Nieuws

Jaimy Schaap: ‘Het moet gek lopen, wil AFC dit nog weggeven’

Jaimy Schaap (24) is dit seizoen de onbetwiste nummer één onder de lat bij IJsselmeervogels. Lange tijd streed de club uit Spakenburg om de titel, maar de laatste weken pruttelt de motor enigszins. ,,Het kan nog, maar het moet wel heel gek lopen wil AFC dit nog weggeven.”

Als we met Schaap bellen, staat hij op de markt van Houten. De doelman van IJsselmeervogels runt samen met zijn moeder twee viskramen. ,,Daar is mijn vader 43 jaar geleden mee begonnen. En toen hij mijn moeder leerde kennen, is zij er ingestapt. Zodoende ben ik ermee opgegroeid. Mijn vader is nu gestopt met werken en heeft het overgedaan aan ons. Het is superleuk en sociaal werk. Lekker een praatje maken met de mensen, heerlijk.”

Vervelende puber

Schaap is een geboren Spakenburger, maar verhuisde al op zijn derde naar Amersfoort. In zijn jeugdjaren verdedigde hij het doel van FC Utrecht en maakte nog even deel uit van de selectie van FC Dordrecht. Een profbestaan zat er toentertijd om verschillende redenen toch niet in. ,,Bij FC Utrecht was ik een vervelende puber en daarin kreeg ik onvoldoende persoonlijke begeleiding. Ze gingen niet met me door, maar dat lag puur aan mezelf. En voetballen bij Dordrecht sprak me gewoon niet aan. Daar heb ik een halfjaar gezeten, maar na een akkefietje met de trainer heb ik mijn contract ingeleverd en ben ik lekker verdergegaan met werken, want dat combineerde ik al met voetballen voor Dordrecht.”

Schaap voelt zich momenteel wel helemaal op zijn plek bij IJsselmeervogels, waar hij een meer dan solide seizoen draait. Voor volgend seizoen komt er met Mike Grim echter een nieuwe goalie bij. ,,Als er een keeper weggaat, dan moet er natuurlijk ook eentje bijkomen. Gezonde concurrentie kan geen kwaad, want dat is alleen maar een extra motivatie om het goed te blijven doen. Het is ook niet zo dat ik me helemaal opnieuw moet bewijzen. Ik moet dit niveau vasthouden en dan is het prima. Ik heb zelfs met de clubleiding overlegd over de transfer.”

Het tekent het vertrouwen in Schaap, die inmiddels bijna honderd wedstrijden keepte voor IJsselmeervogels. ,,Ik heb dit seizoen weer stappen gezet in mijn ontwikkeling. Op keepersvlak lukte het altijd wel, maar ik ben met mijn keeperstrainer ook op mentaal vlak een traject ingegaan. Mijn keepertrainer Jacob Mulder is een hele rustige man en weet precies hoe hij me moet benaderen. We praten veel over wedstrijden, maar ook over trainingen. Dan zegt hij bijvoorbeeld dat je best eens boos mag zijn tijdens een wedstrijd, maar dat het wel belangrijk is om daarna weer in je focus te komen. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat je eigen spel er onder gaat lijden.”

Tweede

Lange tijd streed IJsselmeervogels met AFC om de titel in de Tweede Divisie. De laatste weken liepen de Amsterdammers echter in rap tempo uit. Niet in de laatste plaats door de mindere prestaties van IJsselmeervogels zelf. ,,Uit bij Kozakken Boys verloren we met 5-0. Dat was een incident, maar heeft nog wel even doorgewerkt. De laatste weken zit het bovendien niet echt mee. In de verkeerde fase van de competitie gaat het net even wat minder.”

Met een achterstand van acht punten op koploper AFC lijkt het gat met nog vier wedstrijden te gaan te groot om de titel nog te pakken. ,,Geloof is er altijd wel, maar als je heel realistisch bent, is acht punten wel heel veel. Het moet gek lopen, wil AFC dit nog weggeven. Maar een tweede plek is ook belangrijk, want dan sla je een ronde over in de beker. Bovendien is het voor de club aantrekkelijk qua financiën.”

Tekst: Tim Beck