Nieuws

Het blauwe hart van Taoufik Adnane

Onze partner ELF Voetbal maakte in de herfst een speciale krant over de Tweede Divisie. In samenwerking publiceren we hier tijdens de winterstop elke dag een verhaal om iedereen kennis te laten maken met alle ploegen. Hier deel 3 met Taoufik Adnane van GVVV.

Op de linksbackpositie van GVVV loopt al jaren een vaste kracht: Taoufik Adnane. Hij heeft een verleden bij clubs als Vitesse en NEC. Mooie clubs vindt Adnane, maar niet zo mooi als GVVV. De 33-jarige verdediger geeft alles voor de Veenendalers. ,,Ik heb net als mijn familie een blauw hart.

Regen, regen en nog eens regen aan de blauwe zijde van sportpark Panhuis. Iedereen rent naar binnen. Naar de kantine. Dat is voor Taoufik Adnane geen onbekend terrein. Hij kent elke centimeter rond de Verlengde Sportlaan in Veenendaal op zijn duimpje. Adnane draagt al seizoenen lang het blauw van GVVV. Het rood van rivaal DOVO is hem ook niet onbekend. Daar voetbalde hij na zijn jaren bij Vitesse en NEC. ,,Na mijn vertrek bij NEC voerde ik gesprekken met GVVV. Mijn broer speelde daar al vijf jaar in het eerste. Bij GVVV moest ik concurreren met hem op de linkshalfpositie, dat zag ik niet zitten, vertelt de linksback, die besloot van NEC naar DOVO te gaan. ,,DOVO speelde in de Hoofdklasse, GVVV in de Eerste Klasse. Ik koos voor DOVO, voor het hoogste niveau.

Van NEC naar DOVO. Van profs naar amateurs. Een nachtmerrie voor menig voetballer. Voor Adnane niet. Hij koos bewust voor deze overstap. ,,Na mijn tijd bij Vitesse en NEC had ik de mogelijkheid om in de Eerste Divisie te spelen, maar voor mij was het zaak om een maatschappelijke carrire te beginnen. Dat vond ik belangrijker. Voetballen kan je niet eeuwig blijven doen, vertelt Adnane. ,,Overdag werken en s avonds voetballen vind ik een ideale combinatie. Ik werk bij VolkerWessels Telecom, een glasvezelbedrijf waar ik uitvoerder ben. Werk en voetbal is te combineren. Het staat met een goede planning. Af en toe is het passen en meten, want ik heb ook nog een zoon van vijf jaar. Als ik door mijn werk een training mis, dan is het echt overmacht. Ik werk vanaf Kerkrade tot Friesland, dus als het qua tijd niet lukt moet ik weleens afbellen. Het komt niet vaak voor, dat kan iedereen bij GVVV beamen.

Rode draad

Adnane hield het een seizoen vol bij DOVO. Daarna volgde een jaar FC Lienden en een jaar RKTVC. Pas in 2007 maakte hij de overstap naar GVVV, de club die als een rode draad door het leven van familie Adnane loopt. ,,Dit is mijn negende seizoen in het eerste elftal. Ik ben hier begonnen met voetballen. Mijn vader en broer hebben hier gevoetbald, mijn zus stond achter de snacks. Verder gaat mijn zoon hier volgend seizoen voetballen; het is echt een blauwe familie. Zijn zoon ziet wekelijks hoe Adnane presteert. ,,Met hem kijk ik altijd op zondagochtend de Tweede Divisie terug. Hij vindt het hartstikke tof dat zijn vader op TV komt. Mijn doelpunt tegen Scheveningen is ook een paar keer voorbij gekomen, dat vindt hij fantastisch. Dat doelpunt werd uitgeroepen tot Doelpunt van de Week.

