Nieuws

Kay Blokland is liever amateur dan profvoetballer

Onze partner ELF Voetbal maakte in de herfst een speciale krant over de Tweede Divisie. In samenwerking publiceren we hier tijdens de winterstop elke dag een verhaal om iedereen kennis te laten maken met alle ploegen. Hier deel 2 met Kay Blokland van VV Katwijk.

Kay Blokland (foto) is bezig aan zijn derde seizoen bij Katwijk. Een succesvolle periode met als hoogtepunt het kampioenschap van vorig jaar. De centrale verdediger speelde acht jaar in de jeugd van Feyenoord, maar was uiteindelijk niet goed genoeg. Achteraf geluk bij een ongeluk, want Blokland merkt dat het amateurvoetbal hem veel beter ligt. ,,Ik miste de gezelligheid met familie en vrienden.

Lang leek er voor Kay Blokland een glorieuze carrire bij een profclub in het verschiet te liggen. Leek, want Blokland werd na acht jaar afgewezen in de jeugdopleiding van Feyenoord. Hij moest op zoek naar een andere club. Vanwege een blessure stonden die niet voor hem in de rij. Amateurclub Capelle bood hem een kans die hij met beide handen aangreep. Vier seizoenen later stond Katwijk voor de deur en Blokland besloot voor een nieuw avontuur te gaan. In het begin was het wennen. ,,Het niveau ligt hier duidelijk hoger dan bij Capelle. Niet alleen binnen het veld is dat te merken, maar ook daarbuiten. Katwijk heeft een prachtig complex en een onwijs mooie tribune. Ook het krachthonk en de fysioruimte maken het een stuk aangenamer voor de spelers.

Gelukkiger

Voordat Blokland acht jaar speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord, voetbalde hij bij RKDEO Nootdorp. Een gemoedelijke club, net buiten Den Haag. ,,Mijn vader speelde daar jarenlang in het eerste. Als klein jochie ging ik daar ook automatisch heen. Tot mijn tiende speelde ik daar. Daarna kwam Feyenoord om de hoek kijken. In de jeugd van Feyenoord beleefde Blokland een leerzame tijd. Veel mooie ervaringen, maar ook levenslessen. ,,Ik speelde daar van mijn tiende tot mijn achttiende. Als jonge jongen speelde ik veel toernooitjes in het buitenland. Dat zijn jaren die ik niet snel ga vergeten. Toch heb ik die topsportcarrire ingeruild voor de amateurs. Ik ben nu gelukkiger. Ik miste de gezelligheid met familie en vrienden. Nu heb ik veel meer tijd voor mijn sociale leven. Misschien vinden andere topsporters dat minder belangrijk. Natuurlijk is het eerst even wennen om op een aanzienlijk lager niveau te spelen, want je werkt acht jaar toe naar een wedstrijd in De Kuip. Ik ben dat nu helemaal vergeten.

Sfeer

Katwijk is misschien geen Feyenoord, maar de supporters zijn erg fanatiek. De club heeft een sfeerteam die de ploeg negentig minuten aanmoedigt. Elke uitwedstrijd gaat de supportersbus mee. Blokland merkt dat het voetbal leeft in de Bollenstreek. ,,Bij Katwijk hebben we een van de grootste supportersscharen. Hele families zitten bij n club. Als je vader en moeder naar de club gaan, lopen de zoon en dochter er ook bij. De beleving is prachtig. Tijdens het kampioenschap werd nogmaals duidelijk hoe immens de voetbalvereniging leeft in Katwijk. ,,Ik kreeg van de oudere garde al te horen hoe het eraan toegaat bij een kampioenschap. Natuurlijk had ik beelden in mijn hoofd, maar ik had dit niet durven dromen. Kippenvel gewoon en nu weer. Er stonden zo ontzettend veel mensen bij het stadhuis.

Blokland is niet de enige in de familie die gek is van voetbal. Zijn familie is dol op Katwijk. ,,Mijn vader is er altijd. Het maakt niet uit of we thuis of uit moeten spelen. In de afgelopen jaren heeft hij misschien vijf wedstrijden gemist. Dan houd ik het al ruim aan. Oma ontbreekt ook niet. Ze zijn helemaal bezeten van voetbal. Als we ver moeten rijden naar een uitwedstrijd, maken ze er soms een weekendje weg van.

Goede klik

Als het aan de 25-jarige verdediger ligt, gaat hij niet weg bij de club. Het plaatje klopt voor hem. ,,Ik heb een tweejarig contract getekend. Hiermee laat ik zien dat ik niet meer de ambitie heb om hogerop te gaan. We hebben een goed team en zijn gegroeid ten opzichte van vorig seizoen. Kijk maar naar de eerste wedstrijd van dit seizoen tegen De Treffers. We leggen goed voetbal op de mat.

Niet alleen op het veld heeft Blokland een goede klik met zijn medespelers. Ze zoeken elkaar buiten het veld vaak op. Het Amsterdamse avondje is vaste prik binnen het team. ,,Ik ga dan naar een caf met een groepje. Ik houd wel van een Nederlandstalige meezinger. Een biertje of lekker glaasje Bacardi met cola maakt mijn avond helemaal compleet. Binnen het team zijn er jongens die liever naar de discotheek gaan. Dan splitsen we gewoon. Vervoer is geen probleem. Soms pakken we een hotelletje of slapen bij elkaar. Bennie van Noord, onze verdediger, wil ook wel eens bobben. Ook van een lekker hapje eten zijn de jongens van Katwijk niet vies. Elke zomer wordt er gebarbecued met zijn allen. ,,De barbecue staat altijd aan het eind van het seizoen gepland. Dit is met alle vrouwen en vriendinnen erbij in een strandtent in Katwijk.

Bij voor- en tegenspoed

Dat de club niet alleen lief met elkaar deelt, maar ook leed werd vorig seizoen duidelijk. Teammanager Sander Molenaar overleed na een lang ziekbed. Blokland kijkt met een vredig gevoel terug op het afscheid. ,,De herdenking op het veld was onwijs mooi. Dat is ook weer Katwijk. Eerst hadden we de afscheidswedstrijd waar hij zelf bij was. Vanuit alle hoeken van het land kwamen er mensen naar de wedstrijd. Een heel triest moment, maar ik denk dat wij hem als Katwijk zijnde een gedenkwaardig afscheid hebben gegeven. Het was een geweldig mens.

Saamhorigheid en sfeer zijn belangrijk, maar de fans verwachten ook goed voetbal. Het niveau van de gehele Tweede Divisie zit in de lift. Volgens Blokland is de competitie sterker dan vorig jaar. ,,Heel veel ploegen zijn beter geworden, bijvoorbeeld AFC. Toch denkt hij dat zijn ploeg de doelstellingen niet hoeft bij te schroeven. ,,Wij hebben genoeg wilskracht. Kijk maar naar vorig jaar. De trainer ging weg en teammanager Sander Molenaar overleed. Toch word je kampioen. Wij gaan dit seizoen gewoon weer meedoen om de bovenste plaatsen.

De hele krant kunt u hier vinden.

De site van onze partner Elf Voetbal is hier.

Lees ook:

Marlon Versteeg wil bij FC Lienden leren