Nieuws

Katwijk ziet in Danny van Haaren een belangrijke schakel voor de toekomst

Danny van Haaren (21) was wekenlang op zoek naar een club in het profvoetbal, maar toen die zoektocht niet succesvol werd, koos de middenvelder voor de spreekwoordelijke eieren voor zijn geld. Hij trok naar de Tweede Divisie en zette zijn krabbel onder een contract bij titelkandidaat VV Katwijk.

Van Haaren gold jarenlang als een aanstormend talent bij Feyenoord. Hij doorliep de jeugdopleiding fluitend en kwam regelmatig uit voor de nationale jeugdploegen. Door verschillende omstandigheden is het echter niet geworden wat hij er in die jaren van had verwacht en gehoopt. ,,Natuurlijk speelt het dan soms al door je hoofd dat het ook mis kan gaan, maar het ging lange tijd zó goed. Het was gezien mijn prestaties in de jeugd realistisch dat ik het zou halen. Ik heb het ook gehaald, maar het duurde alleen niet zo lang. Ik heb nog wel steeds de ambitie om het betaalde voetbal weer in te gaan. Dat hoop ik via deze weg te bereiken.”

Vorig jaar speelde Van Haaren zijn wedstrijden in het tenue van Telstar. Hij moest het vooral met invalbeurten doen en zat dus vaker op de bank dan hem lief was. ,,Mijn optie bij Telstar werd dan ook niet gelicht. Ik had niet veel gespeeld, dus was het best lastig om een nieuwe club te vinden. Uiteindelijk had ik zoiets van: ik kan nu beter kijken in de Tweede Divisie. Zoveel scheelt het ook niet qua niveau. Sterker nog, ik denk dat sommige ploegen uit de Tweede Divisie beter zijn dan die uit de Keuken Kampioen Divisie. Ik keek pas laat rond in de Tweede Divisie, waardoor veel clubs hun selectie al vol hadden of geen budget meer hadden. Gelukkig zocht Katwijk nog wel een middenvelder.”

Relaxt en gezellig

Van Haaren trainde een aantal keer mee en maakte minuten in een paar oefenwedstrijden bij Katwijk. Daarin zagen de beleidsbepalers van de club genoeg positiefs om de Rotterdammer een contract voor te schotelen. ,,Het is niet duidelijk uitgesproken wat ze van me verwachten. Ik kom net terug van een blessure. Het is de bedoeling dat ik eerst volledig fit word. Ze hebben vertrouwen in me en geloven erin dat ik belangrijk kan worden voor het team. Ik heb nog even aan mijn ploeggenoot Rick van der Meer, met wie ik al bij Feyenoord speelde, gevraagd hoe het is om voor Katwijk te voetballen. Hij was hartstikke enthousiast en heeft veel meer plezier in de Tweede Divisie dan in de Keuken Kampioen Divisie. Hij vertelde me dat er een veel relaxtere en gezelligere sfeer hangt.”

Fysiek staat Van Haaren er inmiddels goed voor. Afgelopen weekeinde zat hij desondanks nog de hele wedstrijd op de bank tijdens de confrontatie met ASWH. ,,De afgelopen tweeënhalve week heb ik meegetraind met de groep. Daarvoor werkte ik mijn trainingen nog af met de fysio. Ik zit goed in mijn vel en heb het gevoel dat ik steeds sterker word. Ik hoop zo snel mogelijk minuten te maken voor Katwijk. Het is wel anders om drie keer per week te trainen en bovendien ’s avonds, maar daar wen je vanzelf aan. Bovendien train ik overdag regelmatig voor mezelf in de sportschool.”

Voorlopig heeft Van Haaren alle tijd om overdag zijn lichaam te onderhouden. Hij oriënteert zich wel op een leven naast het voetbal, wat moet als amateur. ,,Ik weet nog niet zo goed wat ik wil doen. Ik twijfel of ik een studie ga oppakken of dat ik direct aan het werk ga. Het is moeilijk, maar ik zoek eigenlijk wel in de richting van het voetbal. Ik zou bijvoorbeeld een trainersopleiding willen volgen. Dat lijkt me leuk en ik denk dat ik het ook goed zou kunnen. Ik heb nog geen ervaring. Het zou dus allemaal nieuw voor me zijn, maar het lijkt me onwijs tof.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto jaagt Danny van Haaren als speler van SC Telstar samen met de Volendammer Kevin Visser op de bal.