Nieuws

Jurjan Mannes: ‘Nu moeten we voor de titel gaan ook’

Het coronavirus heeft uiteraard ook zijn invloed op de Tweede Divisie. Bij HHC Hardenberg werd alles dichtgegooid. Het werpt zijn schaduw over de spannende titelstrijd waarin HHC nog volop is verwikkeld. Eén van de steunpilaren in het succes is Jurjan Mannes (28), die onlangs zijn contract verlengde tot de zomer van 2023. ,,Dat was een logische keuze.”

Mannes heeft het dus uitstekend naar zijn zin bij HHC. ,,We weten wat we aan elkaar hebben. We hebben ook snel gezegd: “als we een contract aangaan, gaan we ook echt naar de langere termijn kijken”. De bedoeling voor de komende jaren? We moeten ieder jaar meedoen voor de top vijf en van daaruit kijken we of het kampioenschap haalbaar is. Dit jaar is gebleken dat we mee kunnen doen. In het begin ben je huiverig om dat uit te spreken, maar op een gegeven moment moet je dat wel durven. Het wordt spannend, want er zijn nog zes vrijwel gelijkwaardige ploegen in de race.”

De in Groningen geboren Mannes speelt sinds 2018 voor HHC. In de jaren daarvoor kwam hij onder meer uit voor Fortuna Sittard, FC Emmen en SC Cambuur. ,,Of er meer had ingezeten in het profvoetbal? Dat weet ik niet. Het loopt zoals het loopt. Ik heb er altijd alles aan gedaan. Ik heb vooral bij Emmen en Cambuur een goede tijd gekend. Onder trainer Marcel Keizer had ik een heel goed seizoen met negen assists. Daarna kwam Cambuur, maar dat kwam niet direct rond. In de winterstop kwamen ze weer en ben ik naar Leeuwarden verkast. In mijn laatste profseizoen kreeg ik echter last van een blessure, terwijl mijn contract afliep. Er kwam toen geen club meer waar ik heen wilde.”

Data

Het was even omschakelen voor Mannes; van profvoetballer naar een maatschappelijke loopbaan. Toch zit hij ook in maatschappelijk opzicht volop in de voetballerij. ,,Ik werk voor het data intelligentie-bedrijf SciSports. De transitie van profvoetbal naar amateurs is super voor me geweest. Ik had nog nooit gewerkt, maar heb wel een hbo-diploma op zak. Dat was alleen een vrij algemene studie. Ik kende het bedrijf al en heb ze gebeld dat ik voor ze zou willen werken. Vervolgens heb ik drie maanden meegelopen. Na drie maanden ben ik fulltime in dienst gegaan.”

Mannes gaat iets dieper in op het product dat zijn bedrijf verkoopt en over zijn rol binnen de organisatie. ,,We steunen partijen binnen de voetbalwereld, zoals clubs en zaakwaarnemers. We leveren informatie over data die we krijgen. We leveren bijvoorbeeld scoutingsinformatie en verder op maat gemaakte rapporten aan spelers die een transfer kunnen maken. We hebben een voetbalkant en een data-kant. Zelf zit ik in het voetbalgedeelte. Mijn rol is dat ik contact onderhoud met de klanten die we hebben.”

Die klanten zijn onder meer Ajax, Club Brugge en Olympique Lyon. ,,Er zijn verschillende bedrijven in dit vakgebied. Ik hoor altijd zo’n vijf bedrijven terugkomen. Maar zoals wij het doen, doen er weinig op de wereld. Wij kunnen spelers vergelijken tussen competities. Alle bedrijven in deze tak hebben aspecten die ze goed en minder goed beheersen. Verder heb je de allergrootste clubs nog. Die zijn niet te benaderen, want zij steken er zelf genoeg geld in om zoiets op te zetten. Ik zit zelf niet met een notitieblokje voor de televisie tijdens een voetbalwedstrijd. Die data kopen wij ook in en daar laten we onze modellen en algoritmes overheen gaan. Data zelf is statisch, maar wij kunnen context geven aan de data. Dat is een interessante wereld.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto is Jurjan Mannes aan de bal tijdens de wedstrijd tegen AFC.