Nieuws

Jan Schimmel: ‘Ik ben het eerste halfjaar bij TEC elf kilo afgevallen’

Jan Schimmel is weer een vertrouwd gezicht in de Tweede Divisie, nadat hij met SV TEC terugkeerde op dit niveau. In de winterstop van het vorige seizoen maakte de doelman de overstap van FC Lienden naar Tiel. Bij die club bleef hij een half jaar lang in de schaduw. Die periode gebruikte hij om topfit te worden. ,,Ik ben in die tijd elf kilo afgevallen.”

Het half jaar zonder voetbal kwam niet als een verrassing, want Schimmel had met TEC afgesproken dat hij zes maanden op de bank of zelfs tribune zou plaatsnemen. ,,Aan het begin was dat even moeilijk, maar nadat ik de omschakeling in mijn hoofd had gemaakt, kon ik er goed mee omgaan. Bij TEC zijn ze altijd eerlijk naar me geweest en hebben een duidelijk plan uitgestippeld richting het huidige seizoen. Ik heb ervoor gekozen om honderd procent fit te worden, zodat ik dit seizoen een goede start kon maken.”

Het laatste halfjaar bij FC Lienden was voor Schimmel als een achtbaanrit. Het bestuur dreigde het eerste elftal halverwege het seizoen uit de Tweede Divisie te nemen, maar op het laatste moment werd een reddingsboei aangeboden en bleef de vereniging behouden voor de top van het amateurvoetbal. De doelman koos echter al eerder voor een tussentijdse overstap naar TEC. ,,In dat laatste half jaar bij FC Lienden heb ik het echt laten versloffen. Ik was minder gemotiveerd en at onregelmatiger. De eerste maanden bij TEC ging ik weer normaler eten en dook met een personal trainer de sportschool in. Minimaal één keer per week en als het me uitkwam drie keer. Ik ben in die tijd totaal elf kilo afgevallen.”

Met zijn personal trainer richtte Schimmel zich voornamelijk op intervaloefeningen. ,,Een uur knallen en dan was ik echt zeiknat van het zweet, maar daardoor sta ik nu gewoon frisser op het veld. Zowel fysiek als mentaal. Puur omdat ik die kilo’s niet meer met me mee sleep. Een week voor de seizoensstart kreeg ik te horen dat de trainer me als eerste keeper zou kiezen. Dat was de bevestiging dat ik goed bezig was en dat het harde werken ergens goed voor is geweest.”

Doelpunten

De plek onder de lat bij TEC was voor Schimmel geen onbekend terrein, want tussen 2011 en 2013 droeg de doelman ook al het tenue van de club uit de Betuwe. ,,Dezelfde gezichten die er toen rondliepen, komen nog steeds op de club. Ik heb bovendien in Tiel op school gezeten en woonde in een dorpje naast Tiel. Het was dus geen hele grote omschakeling. Verder had ik met sommige jongens al eerder samengespeeld. Bijvoorbeeld met Nick Hak bij FC Lienden en Wimilio Vink en Gregory Viereck in de jeugd van Vitesse.”

Hoewel TEC een goede start kende, draait het de laatste weken moeizaam. Schimmel, in het dagelijkse leven magazijnmedewerker bij 123apparatuur, heeft daar een simpele doch logische verklaring voor. ,,We scoren niet. Afgelopen weekeinde hadden we De Treffers waar we ze wilden hebben, maar dat konden we niet omzetten in doelpunten. Het scheelt een slok op een borrel dat Koen van der Biezen er niet bij is. Verdedigend staat het redelijk tot goed. Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. We moeten rustig blijven en verder gaan waarmee we momenteel bezig zijn. We krijgen nu een reeks met sterke tegenstanders en dus kunnen we laten zien wat we waard zijn.”

Tekst: Tim Beck