Hoe prachtig Adnane de ballen ook in de kruising schiet, er zal met een scherpe blik naar zijn prestaties gekeken worden. ,,Mijn vader zit altijd op de tribune. Hij is vaker kritisch dan dat hij complimenten geeft, zegt de linksback. ,,Dat zit in onze aard en is Veenendaals eigen. Het publiek is ook kritisch, dat mag. We gaan met een bepaald groepje spelers na de wedstrijd altijd de kantine in, dan zoeken we de confrontatie met de supporters. We discussiren over wat er fout ging, ongeacht winst of verlies. Als spelers zijn we ook kritisch op elkaar, hoewel we naast het veld vrienden zijn. We zijn op zon leeftijd dat we die kritiek accepteren.

Vriendenteam

Een vriendenteam, zo wordt GVVV weleens gekscherend genoemd. ,,Klopt, we worden ook wel de opas van de Tweede Divisie genoemd. We zijn op leeftijd en spelen al lang samen bij GVVV, aldus Adnane, die niet ontkent dat er wat maten van hem in de selectie zitten. ,,Roy Terschegget vertrekt volgend seizoen naar Spakenburg. Ik ken hem al lang. Roy is een goede vriend van mij, we zijn samen drie keer op vakantie geweest. Het is jammer dat hij weggaat, het doet pijn in mijn hart. Ik gun hem de overstap. We zijn vrienden, maar als ik hem volgend seizoen tegenkom zal ik hem even aanpakken, zegt Adnana lachend.

Terschegget tekende in oktober een contract bij Spakenburg. In dezelfde periode verlengde Adnane zijn dienstverband. ,,Het geeft vertrouwen dat GVVV mijn contract in oktober al wilde verlengen. Zij spraken waardering naar mij uit, dat bevestig ik door met n jaar te verlengen. Ik ben met mijn 33 jaar op leeftijd, maar ik hoop nog lang te voetballen. Het spelletje is veel te leuk.

De linksback heeft al veel trainers zien komen en gaan in het wereldje. Met Niek Oosterlee heeft Adnane een trainer die het beste in hem naar boven haalt. ,,Hij is vorig jaar gekomen voor John de Wolf. De trainer is tactisch sterk. Hij heeft zijn sporen verdiend in het profvoetbal, de club heeft er goed aangedaan om hem binnen te halen. Zijn wedstrijdbesprekingen zijn professioneel, met beelden en dias. Hij houdt ook de statistieken per speler bij. Dat heb ik nog nooit eerder gezien bij een trainer. Ik vind hem samen met Henny Lee n van de beste trainers die ik heb gehad.

Motiveren

De in Rhenen geboren Adnane speelt al jaren met GVVV op het hoogste amateurniveau. Voor een aantal duels hoeft hij zich nooit extra te motiveren. ,,In de Tweede Divisie heb je wedstrijden tegen Katwijk, Spakenburg, Kozakken Boys en IJsselmeervogels, naar zulke duels kijk je uit. Er zit dan altijd veel publiek en het zijn ploegen die willen voetballen, zegt de verdediger. Adnane beleefde in zijn carrire vele hoogtepunten. Eentje is hem specifiek bijgebleven. ,,In mijn jaar bij DOVO werden we kampioen in de Hoofdklasse, dat was in het seizoen 2004/05. Zoiets vergeet je nooit meer. Er zijn ook wedstrijden waaraan de linksback weleens terugdenkt. ,,Mijn meest bijzondere wedstrijd was de kampioenswedstrijd tegen Spakenburg in Volendam. Ook het bekeravontuur in het seizoen 2011/12 was bijzonder. We schakelden eerst Excelsior met 0-3 uit. In de achtste finales versloegen we Sparta na strafschoppen en in de kwartfinale kwamen we tegen AZ met 1-0 voor. Dat duel verloren we met 2-1. Dat seizoen in de beker heeft GVVV veel opgeleverd, zowel sportief als financieel.

De hele krant kunt u hier vinden.

De site van onze partner Elf Voetbal is hier.

Lees ook:

Wilco den Hartog blijft GVVV trouw

Niek Oosterlee uitgeschakeld door operatie