Nieuws

IJsselmeervogels-AFC is een topper van formaat

Met dank aan statistiekenbureau Opta Sports kijken we hier elke week statistisch vooruit naar de live-wedstrijd op Fox Sports van het weekeinde. Dat is deze keer IJsselmeervogels-AFC.

IJsselmeervogels is het seizoen uitstekend gestart met vier zeges en één gelijkspel in de eerste vijf duels. In Amsterdam hadden ze zich bij AFC vast iets meer voorgesteld van de eerste vijf speelronden. De regerend kampioen verzamelde vijf punten minder dan de huidige koploper. Zaterdag heeft de ploeg van trainer Uli Landvreugd echter de uitgelezen kans het verschil met de ploeg van oefenmeester Ted Verdonkschot te verkleinen tot twee punten. Daarvoor moet AFC wel winnen op Sportpark de Westmaat van… De enige ploeg die vorig seizoen zes punten afsnoepte van de uiteindelijke kampioen.

IJsselmeervogels-AFC is zonder meer een strijd tussen de ‘eeuwige’ topscorers van de moderne Tweede Divisie: Danny van den Meiracker (foto) en Raily Ignacio. Sinds de herstart in 2016/’17 scoorde Van den Meiracker vaker dan iedere andere speler (66 doelpunten), gevolgd door Ignacio (62 treffers). Toch heeft de spits van IJsselmeervogels nog geen topscorerstitel in de Tweede Divisie achter zijn naam staan. In 2016/’17 werd hij tweede achter Tommy Bekooij, in 2017/’18 moest hij Mengerink en El Azzouti voor zich dulden en vorig seizoen waren Ignacio en Van der Leij succesvoller dan Van den Meiracker.

Hij zal ongetwijfeld gemotiveerd zijn die titel dit jaar wél in de wacht te slepen en is als een komeet uit de spreekwoordelijke startblokken geschoten. Van den Meiracker werd afgelopen speelronde de eerste speler ooit die in elk van de eerste vijf speelronden trefzeker was. Doordat hij zaterdag zelfs twee keer scoorde, voert hij alleen de topscorerslijst aan met zes treffers. Mede door de doeltreffendheid van de spits is IJsselmeervogels de eerste ploeg die zestien keer scoorde in de eerste vijf competitiewedstrijden van een jaargang in de moderne Tweede Divisie. In de Europese top-5 competities en de Eredivisie scoorden alleen Ajax (19), Manchester City en FC Bayern München (allebei 16) dit seizoen ook zo vaak in de eerste vijf competitieduels.

AFC zal zich dus moeten wapenen tegen de aanvallende dadendrang van ‘De Vogels’. Vaak blijkt de aanval de beste verdediging te zijn en vooral in de uitduels geeft AFC dit seizoen gehoor aan dat credo. Door overwinningen van 2-4 en 4-6 maakten ‘The Reds’ al tien doelpunten buitenshuis, minstens vier meer dan iedere andere ploeg in de Tweede Divisie. Er kan dus een flink spektakel worden verwacht in Spakenburg.