Nieuws

Jeffrey Rijsdijk moet nog wennen aan zijn nieuwe leven

Onze partner ELF Voetbal maakte in de herfst een speciale krant over de Tweede Divisie. In samenwerking publiceren we hier tijdens de winterstop elke dag een verhaal om iedereen kennis te laten maken met alle ploegen. Hier het tweede bonusartikel met Jeffrey Rijsdijk van Kozakken Boys.

Twaalf jaar was hij actief als betaald voetballer. Afgelopen zomer zette Jeffrey Rijsdijk (foto) met zijn keuze voor Kozakken Boys en het afronden van zijn studie definitief de volgende stap. ,,Ik merk nu wat voor lekker leven ik had. Een interview over nieuwe doelen, een droom die waarheid werd, samenwonen met Virgil van Dijk en examens.

Zijn scriptie, dat het einde van fitvak B betekent, hoopt hij snel in te leveren. ,,Ik volg de cursus Personal Trainer via de VVCS. Daar was ik in mijn laatste jaar bij Almere City al mee begonnen en heb ik daarna even stilgelegd. Het diploma voor fitvak A is inmiddels binnen. Net als het certificaat voor Sport en Voeding en Business. Ik moest als examenopdracht een training van dertig minuten aan drie mensen geven. Nu moet ik een fictief schema opstellen voor een clint om fit te blijven met uiteraard de nodige onderbouwing. Ik heb mijn broertje Roy als klant gevraagd. Hij voetbalt bij SVS in Schollevaar, Capelle aan den IJssel. Is voor hem ook nog praktisch. Als alles klaar is, moet ik mijn scriptie verdedigen. Ik ben aan het rondkijken waar en wanneer, want de mogelijkheden voor examens zijn beperkt.

Rijsdijk is nu 31 jaar. Het nieuwe leven van de middenvelder bevindt zich nog in de fase van omschakelen. Hij debuteerde in 2009 in het betaalde voetbal in het shirt van Sparta. Aansluitend speelde hij twee jaar voor FC Groningen en FC Dordrecht, drie seizoenen voor Go Ahead Eagles en de afgelopen twee jaar stond hij bij Almere City onder contract. ,,Ik heb in de zomer twee maanden bij mijn vader op kantoor gewerkt. Als vakantievervanging. Boekhouden, administratie. Maar ik kwam er snel achter dat zon kantoorbaan niet bij me past. Ik zou straks graag als zelfstandig personal trainer werken. Daarvoor is ervaring noodzakelijk. Ik hoop snel bij een sport- of fitnesscentrum aan de slag te gaan.

Opladen

Het besluit om de profwereld vaarwel te zeggen, nam hij in het voorjaar. ,,Mijn contract bij Almere City liep af. Ik hoorde al vroegtijdig dat de club me geen nieuwe verbintenis zou voorschotelen. In de tweede helft van het seizoen heb ik nauwelijks meer gespeeld. Het team stond en boekte goede resultaten. De trainer had weinig redenen om in te grijpen. Het betekende mentaal een zware periode. Elke dag weer anderhalf tot twee uur in de auto naar Almere om de trainen terwijl ik wist dat ik toch niet zou spelen. Dat opladen was niet gemakkelijk. In gesprekken werd me verteld dat mijn rendement te laag was. Op trainingen wilde ik graag het ongelijk bewijzen, maar dat hielp niet. Het was niet leuk om zo mijn betaald voetballoopbaan af te sluiten.

,,Op mijn leeftijd was het uitgesloten dat ik nog een stap hogerop zou maken. Het buitenland was de enige optie, maar dat bleek moeilijk. Een nieuwe club in de Eerste Divisie was niet realistisch. Clubs kiezen voor jonge spelers en financieel is dat ook geen top. Daarop hakte ik voor mezelf de knoop door. Ik hoop nog vijf jaar op het hoogste niveau amateurniveau te spelen en in de tussentijd een mooie maatschappelijke carrire op te bouwen.

Kozakken Boys bood hem die kans op voetbalgebied. ,,Ik sprak al met andere clubs, maar daar kreeg ik niet het juiste gevoel bij. Toen kwam ik in contact met technisch directeur Kees Spaan. Na een eerste gesprek ging alles best snel. Kozakken Boys doet altijd bovenin mee, heeft zijn organisatie staan en vanuit mijn woonplaats Rotterdam is de afstand goed te doen. Zonder files een klein halfuur. Een club uit Cyprus nam nog contact met me op, maar ik had mijn ja-woord aan Kozakken Boys gegeven. Daar heb ik absoluut geen spijt van. Vanaf het begin voel ik me hier thuis.

Hij rijdt vier keer in de week samen met Sanny Monteiro, Tim Eekman en Julian Agatowski naar Sportpark De Zwaaier. ,,We verzamelen bij het stadion van Excelsior in Rotterdam. Onderweg maken we zeker de nodige lol. Dit seizoen staat er bij Kozakken Boys een goede selectie. We kenden een stroeve start, maar we willen straks zeker in de top vijf meedoen. De ploeg is in het najaar gegroeid en met de nieuwe trainer Michel Langerak hebben we een nieuwe start gemaakt.

Europa League

Rijsdijk kijkt nog een keer achterom. ,,Ik ben blij dat ik met Go Ahead Eagles twee seizoenen in de Eredivisie heb kunnen spelen en nog een wedstrijd in de Europa League. Dat is iets waarvan ik als kind al droomde, als ik op zondagavond met mijn vader voor de televisie naar Studio Sport keek. Van mijn carrire heb ik nog veel bewaard. Krantenknipsels, fotos, shirtjes, van alles. Nu ik klaar ben, komen zeker herinneringen terug. Maar ook vragen. Wat had ik anders kunnen doen? Toen ik in 2009 bij FC Groningen tekende, was ik blij. Een hele mooie club. Maar uitgerekend toen stond ik anderhalf jaar geblesseerd aan de kant. Dat had anders kunnen lopen. Had ik nu nog in de Eredivisie gespeeld? Misschien wel.

,,FC Groningen betekende zeker een mooie tijd. Ik woonde in het eerste jaar samen in een appartement met Dennis Krohne en trok veel op met Darryl Lachman, Danny Post en Tim Keurntjes. We gingen regelmatig de stad in, met zijn allen iets eten. Ook Serhat Ko was er vaak bij. In het tweede seizoen woonde ik samen met Virgil van Dijk. Echte huismannen waren we niet. Ik kookte wel vaker dan hij, maar meestal gingen we iets halen. Stofzuigen? De afwas? Dat verdeelden we. Helaas heb ik Virgil daarna nauwelijks meer gesproken. Ik was graag een keer naar Glasgow, Southampton of Liverpool gegaan.

Rijsdijk kijkt nu vooruit en strijdt elke zaterdagmiddag om de drie punten in de Tweede Divisie. ,,Ik zit bij een leuke club en het niveau is goed. Ik moet nog wennen aan mijn nieuwe leven, maar daar hoeft niemand zich zorgen over te maken.

Tekst: Sander Berends / ELF Voetbal

De hele krant kunt u hier vinden.

De site van onze partner Elf Voetbal is hier.

Lees ook:

Voor Charlton Vicento geen profvoetbal, maar Werkendamse gemoedelijkheid

Dapper Kozakken Boys buigt in de blessuretijd

Ton Cornelissen en Kozakken Boys uit elkaar