Nieuws

Kay Tejan: ‘Mijn trainer zei dat ik beter kon stoppen’

Kay Tejan beleefde met een treffer en drie punten een goede middag tegen Rijnsburgse Boys. Voor zowel hem als zijn club Kozakken Boys kwam daarmee een einde aan een doelpuntloze periode. Volgens de 22-jarige aanvaller was dat hard nodig.

De ploeg uit Werkendam won tegen nummer twee Rijnsburgse Boys ‘eindelijk weer eens’. Dat lukte voor het laatst op 28 september; meer dan een maand geleden. ,,Dit was zeker een belangrijke overwinning”, begint Tejan. ,,De afgelopen wedstrijden hebben we niet laten zien dat we een ploeg zijn en dat we hard kunnen werken voor elkaar. Als we een tegendoelpunt kregen, liet iedereen zijn ‘koppie’ hangen. Tegen Rijnsburgse Boys hebben we het wel laten zien. Ik hoop dat we dat door kunnen zetten.”

De verbeteringen bij het duel in Rijnsburg begonnen voor Tejan al voor de wedstrijd in de kleedkamer. ,,De sfeer was beter. We gingen met een goede vibe de wedstrijd in. Normaal is het rustig in de kleedkamer. Nu had ik muziek opgezet. Een paar trainers gingen dansen en iedereen moest lachen. Dat hadden we even nodig. We gingen hongerig het veld op.”

Eind aan de droogte

Met de 1-2 overwinning maakte Kozakken Boys ook direct een einde aan de doelpuntendroogte, want in de drie wedstrijden ervoor kwam de ploeg niet één keer tot scoren. ,,Voor mijn gevoel speelden we hiervoor meer volgens het principe: ballen naar voren schieten en de aanvallers hard laten werken om te scoren. Dat hebben we nu anders aangepakt.”

Ook voor Tejan zelf is de droogte voorbij. Van elf meter maakte hij de openingstreffer in Rijnsburg. Het was zijn eerste sinds 14 september. ,,Ik zag dat iedereen twijfelde om die strafschop te nemen, dus ik eiste hem op. Gelukkig scoorde ik hem ook, dat had ik zeker nodig.”

Van Derde naar Tweede Divisie

Vorig jaar speelde Tejan nog in de Derde Divisie met Quick Boys. ,,De overstap naar de Tweede Divisie bevalt zeker. Het is een veel leukere competitie, omdat iedereen van elkaar kan winnen. Niemand steekt er echt bovenuit. Dat vind ik wel mooi.”

,,Kozakken Boys sprak me vroeg in het seizoen aan, in de winter van vorig jaar.” En daarmee gaf de club Tejan direct een goed gevoel. ,,Zij kwam met de hele staf om mij beter te leren kennen. Die liet mij videobeelden zien met mijn goede en zwakke punten. Dat sprak mij heel erg aan. De trainer gaf me een goed gevoel en zei dat hij me wilde helpen om beter te worden.

Net als Tejan maakte ook Quick Boys de promotie naar de Tweede Divisie. De aanvaller had er deze zomer voor kunnen kiezen om toch in Katwijk te blijven voetballen. ,,Toen ik al had getekend bij Kozakken Boys, wilden de club me terugkopen. Dat was voor mij geen optie. Ik heb Kozakken Boys toegezegd dat ik daarheen zou gaan, dus dan doe ik dat. Ongeacht wat er gebeurt.”

Oude bekenden

In de Tweede Divisie komt Tejan behalve Quick Boys nog twee oude clubs van hem tegen. De Amsterdammer droeg twee jaar het shirt van FC Volendam en speelde daarvoor in de jeugd van AFC. ,,Het zijn voor mij zeker mooie wedstrijden. Het is leuk om bekenden weer terug te zien. Ook tegen AFC is een mooie wedstrijd, al heb ik daar gemengde gevoelens bij. Als tweedejaars A-junior mocht ik bij AFC al met het eerste elftal meetrainen. Voor mijn gevoel ging het gewoon goed. Dat zei iedereen ook tegen me. Toen moest ik opeens naar het tweede. De toenmalige trainer zei dat ik het nooit zou maken en dat ik beter kon stoppen met voetballen.”

De aanvaller kwam sterker uit die fase. ,,Ik ben niet aan mezelf gaan twijfelen, maar had wel door dat ik bij AFC niets te zoeken had. Als de hoofdtrainer zoiets zegt, hoor ik daar niet thuis. Dan moet ik gewoon een andere club zoeken.” Die club vond Tejan al snel. ,,In de A-junioren speelden we een bekerwedstrijd tegen FC Volendam. We wonnen 4-2 en ik scoorde twee keer. Ik was opgevallen en mocht er stage lopen.”

Profvoetbal

In Volendam was Tejan dicht bij het profvoetbal. Twee keer viel hij in bij het eerste elftal, in wat toen nog de Jupiler League heette. Toch koos de jonge aanvaller na dat seizoen voor een vertrek. ,,De club wilde me nog geen profcontract aanbieden. Daar had ik geen zin in. Ik werd twintig en vond dat ik iets moest verdienen als ik er elke dag aanwezig was.

Het doel om het profvoetbal te halen, is bij Tejan nog altijd aanwezig. Met die wens in gedachten koos hij voor de stap naar Kozakken Boys. ,,Natuurlijk leeft die droom nog steeds. Het liefst wil ik binnen twee jaar weer in het betaald voetbal spelen. Of dat hier is of in het buitenland, maakt niet uit.”

Tekst: Lars van Mil