Nieuws

Glenn Kobussen: ‘Onze kracht ligt in het stabiele’

HHC Hardenberg is als verrassende nummer één de winterstop ingegaan. Aanvoerder Glenn Kobussen (30) houdt toch nog een slag om de arm wat betreft de doelen voor volgend jaar. De supporters verlangen naar het kampioenschap en Kobussen beaamt dat het er goed uitziet, maar benadrukt tegelijkertijd dat er nog een lange weg te gaan is.

,,Het is moeilijk om te zeggen waarvoor we moeten gaan. Iedereen bij de club zal verwachten dat ik zeg dat we voor het kampioenschap gaan, maar er komen nog zoveel wedstrijden aan… We staan er wel goed voor en dat is een signaal dat we goed bezig zijn. Als we direct na de winterstop stabiel zijn tegen de toppers IJsselmeervogels en Koninklijke HFC biedt dat perspectief, want onze kracht ligt in dat stabiele. Als we dat kunnen behouden, gaan er mooie dingen gebeuren. We hebben een ontspannen schema voor de winterstop. We starten de voorbereiding richting IJsselmeervogels op 3 januari. We gaan niet op trainingskamp, maar hebben enkel een nieuwjaarsborrel met de ploeg.”

Glenn Kobussen (foto) erkent dat hij met een zekere angst het nieuwe seizoen tegemoet ging. ,,De eerste zes speelrondes zorgden voor buikpijn. We kregen alle toppers en al die ploegen hadden zich goed versterkt, terwijl wij met Koos Werkman juist een sterkhouder waren kwijtgeraakt. We wisten dat het pittig zou worden en dat het zomaar had gekund dat we in de onderste regionen terecht zouden komen. Maar we kwamen die eerste zes wedstrijden uitstekend door en dat hebben we doorgezet tot de winterstop.”

Van der Valk

Hoe anders was het in het eerste jaar van de Tweede Divisie, toen de club uit Hardenberg tegen degradatie streed. ,,Dat is een toevalstreffer geweest. De jaren ervoor en erna waren we hartstikke stabiel en zaten altijd bij de eerste zeven. We hebben in dat ene seizoen constant achter de feiten aangelopen. HHC is alsmaar professioneler geworden. In de omgeving van Hardenberg heb je de topspelers niet voor het uitkiezen. We kunnen niet uit de vijver vissen van een IJsselmeervogels of Kozakken Boys. Dan moet je zorgen dat de randvoorwaarden goed zijn en daarin is HHC vooruitstrevend. We hebben kastjes die alles kunnen meten en eten voor een uitwedstrijd altijd in een Van der Valk-hotel. Het is allemaal top geregeld bij de club.”

Kobussen voetbalt intussen bijna acht jaar voor HHC. Hij heeft in die tijd nooit uitgestraald dat hij wilde vertrekken. ,,Daarom zijn er ook nooit veel clubs voor me geweest. HHC is een hartstikke mooie club. En ja, er spelen weinig clubs in de omgeving van HHC op een hoog niveau. Dan zou ik al snel langer moeten reizen en dat wil ik niet. HHC heeft me bovendien via technisch directeur Bert Nijboer aan een baan geholpen. Op een gegeven moment worden dat soort dingen belangrijker dan voetbal. Mijn contract loopt komende zomer af. Ik weet nog niet wat ik wil. Daar zullen we het in de loop van januari over gaan hebben.”

Inmiddels is Kobussen 30 jaar. Het is al jaren geleden dat hij zijn debuut maakte in het eerste elftal van Feyenoord. Begin 2009 speelde hij acht minuten in een bomvolle Kuip. ,,Ik word er soms nog aan herinnerd, maar ik loop er niet mee te koop. Het is een mooie ervaring uit het verleden. Vervolgens heb ik ook een periode mogen meemaken bij Go Ahead Eagles. Hoewel ik niet veel speelde, heb ik er een prachtige tijd gehad. Op een gegeven moment begreep ik dat de Eredivisie er niet meer inzat. In de Keuken Kampioen Divisie krijg je niet veel terug voor wat je doet en ik besefte me al snel dat de Tweede Divisie ook prachtig is.”

Tekst: Tim Beck