Nieuws

Giovanni da Fonseca heeft vertrouwen in zichzelf én in Excelsior Maassluis

Giovanni da Fonseca is één van de zes spelers van Excelsior Maassluis die dit seizoen nog geen wedstrijd miste. De Tricolores begonnen niet sterk aan de competitie, maar na de zege op GVVV heeft de jonge middenvelder veel vertrouwen in zijn ploeg en in hemzelf.

,,Dit was de beste wedstrijd tot nu toe”, luidde het oordeel van Dogan Corneille na de 1-2 overwinning van zijn Excelsior Maassluis op bezoek bij GVVV. Ook Giovanni da Fonseca kan zich vinden in die uitspraak. ,,Voetballend was dat het zeker. Qua strijd die we leverden was het ook goed. Ik ben het wel met hem eens, ja.”

Scherpte

De overwinning op GVVV was voor Excelsior Maassluis de tweede van dit seizoen. De ploeg staat nu op zes punten uit vijf wedstrijden en is langzaam bezig de valse start goed te maken. Waar het in die eerste wedstrijden aan lag, vindt Da Fonseca lastig te zeggen. ,,Misschien was aan het begin van het seizoen iedereen nog niet even scherp. Die scherpte zag ik zaterdag wel weer terug. Dat is goed om te zien en om te voelen. Je speelt dan zelf ook met meer vertrouwen.”

Ondanks de resultaten in de eerste wedstrijden bleef de sfeer binnen de spelersgroep van Excelsior goed. ,,We begonnen niet zo denderend, maar van de supporters tot aan iedereen op het veld bleef er altijd vertrouwen. Dat is ook het mooie aan Maassluis: er werd nooit aan ons getwijfeld. Er was zeker geen paniek.”

Top vijf

Vorig seizoen eindigde de club nog op een knappe tweede plaats. Voor Da Fonseca brengt dat echter geen extra druk of hogere verwachtingen met zich mee. ,,Daar heb ik zelf totaal niets van gemerkt. De enige verwachtingen die ik heb, zijn de dingen die ik mezelf opleg. Iedereen bij Excelsior hoopt op een mooi resultaat en dat willen wij ze natuurlijk geven, maar niemand zegt tegen ons: “Jullie moeten dit seizoen kampioen worden”.”

Zelf heeft hij met zijn ploeg wél een duidelijke doelstelling. ,,We willen bij de top vijf zitten en zo lang mogelijk meedoen om het kampioenschap. Persoonlijk wil ik altijd kampioen worden, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik hoop gewoon dat we net als vorig seizoen een heel mooi resultaat neer kunnen zetten. Met onze groep is de top vijf zeker haalbaar.”

Tien goals

Tegen GVVV koos trainer Dogan Corneille ervoor om af te wijken van de gebruikelijke 4-3-3 en speelde in plaats daarvan met een 5-3-2 systeem. Voor Da Fonseca betekende dat een meer aanvallende rol dan normaal. Hij fungeerde als nummer tien voor Nino van den Beemt en Stephan Kruithof. ,,Het was prettig voor mij om hen achter me te hebben. Verdedigend stond het goed, waardoor ik voorin met een gerust gevoel in elk gat kon duiken.”

Het resulteerde voor Da Fonseca zelfs in een doelpunt; hij tekende in Veenendaal voor de openingstreffer (foto). De middenvelder staat nu op twee doelpunten uit de eerste vijf wedstrijden, waarmee hij al bijna zijn drie treffers van vorig seizoen evenaart. ,,Ik heb de persoonlijke doelstelling om dit seizoen iets trefzekerder te zijn. Ik heb mezelf opgelegd dat ik minstens vijf keer moet scoren. Ik ben nu al redelijk op weg, dus ik denk dat ik de lat iets hoger ga leggen en voor tien goals ga.”

Meer dan alleen goed voetbal

Het vertrouwen bij Da Fonseca is groot, maar zelf weet hij ook waar dat vandaan komt. ,,Ik ben begonnen met de intentie om niet alleen goed voetbal te laten zien, maar ook belangrijk te zijn door doelpunten te maken en assists te leveren. Daardoor denk ik dat het nu beter gaat dan vorig seizoen. Toen was ik vooral bezig met zo goed mogelijk voetballen en gewoon mijn taken uitvoeren. Nu probeer ik m’n spel naar een wat hoger niveau te brengen.”

De vaste basisplaats die Da Fonseca tegenwoordig heeft, helpt hem daarin. ,,Vorig jaar stond ik pas net in de basis. Dan speel je met in je achterhoofd de gedachte dat als je die week niet honderd procent speelt, de kans bestaat dat je terug moet naar de bank. Als vaste basisspeler ben je in je hoofd meer vrij en kun je wat vrijer voetballen. Dat zorgt er bij mij alleen maar voor dat ik beter ben gaan spelen.”

Tekst: Lars van Mil