Nieuws

Jeffrey Jongeneelen had Rijnsburgse Boys vooraf hoger ingeschat

Hoewel Rijnsburgse Boys een minder seizoen draait, heeft aanvaller Jeffrey Jongeneelen (29) het nog steeds uitstekend naar zijn zin bij de club. In augustus 2018 verlengde hij zijn contract immers met twee jaar. ,,Ik heb geen tien jaar meer als voetballer en wil me in die laatste jaren thuis voelen bij een club.”

Jongeneelen somt de redenen op die de doorslag hebben gegeven om zijn verbintenis te verlengen. Hij voelt zich goed bij de club, het is dicht bij zijn woonplaats Katwijk en hij speelt op het hoogste amateurniveau van Nederland. ,,Af en toe is het wel zwaar. Het wordt denk ik weleens onderschat wat je moet doen en laten als speler in de Tweede Divisie. Ik heb een kleine van drie jaar en voor het thuisfront is het weleens lastig als je weer een hele zaterdag op pad bent. Maar zolang ik fit ben en ik voor mijn idee nog waarde heb op dit niveau, blijf ik zeker doorgaan met voetballen.”

Bollenstreek

Bovendien kan Jongeneelen de bal goed combineren met zijn werk in het vloeronderhoud. Binnen een paar minuutjes is hij op de club. ,,Rijnsburgse Boys is verder een rustige club met hele warme mensen, waar ik in de loop der tijd een goede band mee heb opgebouwd. Dit seizoen presteren we met het eerste iets minder, maar de voorgaande jaren hebben we het vrijwel altijd goed gedaan. Iedereen had ons hoger ingeschat voor het seizoen, inclusief ikzelf. Dat valt dus wel tegen, maar ik blijf van mening dat we meer potentie hebben dan we nu laten zien.”

Jongeneelen zegt nadrukkelijk we, want hij steekt zijn hand ook in eigen boezem, hoewel hij met zeven doelpunten en negen assists goede statistieken kan overleggen. ,,Ik denk dat iedereen zo realistisch is om te zeggen dat ze hun normale niveau niet hebben gehaald dit seizoen. Ook ik kan beter. We begonnen goed en veel mensen verwachtten vervolgens meer van ons, maar helaas is dat uitgebleven. Het is moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen, maar we zaten op een gegeven moment wel in een negatieve spiraal. Momenteel staan we in niemandsland, maar het is in ieders belang goed te eindigen.”

Hoewel Jongeneelen met Katwijk en Rijnsburgse Boys twee van de grootste clubs uit De Bollenstreek achter zijn naam heeft staan, zag hij het levenslicht in Den Haag. Desondanks is hij de laatste jaren meer en meer verbonden geraakt met de streek. ,,Toen ik bij Katwijk ben gaan voetballen, heb ik mijn huidige vrouw leren kennen. Ze komt uit Katwijk, maar houdt niet zo van voetbal. Ik ben nu met haar getrouwd en we wonen in de gemeente Katwijk. Het kan gek lopen.”

ADO Den Haag

De Haagse tongval is echter nadrukkelijk aanwezig en die zal er hoogstwaarschijnlijk ook niet meer uitgaan. Op zijn vijfde begint Jongeneelen met voetbal. Via DHC uit Delft schopt de voorhoedespeler het tot de jeugd van ADO Den Haag. ,,Daar speelde ik van de C’tjes tot de A’s, maar ik ging weg omdat ik weinig speeltijd kreeg. Ik ging terug naar DHC, waar ik in het eerste elftal kwam. Dat ging heel goed en toen werd ik teruggevraagd door ADO. Dat was best wel raar en bijzonder.”

Jongeneelen kwam in het tweede elftal met onder anderen Daryl Janmaat, Wesley Verhoek en zijn huidige teamgenoot Joël Tillema. ,,Maar ik moet eerlijk zijn: ik zat niet dicht tegen de eerste selectie aan. Bij het tweede had ik Guyon Fernandez voor me en speelde ik voor de winter amper. Hij ging toen naar Excelsior en daarna kreeg ik wel meer speeltijd, maar het is niet dat ik op het punt van doorbreken stond. Ik kijk tegenwoordig nog wel wat ADO heeft gedaan, maar ik lig er niet wakker van als de club verloren heeft. Anders zou ik weinig nachtrust pakken, haha.”

Tekst: Tim Beck