Nieuws

Katwijk-back Van Weerdenburg: “Het leven biedt meer dan voetbal”

Waar de meeste voetballers alles opzij zetten voor hun profcarrière, deed verdediger Guus van Weerdenburg van VV Katwijk het anders. “Ik vind het belangrijk om wat naast het voetbal te hebben. Het leven biedt zoveel meer, dat ik de keuze maakte om het voetbal op een lager pitje te zetten.”

Van Weerdenburg is op zijn plek in Katwijk. De geboren Amsterdammer begon zijn voetbalcarrière bij amateurvereniging sv Diemen, werd vervolgens gescout door AZ, maar voetbalt nu bij Tweede Divisieclub Katwijk. “Ik heb de hele jeugdopleiding van AZ doorlopen. Van de D’tjes tot Jong AZ. Ik heb in totaal negen seizoenen bij AZ gevoetbald. In het laatste half jaar werd ik verhuurd aan FC Dordrecht. Daarna ben ik niet meer teruggekeerd naar AZ. Ik had niet het gevoel dat ik bij AZ nog een kans zou krijgen. Bij Dordrecht had ik misschien kansen om mezelf in de kijker te spelen, maar de club was niet concreet met me.”

Van Weerdenburg had vervolgens voor zichzelf duidelijk gemaakt dat als er geen nieuwe club kwam, hij het voetbal naar een tweede plek zou schuiven. “Ik ben volop gaan nadenken in die periode. Ik had ‘mixed feelings’ bij de Jupiler League en besloot toch om het profvoetbal voorlopig vaarwel te zeggen. Ik koos voor een nieuwe uitdaging. Voetballen bij Katwijk en starten met de studie Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ik wil in mezelf investeren. Die keuze is tot nu toe uitstekend bevallen. Het profvoetbal brengt veel met zich mee. Het brengt veel, maar het beperkt wel op bepaalde gebieden. Denken in hokjes is absoluut niet iets wat bij mij past.”

Linksback

Van Weerdenburg bezet een positie die vrij zeldzaam is in het hedendaagse (prof)voetbal. Veel clubs zijn op zoek naar een geschikte linksback. “Ik weet dat de linksback-positie een veelgevraagde positie is en ik ben ook nog linksbenig. Maar zoals ik al zei, ik zag niet echt kansen om te slagen. Ik ben voorheen ook weleens geposteerd als linker centrale verdediger of linkshalf. Maar omdat verdedigen niet mijn sterkste punt is, word ik vaak als back gebruikt. Hierdoor kan ik voetballend en aanvallend mijn ding doen.”

Warme club

Katwijk is volgens Van Weerdenburg een club van het volk. “Katwijk heeft zoveel fans. Dat heeft ook meegespeeld in mijn keuze. Ik kon in de Jupiler League blijven voetballen, maar dan voetbalde ik voor een handvol supporters. Dat is niet iets wat ik ambieer. Bij Katwijk staan toch al gauw duizenden supporters langs de lijn. De club leeft echt in de regio. Een warme club met een ontzettend mooi sportcomplex.”

Boezemvrienden Haye en Van Overeem

Voetbal levert beperkingen op, maar de 22-jarige linksback heeft mede dankzij het voetbal en zijn zusje drie goede vrienden leren kennen. Eén daarvan is Thom Haye, die via AZ bij Willem II belandde. “Ik ken Thom al zeventien jaar. Sinds ik vijf was. Zijn zusje zat zeven jaar lang in de klas bij mijn zusje. Dat was eigenlijk toeval. Vroeger woonden we in Diemen maar een paar straten uit elkaar. We zijn eigenlijk altijd al jeugdvriendjes geweest. Thom en ik hebben nu ook samen een appartement in Amsterdam in de buurt van het Olympisch Stadion.” Hoewel Van Weerdenburg werd verhuurd aan FC Dordrecht pendelde hij dagelijks op en neer tussen Amsterdam en Dordrecht. “Het was pittig. Vroeg opstaan en laat thuis. Ik reed samen met Denzel Gravenberch en Serginho Greene. Dat maakte het minder erg. Daarnaast voetbalde Thom in Alkmaar bij AZ, dus we zagen elkaar vrijwel alleen ’s avonds en ’s ochtends. En Joris van Overeem voetbalde ook bij AZ en was een jaartje ouder dan wij, maar trok ook al vrij snel met ons op.”

Contact

Doordat Haye nu in Tilburg woont en voetbalt bij Willem II zien ze elkaar weinig. “Ongemerkt heb je iets minder contact met elkaar. Maar we hebben eigenlijk altijd een vast groepje gehad. Mijn andere huisgenoot, Yemaro Hoogdorp, heeft ook zeven jaar in de jeugd bij AZ gespeeld en is vervolgens naar Jong FC Utrecht gegaan. Hij ging uiteindelijk naar Telstar, maar heeft voetbal even uit zijn hoofd gezet. Hij studeert ook. Ons groepje van vier had de droom om profvoetballer te worden, maar uiteindelijk voetbalt de een op Eredivisie-niveau, de ander in de Tweede Divisie in combinatie met een studie en is weer een ander gestopt. Het is hoe het is. We doen ons ding en hopen later ooit in een vriendenteam samen te spelen.”

(Tekst: Marc Gunterman/Foto: ProShots)

In het magazine van onze mediapartner ELF Voetbal wordt maandelijks veel aandacht besteed aan de Tweede Divisie. Meer informatie vind je hier.