Nieuws

Joey Jongman: ‘Ik heb nog tijd nodig voor een beslissing over mijn toekomst’

Joey Jongman (29) twijfelt over zijn toekomst bij VV Katwijk. Dat vertelde de middenvelder, nadat deze week bekend werd dat trainer Jan Zoutman aan het eind van het seizoen vertrekt. Eerder maakten ook sterkhouders als Guus van Weerdenburg en Mike van den Ban bekend de club in de zomer te verlaten.

In het afgelopen jaar is er immers het één en ander veranderd voor de ervaren Jongman. Hij maakte promotie op zijn werk en heeft meer verantwoordelijkheid gekregen. Het betekent echter ook dat de combinatie met voetbal in de Tweede Divisie moeilijker is geworden. ,,Ik heb het super naar mijn zin op mijn werk, maar heb de combinatie met voetbal wel onderschat. Het is pittiger dan ik dacht. Ik moet op trainingsdagen uit mijn werk direct door naar de club. Met Katwijk heb ik een overeenkomst dat ik incidenteel op maandag niet kom. Ik ga op trainingsdagen om zes uur de deur uit en kom rond half elf thuis. Dat zijn lange dagen.”

Jongman, wiens contract komende zomer afloopt, weet dan ook nog niet wat hij volgend seizoen gaat doen. ,,Ik heb het goed naar mijn zin bij Katwijk, maar mede doordat ik de combinatie heb onderschat, denk ik wel na over mijn toekomst. Ik ben gebeld door verschillende clubs, maar eerlijk gezegd zou ik het liefst voor Katwijk blijven voetballen. Dus ik zet de plussen en minnen nog op een rijtje. In die afweging spelen allerlei verschillende dingen een rol. Deze week is bekend geworden dat trainer Jan Zoutman aan het eind van het seizoen vertrekt. Welke trainer komt daarvoor terug? Ik heb nog even tijd nodig om een besluit te nemen.”

Fanatisme

Jongman is niet bang dat het vertrek van Zoutman veel invloed gaat hebben op de rest van het huidige seizoen. ,,We zijn allemaal volwassen mannen en weten waarmee we bezig zijn. We gaan gewoon op dezelfde voet verder en ik denk niet dat er spelers in onze selectie zitten die ineens met een andere instelling op de club verschijnen. We hoorden het op dezelfde dag dat het publiekelijk bekend werd gemaakt. Ik weet niet of het als een verrassing voor me kwam, want wij als spelers zijn niet echt bezig met bestuurlijke zaken. Wij moeten presteren op het veld.”

Momenteel doet Katwijk met een vijfde plaats nog volop mee om de bovenste plaatsen in de Tweede Divisie. Sterker nog, de ploeg uit de Bollenstreek staat slechts vier punten achter koploper IJsselmeervogels. ,,Het doel is simpel: kampioen worden. Voor de club en voor mijzelf. Bij een club als Katwijk moet je altijd voor de titel gaan. Twee jaar terug was ik op zoek naar dat fanatieke waar de club om bekendstaat. Ik geniet iedere week met volle teugen van het fanatisme van de fans. Na mijn transfer kreeg ik al zoveel positieve berichten via sociale media. Toen merkte ik al dat ik de juiste beslissing had genomen.”

Over zijn eigen niveau is Jongman enigszins terughoudend. Hij staat momenteel op vier doelpunten, terwijl dat er in zijn hele eerste jaar bij Katwijk in totaal drie waren. Wat doelpunten betreft doet Jongman het nu dus al beter. Toch is de lange middenvelder niet honderd procent tevreden. ,,Maar dat ben ik nooit over mezelf. Of ik nou veel scoor of dat ik een acht krijg van een medium als Voetbal in de Bollenstreek. Ik vind dat het altijd beter moet. Dat is misschien ook een mankement, maar ik kan er tegenwoordig goed mee omgaan.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto wordt Joey Jongman (centraal) achtervolgt door Everton Pires Tavares (links) van SV Spakenburg.