Nieuws

Gillian Justiana: ‘We waren te lief voor elkaar’

Dankzij de 1-3 overwinning op Kozakken Boys kroonde IJsselmeervogels zich tot eerste periodekampioen. Vanzelfsprekend was dat niet, want de ploeg had een fase van vier wedstrijden zonder overwinning achter de rug. Gillian Justiana, sinds deze week de nieuwe eerste aanvoerder van de Vogels, is dan ook blij dat die titel binnen is.

,,Het is belangrijk voor de club, voor ons en voor onze spirit, weet Justiana . ,,We hadden een mindere fase achter de rug, dus een overwinning was sowieso belangrijk. Als er dan ook nog een periodetitel op het spel staat, maakt dat het extra lekker. Maar ons uiteindelijke doel blijft het kampioenschap. We beseffen allemaal dat we er nog lang niet zijn.”

Te lief

De overwinning op Kozakken Boys was de eerste driepunter na een serie van vier wedstrijden. De club speelde daarin gelijk tegen SV Spakenburg, De Treffers en Jong FC Volendam en verloor vervolgens van Quick Boys. ,,We hebben met elkaar erover gesproken. Daar is uit gekomen dat we de tactiek iets zouden aanpassen. Robbert Olijfveld, Danny van den Meiracker en Ahmed El Azzouti gaan voorin weer rouleren, zoals in het begin van het seizoen. Dat is voor alle tegenstanders moeilijk te bespelen. We waren er vanaf gestapt omdat het wel heel aanvallend was, maar nu heeft het goed uitgepakt.”

Tijdens de gesprekken in de selectie zijn harde woorden gevallen, zo geeft Justiana aan. ,,We hebben een heel hechte selectie, maar op bepaalde momenten waren we té lief voor elkaar. Toen merken we dat het een vriendengroep is, waardoor je elkaar minder snel de waarheid durft te zeggen.” Doelman Jaimy Schaap gaf tegen Quick Boys al het goede voorbeeld (video). ,,We zeiden al veel tegen elkaar, maar op de lieve manier. Op dit niveau, met het kampioenschap als doel, kan het niet meer op die toon. Wat Jaimy liet zien is een voorbeeld van wat best een keer mag gebeuren op het veld.”

Tekst gaat verder onder de video.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

@vvijv-keeper Jaimy Schaap zette zijn ploeg even op scherp…😅 🔊 Geluid aan!

Een bericht gedeeld door Tweede Divisie (@2dedivisie) op


,,Dat hebben we tegen Kozakken Boys goed opgepakt”, aldus Justiana. ,,Toen het 2-1 stond, kregen wij het lastig. Kozakken Boys begon lange ballen te spelen, heel opportunistisch. Op dat moment hebben we elkaar aangekeken en gezegd: “Boys, dit gaat niet weer gebeuren”. We hebben voor elkaar geknokt.”

Druk

Ondanks de fase waarin IJsselmeervogels het lastig had, staat de ploeg na twaalf wedstrijden nog altijd bovenaan. ,,Ik ben tevreden over onze seizoensstart. We hebben moeilijke wedstrijden gewonnen met het goede voetbal waarvoor we willen staan: hoog druk, veel rouleren voorin en veel domineren. Zelfs in de mindere fase waren er misschien maar twee wedstrijden waarin we echt slecht speelden en ons niveau niet haalden.”

De goede start betekent voor Justiana nog niet dat IJsselmeervogels kampioenskandidaat nummer één is. ,,In de Tweede Divisie heb je veel gegadigden. Als je zegt dat wij dé titelkandidaat zijn, doe je die andere clubs tekort.” Toch voelt de aanvoerder dat er veel van zijn ploeggenoten en hem wordt verwacht. ,,Anders moet je niet bij IJsselmeervogels komen voetballen. Wij moeten altijd voor de prijzen spelen. Dan weet je dat daar druk bij komt kijken. Van binnen de groep, erbuiten, van de supporters, van de media. Dat voel je en dat is ook logisch.”

Aanvoerdersband

Vorige week nam Justiana de aanvoerdersband over van Gwaeron Stout, al verandert dat volgens hem niets. ,,Aan het begin van het seizoen heeft de trainer drie aanvoerders gekozen. Dat zijn Gwaeron Stout, Jaimy Schaap en ik. Vanaf het begin is duidelijk gemaakt: ongeacht wie de band draagt, jullie moeten met z’n drieën de ploeg op sleeptouw nemen. Dat hebben we gedaan. Ik heb hem al een paar keer gedragen, omdat Gwaeron geblesseerd was. Na zaterdag ben ik de eerste aanvoerder geworden, maar eigenlijk blijft alles hetzelfde.”

Toch betekent zijn aanvoerderschap wel iets voor Justiana, aangezien hij nog altijd de nadrukkelijke ambitie heeft om trainer te worden. ,,Tactisch probeer ik mee te denken, in het groepsproces probeer ik mee te denken. De jongens probeer ik waar ik kan bij te sturen en tips te geven vanuit mijn ervaring. Dat ligt me. De trainer merkt dat op en de spelers vinden het fijn.”

Justiana is actief bezig met zijn trainerscarrière. Zo is hij nog altijd werkzaam als jeugdtrainer bij PEC Zwolle. ,,Het is wel tijd dat ik de knoop ga doorhakken: blijf ik voetballen of ga ik voor het trainerschap? Ik heb het nu echt naar mijn zin als voetballer. Ik ben fit, we hebben een leuke groep en we staan bovenaan. Aan de andere kant trekt het trainerschap me echt. ’s Ochtends en ’s middags ben ik bezig met training geven en dat bevalt me heel goed. Het is nog niet zo dat het elkaar in de weg staat op dit moment, maar op een gegeven moment wil ik wel vol voor één ding gaan.”

Tekst: Lars van Mil