Nieuws

Jeremy de Graaf: ‘Uiteindelijk ligt het aan jezelf of je speelt’

Jeremy de Graaf (29) was vorig seizoen de veel scorende spits van GVVV. Deze jaargang moet hij met enige regelmaat genoegen nemen met een plek op de reservebank. Dat is soms moeilijk, maar de aanvaller is er de persoon niet naar om zijn kont tegen de krib te gooien. ,,Uiteindelijk ligt het altijd aan jezelf of je speelt.”

De Graaf, die vorig jaar zijn contract bij GVVV met twee jaar verlengde, gaat ook nu nog met veel plezier naar de club. Hoewel trainingsdagen voor hem flinke ondernemingen zijn. ,,Ik werk bij EFMI Business School in Baarn; een academisch kennisinstituut voor bedrijven in de foodsector. We doen onderzoek voor bedrijven waarin we inspelen op vraagstukken binnen food en retail. Verder organiseren we opleidingen, congressen en netwerken. Ik ben verantwoordelijk voor het coördineren van verschillende programma’s.”

Het werk van De Graaf is divers en flexibel. Een mooie bijkomstigheid met het oog op zijn loopbaan als voetballer. ,,Mijn baan valt goed te combineren met voetbal in de Tweede Divisie. Ik woon in Amsterdam, werk in Baarn en op trainingsdagen ga ik vanuit mijn werk direct door naar Veenendaal. Dat zijn inderdaad lange dagen. Er zijn clubs uit de Tweede Divisie dichter bij huis, maar ik heb het goed naar mijn zin bij GVVV en dat is de simpele reden waarom ik mijn contract vorig jaar heb verlengd.”

De Graaf beaamt dat zijn situatie momenteel moeilijker is dan vorig jaar. In het seizoen 18/’19 scoorde de geboren Rotterdammer aan de lopende band. Zijn teller stokte uiteindelijk op zestien doelpunten. Dit jaar is de concurrentie voor de aanvallende posities echter forser. ,,Dat komt door de transfer van Berry Powel, maar ook door iemand als Jesse van Nieuwkerk. De trainer heeft meer keuzes en de ene keer valt de keuze op mij en de andere keer niet. Dat hoort er op dit niveau bij. Dat is weleens moeilijk, maar ik schik me in de rol die me wordt toebedeeld. Je zal toch mee moeten in het teamproces. Uiteindelijk hoop je dat de ploeg het, met of zonder jouw inbreng, goed doet. Het ligt bovendien altijd aan jezelf dat je niet speelt. Die spiegel houd ik me altijd voor en dan vraag ik me af of ik breng wat ik kan brengen. Dat helpt me relativeren.”

SC Cambuur

De Graaf is bezig aan zijn derde jaar bij GVVV. Daarvoor kwam hij uit voor ASV Dronten, VVOG, SC Cambuur en SV Spakenburg. ,,Op jonge leeftijd verhuisde ik van Rotterdam naar Friesland. Daar ben ik gaan voetballen bij de plaatselijke vereniging en trainde ik één keer per week mee met de voetbalschool van Cambuur. Ik ben in mijn jeugd verder nooit in beeld geweest bij profclubs. Tot mijn 23ste.”

Op dat moment speelde De Graaf voor Hoofdklasser VVOG. ,,Dwight Lodeweges was mijn trainer en die ging naar Cambuur. Hij vroeg of ik met hem mee wilde. Hij zei: “Ik denk dat jij het kan redden op dat niveau”. Ik legde een testperiode af en kreeg een contract. Cambuur ging op dat moment Eredivisie spelen, dus dat was een immens grote stap voor me. Ik heb mijn debuut gemaakt in de KNVB-beker en verschillende keren op de bank gezeten in de Eredivisie, maar helaas nooit mijn debuut mogen maken op dat niveau. Ik merkte wel dat ik het niveau wat gevraagd werd aantikte, maar op vervelende momenten kreeg ik blessures en de Ziekte van Pfeiffer. Op sommige momenten moet je ook net dat beetje geluk hebben en dat had ik niet.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto is Jeremy de Graaf voor GVVV in actie tegen ASWH. Op de rug is Gilmaro van de Werp zichtbaar.