Nieuws

Jan de Jonge: ‘Er wordt altijd naar een doelstelling gevraagd, maar waarom?’

Uit het feit dat Jan de Jonge zijn contract met De Treffers heeft verlengd, blijkt dat zijn keuze voor het amateurvoetbal hem vooralsnog goed is bevallen. Na verschillende binnen- en buitenlandse avonturen zit de hoofdtrainer momenteel op de juiste plek. 

,,Het is zeker een verschil”, erkent Jan de Jonge, die voorheen werkzaam was bij onder meer sc Heerenveen, FC Twente, VfL Bochum, het Cypriotische Nea Salamina en het Turkse Eskisehirspor. ,,We trainen hier maar drie keer in de week. Dat is anders dan ik gewend ben. Hier heb ik meer tijd voor andere dingen.”

De keuze voor de club uit Groesbeek was een bewuste. ,,De Treffers belde mij. Ik dacht: “praten kan altijd”. De club kwam toen met een goed verhaal, onder meer over het werken met een jonge groep. Dat sprak me aan. Ik heb eerder bij FC Emmen en Heerenveen als hoofd jeugdopleidingen gewerkt. Dat vond ik ook leuk om te doen.”

Buitenland

Na het werken bij verschillende clubs in het buitenland sprak ook het werken in Nederland de oefenmeester aan. Begin vorig seizoen was De Jonge assistent-trainer bij het Turkse Eskisehirspor en eerder had hij dezelfde functie bij het Duitse VfL Bochum. In 2015 begon hij in Cyprus aan zijn eerste buitenlandse avontuur. Hij tekende bij Nea Salamina, waar hij een jaar als hoofdtrainer werkzaam was.

,,Ik wilde graag eens naar het buitenland om met andere culturen in aanraking komen. De cultuurverschillen waren groot. In Cyprus werkte ik met jongens uit veel verschillende landen. Die voetbalden daar om te overleven. Daardoor gaan ze er misschien net wat meer voor. Dat is het grootste verschil met Nederland.”

Doelstelling

Na dertien wedstrijd staat De Treffers op de zesde plaats. ,,Ik weet niet of het verrassend is hoe we presteren. Ik vind het niveau lastig in te schatten. Dat was het voor ik naar de Tweede Divisie kwam al zo, maar nu we al even onderweg zijn, vind ik dat nog steeds. Iedereen kan van iedereen winnen.” Dat de clubs die op de ranglijst rond De Treffers staan meer te besteden hebben, zegt De Jonge niet zoveel. ,,Er is een verschil tussen goede spelers een een goede ploeg.”

Waar het dit seizoen zou moeten eindigen, weet De Jonge niet. ,,Er wordt altijd naar een doelstelling gevraagd, maar waarom? Het enige concrete dat je kunt bereiken, is handhaving of de titel. We kunnen wel zeggen dat we zesde willen worden, maar er is geen promotie. Dan worden we zesde, en dan?”

Een andere reden om de focus niet op de ranglijst te leggen, is de ontwikkeling waaraan De Treffers werkt. Onder meer door te werken met een jonge selectie hoopt de club te bouwen aan een basis voor de komende seizoenen. Voor De Jonge is dat ook reden geweest om zijn contract te verlengen. ,,We zijn aan dit proces begonnen. Dan zou het raar zijn als ik in januari weer weg ben. De samenwerking bevalt van beide kanten, dus hebben we besloten te verlengen. Verder is het na een aantal jaar bij verschillende clubs ook prettig om nu vastigheid te hebben.”

Tekst: Lars van Mil