Nieuws

Joshua Sanches: één keer bellen en het was raak

Onze partner ELF Voetbal had recent een gesprek met Joshua Sanches van Jong Sparta. Dat willen we de liefhebbers van de Tweede Divisie niet onthouden.

Joshua Sanches viel op bij de amateurs van Zeeburgia, speelde in de jeugd van Ajax, maar brak daar niet door. Even leek hij in de vergetelheid te raken, maar zijn carrière bloeide op door een telefoongesprek. ELF Voetbal sprak met de middenvelder van Jong Sparta Rotterdam over een ongewoon belletje, keiharde muziek en Surinaams eten.

Joshua Sanches moest op tienjarige leeftijd afscheid nemen van Ajax. De club wilde hem niet behouden. Lang zat Sanches niet zonder club. AFC pikte hem op. Sanches had het naar zijn zin bij de Amsterdamse amateurclub, maar wilde meer. ,,Jongens uit de B2 werden wel opgemerkt door profclubs, maar ik niet. En ik zat in de B1. Toen nam ik zelf het initiatief en appte Lewis Montsma, speler van Dordrecht. Hij zat in de opleiding van sc Heerenveen en ik vroeg hem naar het nummer van de scout.” Sanches kreeg het nummer en belde gelijk op.

,,Zijn naam is Herman Wegewijs. Ik zei tegen Herman dat ik een aanwinst was en een keer op stage wilde komen. Hij was verrast. Dit had hij nog nooit meegemaakt, een speler die hem benaderde. Hij vond mij dapper. Na drie dagen kwam hij langs bij AFC en ik kreeg een uitnodiging voor een oefenwedstrijd. De trainer was na één helft ontzettend onder de indruk. Hij zei tegen mijn ouders dat hij mij wilde hebben. Ik zei gelijk ja. Afgelopen zomer had ik nog contact met Herman over mijn transfer naar Sparta. Een topgozer.”

Gastgezin

Heen en weer reizen naar Heerenveen was geen optie voor Sanches en hij ruilde Amsterdam in voor Friesland. ,,Het was een hele gezellige periode. Jamal Amofa speelt nu bij Jong ADO Den Haag, maar woonde in die tijd bij mij. De andere twee jongens met wie ik samenwoonde, voetballen niet meer. De buren waren onze begeleiders, maar na twee jaar werkte het niet meer. De keuken was niet altijd opgeruimd en de muziek stond hard. We waren zestien, wilden lol hebben. Al 25 jaar waren ze begeleiders.”

,,Ze hebben Bilal Basacikoglu, Luciano Narsingh, en Luciano Slagveer allemaal onder hun hoede gehad, maar het is jammer dat ze bij ons stopten. Het echtpaar was rond de 65 en blijkbaar was er een generatiekloof. Na die twee jaar ging ik naar een gastgezin. Ik kende dat gezin al doordat ze een bekende rijschool hadden in Heerenveen. Het was een echtpaar, allebei ongeveer 45, en ze hadden twee dochters. Ze waren soms bij wedstrijden aan het kijken. Ik maakte een praatje met ze en hoorde dat er een jongen wegging. Toen kwam er een plekje vrij voor mij. Ze probeerden de rol van ouders over te nemen. Het was daar heel prettig wonen.”

Inmiddels speelt Sanches op Het Kasteel. Hij woont bij zijn ouders. ,,Ik vind het fijn om de liefde van de mensen thuis te krijgen. Ook heb ik een stukje comfort. Oh ja, de kookkunsten van mijn vader mag ik zeker niet vergeten. Hij kan echt ontzettend goed koken en familieleden vragen er vaak naar. Zijn beste gerecht is moksi alesi, een rijstgerecht met kipfilet en makreel. Heerlijk.”

Tekst: Sander Kruitbos / ELF Voetbal

De site van onze mediapartner ELF Voetbal is hier