Nieuws

Gillian Justiana droomt van trainerschap in betaald voetbal

Gillian Justiana (27, foto) speelde bijna 250 wedstrijden op profniveau en droeg bovendien vele keren het shirt van Curaçao. Beide bezigheden zijn inmiddels verleden tijd, want de verdediger annex middenvelder van IJsselmeervogels heeft nieuwe doelen gesteld: kampioen worden van de Tweede Divisie en over een aantal jaar trainer zijn in het betaalde voetbal.

Momenteel zet Justiana zijn eerste stapjes als trainer. Hij runt een succesvolle voetbalschool, werkte een tijdje in de jeugd van PSV en is sinds afgelopen zomer de trotste trainer van PEC Zwolle Onder-10. Bij de club waar hij zelf ook jarenlang in de jeugdopleiding voetbalde. ,,Die jongetjes van mijn team zijn echt nog kinderen, dus ik heb geen last van puberale spelers. Verder verzorg ik ook techniektrainingen in de bovenbouw. Er is veel veranderd sinds mijn periode bij Zwolle. Toentertijd had de club trainers die het trainerschap uit hobbyisme deden. Nu ben ik elke dag van 8 uur ’s morgens tot 6 uur ’s avonds in de weer met trainen, ervaringen uitwisselen en discussiëren met andere coaches over trainingsvormen.”

Jaap Stam

Nadat Justiana in 2017 zijn profloopbaan bij Helmond Sport zag eindigen, heeft hij zich volledig gestort op het trainerschap. Deze week is hij begonnen aan de verkorte UEFA B-Cursus, die bedoeld is voor ex-profvoetballers. ,,Mijn ambitie is om ook als trainer ooit het betaald voetbal te halen. Het is natuurlijk nog een heel lange weg en ik heb dan ook nog veel te leren. Wat ik zoal moet leren? Ik vind het soms nog lastig om niet te veel als speler te denken. Ik ga er soms te snel vanuit dat als ik iets uitleg spelers mijn aanwijzingen direct kunnen uitvoeren. Alleen werkt het zo natuurlijk niet.”

Afgelopen week had Justiana ook voor het eerst sinds lange tijd weer contact met Jaap Stam, die onlangs is aangesteld als hoofdtrainer bij PEC Zwolle en als een voorbeeld geldt voor de trainer in de dop. Justiana beaamt dat hij Stam niet overlaadde met tactische adviezen. ,,Het was meer een gesprek waarin we bij elkaar informeerden hoe het ging. Niet meer dan dat. Stam was assistent-trainer toen ik bij PEC Zwolle mijn debuut maakte. We hadden elkaar al een tijdje niet meer gesproken.”

Met Justiana’s loopbaan als trainer gaat het voor de wind, maar ook als actief voetballer presteert hij naar behoren. Afgelopen weekeinde bracht hij met IJsselmeervogels weer spanning in de titelstrijd door AFC te verslaan. En dan te bedenken dat hij in de zomer van 2017 serieus overwoog om te stoppen met voetbal. ,,Maar IJsselmeervogels bleef aandringen. Ik heb zeker geen spijt gekregen van mijn keuze om door te gaan. Afgelopen oktober heb ik zelfs mijn contract verlengd tot 2021. Ik ben iemand die graag stabiliteit heeft en bovendien heb ik met de club gesproken over het trainerschap. Ik zou er altijd aan de slag kunnen na mijn actieve loopbaan.”

Breda

Gevraagd naar de verhoudingen tussen IJsselmeervogels en koploper AFC is Justiana helder: ,,AFC heeft een uitstekende ploeg, maar wij hebben denk ik wel een streepje voor. Zij misten zaterdag een aantal basisspelers en dat zag je terug. Als wij moeten wisselen, worden we er niet zwakker op. Ik ben er van overtuigd dat wij eventuele blessures en schorsingen beter kunnen opvangen. Dus zal het aankomen op teamgeest.”

En dat zit volgens Justiana goed, mede door het trainingskamp van vorige maand in Breda. ,,In Breda zaten we constant op elkaars lip en gingen we veel met elkaar om. Daardoor leer je iedereen nog iets beter kennen. Waarom gedraagt iemand zich op een bepaalde manier? Waarom maakt hij zulke keuzes? Wat zijn z’n eetgewoontes? Doordat je elkaar beter leert kennen, kun je kleine irritaties makkelijker accepteren. We hebben goed getraind, een wedstrijd gespeeld en vervolgens zijn we met ze allen op stap geweest in Breda. Dat hielp ook mee voor de teambuilding.”

Waar de topper tegen AFC belangrijk was voor IJsselmeervogels is de vitaliteit van de wedstrijd van dit weekeinde met niets te vergelijken. De derby met Spakenburg is elke keer een wedstrijd op zich. Kleurt het dorp blauw of rood? ,,De wedstrijd leeft onwijs, maar dat is niet per se iets van de laatste dagen. Het begon in principe al na het laatste fluitsignaal van de vorige derby. Wij hebben meer kwaliteit dan Spakenburg, maar daar red je het in dit soort wedstrijden niet alleen mee. Het wordt wederom een wedstrijd op zich.”

Tekst: Tim Beck

Lees ook:

SV Spakenburg in achtervolging op favoriet IJsselmeervogels

Ted Verdonkschot in principe nog een jaar bij IJsselmeervogels

Prachtig! Op bezoek bij.. IJsselmeervogels hoofdsponsor FishPartners