Nieuws

International Shanon Carmelia beseft: Bij winst staan we met n been op Gold Cup

Woensdagmiddag belandde een bekende mail in de inbox van Shanon Carmelia. De 29-jarige rechtervleugelverdediger van IJsselmeervogels is opnieuw opgeroepen voor de nationale ploeg van Curaao. Tegen Guadeloupe kan hij met de ploeg volgende week op twee vlakken een goede stap zetten. ,,Als we winnen, staan we met n been op de Gold Cup. Zo vertelde hij aan ELF Voetbal.

,,Guadeloupe is de lastigste tegenstander tijdens onze kwalificatie. Op 15 maart wacht nog een bezoek aan Antigua en Barbuda. Maar dat mag geen probleem meer opleveren. Op papier zouden we al onze vier duels moeten winnen. Die kwaliteiten hebben we ook.” Dat zou betekenen dat Curaao voor de tweede keer in de historie mag deelnemen aan de Gold Cup, die van 15 juni tot en met 7 juli 2019 wordt gehouden in de Verenigde Staten. Tevens plaatst het eiland in de zuidelijke Carabische Zee zich dan voor Divisie A van de CONCACAF Nations League 2019-2020.

Koploper

Waar in Europa sinds september wordt gestreden in de UEFA Nations League. Daar wordt in Noord- en Midden-Amerika en de Caraben volgend jaar dezelfde landencompetitie gentroduceerd. Buiten de vijf landen, die afgelopen zomer actief waren op het WK in Rusland, stromen nog zes landen naar Divisie A. Na een 10-0 monsterzege op Grenada en 5-0 overwinning bij de Amerikaanse Maagdeneilanden is Curaao koploper op de ranglijst van 34 landen. ,,Het is een ingewikkeld systeem en ook nieuw voor ons. Maar zolang we alles winnen, is alles helder, lacht Carmelia.

Guadeloupe speelt geen kwalificatiewedstrijden voor het WK. ,,Omdat het bij Frankrijk hoort, mag het daaraan niet deelnemen. De ploeg bestaat ook bijna volledig uit spelers uit de Franse Ligue. Fysiek, snelle spelers die aardig technisch zijn. Maar de kwaliteiten in ons elftal sla ik hoger aan. Anderhalf jaar geleden speelden we tegen Martinique op de Caribbean Cup. Ik verwacht dat Guadeloupe op dezelfde wijze acteert, aldus Carmelia, die op 13 oktober 2014 al van de partij was bij de enige eerdere interland tegen het land. Curaao won toen met 0-1.

Kaartverkoop

Het duel wordt op 19 november gespeeld in het Ergilio Hatostadion van Willemstad. ,,Ik heb van mijn moeder, die nog steeds op het eiland woont, gehoord dat de kaartverkoop goed loopt. Tot nu toe heeft het stadion (capaciteit van vijftienduizend, red.) nooit helemaal vol gezeten, maar het wordt telkens iets beter. Als spelers krijgen we vaak drie tot vier kaartjes. Natuurlijk komen mijn vader en moeder kijken. Ik verwacht ook mijn broer en anders gaat het laatste kaartje naar een neef of nichtje.

De selectie van Curaao krijgt voortdurend versterking van spelers die in de Nederlandse competities actief zijn. ,,De vorige keer was Gervane Kastaneer (van NAC Breda, red.) er voor de eerste keer bij. Al is hij nu geblesseerd. De kern blijft telkens hetzelfde. Zo heeft Carmelia inmiddels al 32 interlands achter zijn naam staan. De 29-jarige verdediger van IJsselmeervogels deelt rond interlands een kamer met Eloy Room, de reservekeeper van PSV. ,,Sinds de Gold Cup van vorig jaar. Hij woont tien minuten van mij in Nijmegen. We rijden ook vaak samen naar Schiphol.

IJsselmeervogels

Opvallend genoeg heeft Carmelia bij IJsselmeervogels geen minuten meer gemaakt sinds hij terugkeerde van zijn laatste trip naar de Amerikaanse Maagdeneilanden. “Ik weet ook niet waarom. Ik begrijp het ook niet. Ik word voor mijn gevoel niet eerlijk behandeld. Het is een lastige situatie, vertelt Carmelia, wiens contract bij de huidige nummer twee in de Tweede Divisie komende zomer afloopt. ,,Ik ben op de Amerikaanse Maagdeneilanden niet plotseling mijn kwaliteiten kwijtgeraakt. Ik miste door de interland n wedstrijd. Hopelijk verandert de situatie snel.

Tekst: Sander Berends (ELF Voetbal)

Op de foto is Shanon Carmelia (midden) in duel met Kenny Elders van FC Lienden.