Nieuws

Van Ingen: ‘We hebben er veel vertrouwen in dat we zaterdag kampioen worden’

Het eerste duel met Katwijk was voor Kozakken Boys-verdediger Sven van Ingen (26) al zeer speciaal, want vanaf die krachtmeting verdween hij niet meer uit de basis. De tweede ontmoeting belooft nog specialer te worden, omdat komend weekend het kampioenschap op het spel staat.

“Ik vind het leuk dat ik gevraagd word door media rondom de kampioenswedstrijd”, opent Van Ingen dankbaar zijn relaas tegen ELF Voetbal. “Kozakken Boys is een team dat al jaren met elkaar speelt. Ik speel er nog maar één seizoen en was begin deze jaargang enkel een invaller. Sinds de eerste wedstrijd na de winterstop heb ik een basisplek, dus dit voelt als een mooie erkenning.”

De centrale verdediger kwam afgelopen zomer over van TEC, waar hij jarenlang in het eerste elftal voetbalde. Van Ingen bevestigt dat hij de tijd nodig heeft gehad om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. “Ik moest me even aanpassen, maar dat proces is geleidelijk gelopen. Ik werd ook niet gehaald als speler die er direct zou moeten staan. Trainer Danny Buijs zei onlangs ook: ‘de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt vind ik mooi om te zien. Dat had ik niet durven dromen.’ Dat zijn onwijs mooie berichten om te horen.”

Kampioenswedstrijd

Noem het toeval of niet, maar met Van Ingen in het basiselftal vocht Kozakken Boys zich in de tweede seizoenshelft terug in de titelstrijd. En dus komt er komende zaterdag een ongekende ontknoping in eigen huis tegen concurrent en lijstaanvoerder Katwijk. Afgelopen weekend hadden de Zuid-Hollanders al kampioen kunnen worden, nadat Kozakken Boys punten liet liggen bij AFC. Ware het niet dat Katwijk op eigen veld ten onder ging tegen Koninklijke HFC.

“De sfeer na afloop van de wedstrijd tegen AFC was niet goed, want we konden niet tevreden zijn met ons spel. Maar als je dan in de bus terug naar huis zit en je beseft dat Katwijk heeft verloren, ga je vooruitblikken en wordt de sfeer anders. Toen dachten we gelijk: kom maar op met die kampioenswedstrijd. Als we er zo hard voor hebben geknokt om deze wedstrijd mogelijk te maken, dan moeten we het afmaken ook. Ik heb nooit een duel met deze belangen gespeeld. Ik verwacht dat zo’n wedstrijd gek kan worden, net zoals bij bekervoetbal.”

Liveverbinding

Tijdens de wedstrijd tegen AFC was het in eerste instantie de bedoeling dat de spelers niet op de hoogte gehouden zouden worden van de ontwikkelingen in Katwijk. “De trainer wilde het ook niet weten. Ik was in de rust gewisseld en hield wel alles in de gaten. Op een gegeven moment vroeg de trainer toch: hoeveel staat het? Puur om zijn tactiek daarop aan te passen. We schakelden via een telefoon over naar een liveverbinding met Katwijk. De jongens op het veld kregen het toen ook mee, want we kozen ervoor om de 1-1 te verdedigen.”

Van Ingen zou liegen als hij zou zeggen dat hij de titelstrijd dit seizoen nooit heeft opgegeven. “Nadat we punten lieten liggen tegen GVVV, De Treffers en HFC dacht ik dat het gespeeld was. Maar Katwijk liet het ook liggen. Ik heb nu echt het gevoel dat we het gaan doen. Mochten we winnen dan kun je Katwijk volgend seizoen waarschijnlijk ook afschrijven, want het zou een grote mentale tik betekenen. Zij weten wat ze te verliezen hebben, terwijl wij na dit seizoen, waar we alleen maar achter de feiten hebben aangelopen, alleen maar kunnen winnen. Zij komen met de nodige angst naar ons toe.”

Kaartverkoop

Afgelopen dinsdag was Van Ingen iets eerder op de club om zich te laten behandelen door de fysio. Toen merkte hij al dat de sfeer aan het veranderen was. “Ik kwam aan tijdens de eerste kaartverkoop. Om een uur of 7 startte die verkoop, maar rond half 7 stond het al helemaal vol. Daarnaast stonden er camera’s langs het veld en waren er verslaggevers van FOX. Je merkt dat het meer leeft dan normaal, maar voor ons verandert er niet zoveel. Onze voorbereiding zal niet anders zijn.”

Met het winnen van de schaal zou Van Ingen zijn handtekening zetten onder een opvallend loopbaanverloop. De Gelderlander groeide mee met TEC vanuit de Tweede Klasse naar de Tweede Divisie. In Tiel zette hij als verdediger een nieuwe stap in zijn ontwikkeling, terwijl hij in zijn jeugd altijd aanvaller is geweest. “Gery Vink zei tegen me: ‘ik zie in jou een verdediger.’ Ik lachte hem uit. Het jaar daarop stond ik eens rechtsback om te experimenteren. Ik scoorde twee keer en gaf twee assists, al was dat wel in de Tweede Klasse. Weer een jaar later ben ik naar het centrum verhuisd en daar ben ik nooit meer weggegaan.”

Van Ingen is een echte verdediger geworden. Beetje bij beetje groeide hij naar de top van het amateurvoetbal. “Ik stel altijd ambitieuze doelen. Ik wilde naar de top van de Tweede Divisie en daar een basisplek veroveren. Dat is gelukt. Ik heb op dat moment ook tegen mezelf gezegd dat ik ooit eens in het buitenland wil voetballen. Voor het avontuur, naar bijvoorbeeld Azië of Australië. Ik ben er nog niet echt mee bezig, maar het zit wel in mijn achterhoofd. Alleen: eerst kampioen worden!”

(Tekst: Tim Beck/Foto: ProShots)

In het magazine van onze mediapartner ELF Voetbal wordt maandelijks veel aandacht besteed aan de Tweede Divisie. Meer informatie vind je hier.