Ik had zoiets van: waarom zou ik het doen? Ik kon zelfs naar het profvoetbal, naar RKC Waalwijk. Maar ik wilde mijn maatschappelijke loopbaan als accountant enkel opgeven als de kans dusdanig goed was voor mijn toekomst. Dat was niet zo. Bovendien vond ik een andere discipline van voetbal toen leuker om te doen.”

WK op Tahiti

Van Gessel is namelijk 75-voudig international van het Nederlands beach soccer team. “In Tiel heb je een vereniging met een beachveld. Daar werden voorrondes voor het nationaal kampioenschap gehouden en zodoende deed ik met een groepje mee. We plaatsten ons en vervolgens wonnen we het NK. Toen werd ik gevraagd door bondscoach Niels Kokmeijer of ik mee wilde trainen met het nationale team. Dat wilde ik natuurlijk wel.”

Het avontuur eindigde echter toen de KNVB drie jaar geleden besloot de stekker uit de discipline te trekken. “De bond had te kampen met een tekort. Er moesten keuzes gemaakt worden. Dan snap ik dat beachsoccer afvalt, want dat leverde niets op. Ik speelde met onder anderen Patrick Ax, René van Dieren en Charlie van den Ouweland. Het was een geweldig ervaring. Zo ben ik in Moskou, Sint-Petersburg, São Paulo en voor het wereldkampioenschap op Tahiti geweest. Daar zaten we de eerste dagen van de reis op een eiland ernaast. We konden er zwemmen met haaien en roggen, het was als een paradijs.”

In het beach soccer-circuit kwam Van Gessel maar weinig veldvoetballers tegen. “Bij ons werd daar wel voor gekozen, maar in andere landen deden die gasten het al van jongs af aan. De beste spelers in het zand spelen helemaal niet op het veld, want het is totaal anders. Ik denk dat negentig procent van de veldspelers veel moeite zou hebben op het strand. In Nederland is de sport niet groot, maar in Rusland of Brazilië heb je gewoon fullprofs. En op het WK op Tahiti speelden we voor tienduizend man. Dus de sport zit zeker in de lift.”

(Tekst: Tim Beck/Foto: ProShots)

In het magazine van onze mediapartner ELF Voetbal wordt maandelijks veel aandacht besteed aan de Tweede Divisie. Meer informatie vind je hier.