Nieuws

Jordie van der Laan: ‘Ik zou ooit in Amerika of Australië willen voetballen’

Het 2019 van Kozakken Boys-spits Jordie van der Laan (26) kenmerkt zich door blessures. Bij Telstar kampte hij met een slepende enkelblessure die hem dit seizoen bovendien klachten aan een lies bezorgde. Tot overmaat van ramp zit hij nu thuis met een gebroken hand. ,,In 2020 hoop ik weer vol gas te kunnen geven en mezelf écht te laten zien.”

Door een enkelblessure viel zijn eerste jaar als prof in het water. De aanvaller speelde slechts zeven wedstrijden voor Telstar. Uiteindelijk kwam er een einde aan de samenwerking toen Van der Laan zich ziekmeldde, maar vervolgens naar Tottenham Hotspur-Ajax ging. Dat verhaal is inmiddels wel verteld en daar hebben we het dan ook niet meer over. Van der Laan: ,,Ik raakte in oktober geblesseerd aan een enkel. Aanvankelijk zou het drie weken duren, want er was niets kapot, maar het werden vier maanden. Om de twee weken ging ik het veld op met de gedachte: “misschien gaat het nu weer”. Dan ging het toch niet en vertrok ik weer naar binnen. Ik bleef maar sukkelen.”

Toen hij eindelijk terugkeerde, presteerde Telstar behoorlijk, waardoor Van der Laan niet meer tussen de vaste selectiespelers wist te komen. Het hielp bovendien niet mee dat hij niet honderd procent fit was. Sterker nog, dat is hij nog steeds niet. ,,Ik heb irritatie aan de enkel. Niet in de zin dat het veel pijn doet, maar ik voel een beperking qua flexibiliteit. Als ik squat, kan ik met rechts dieper buigen dan met links. Ook dit jaar blijf ik sukkelen, want in mijn tweede wedstrijd voor Kozakken Boys raakte ik geblesseerd aan een lies. Onlangs ben ik naar een specialist geweest en die zei dat mijn liesblessure gerelateerd is aan mijn enkelkwetsuur. Daarvoor word ik nu behandeld. Ik hoop snel duidelijkheid te krijgen en na de winterstop vol gas te kunnen geven.”

Verenigde Staten

Alsof Van der Laan niet genoeg pech heeft gehad, brak hij in het duel met GVVV van drie weken geleden ook nog een hand. Tot nu toe speelde Van der Laan pas 445 minuten in het shirt van Kozakken Boys. ,,Dat is onwijs balen. De club sprak me aan, omdat ze bekendstaat om het attractieve voetbal. Er kwamen afgelopen zomer wel andere dingen voorbij, maar uiteindelijk koos ik voor de Tweede Divisie. Ik heb voor anderhalf jaar getekend en zou daarna dolgraag een buitenlands avontuur aangaan. Waar? Ik moet realistisch blijven. Ik zal niet zomaar op het tweede niveau van Engeland terechtkunnen, maar ik heb altijd al in de Verenigde Staten of Australië willen voetballen.”

Van der Laan had afgelopen zomer contacten in de Verenigde Staten, maar kreeg te horen dat het voorlopig moeilijk zal zijn een werkvergunning te krijgen. ,,Ik hoop het in de toekomst toch voor mekaar te krijgen. Ik hou van het aangaan van uitdagingen. Niet alleen sportief, maar ook buiten het veld. Ik ben een aantal keer op vakantie geweest naar de Verenigde Staten. Ik heb een voetbalwedstrijd in de MLS bezocht, heb een aantal NBA-potjes gezien en ben ook bij het honkbal geweest. De sportbeleving is heel anders dan in Nederland en dat trekt me onwijs aan.”

Dus werkt Van der Laan voorlopig bij zijn vader in de supermarkt, terwijl hij zich dankzij zijn diploma ook op een maatschappelijke loopbaan zou kunnen richten. ,,Ik heb een studie Bedrijfseconomie afgerond, maar ik ben pas 26 jaar. Gezien mijn ambities om ooit in het buitenland te voetballen, is het voor mij op dit moment gemakkelijker om bij mijn vader in de supermarkt te werken. Ik assisteer hem tot er zich een nieuwe uitdaging voordoet.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto is Jordie van der Laan in actie voor Kozakken Boys tijdens de wedstrijd tegen Koninklijke HFC.