Nieuws

Kees Zethof: ‘Ik proef veel ambitie bij de club’

VV Noordwijk had zich voor dit seizoen als doel gesteld om zich aan te passen aan het niveau van de Tweede Divisie, maar daar blijft het niet bij. Zo weet trainer Kees Zethof, want de vereniging wil direct een vervolgstap zetten. ,,Ik proef veel ambitie bij de club.”

Met een nette plaats in de middenmoot presteert Noordwijk dit seizoen naar behoren. Met het langer vastleggen van succescoach Kees Zethof (foto) kan de club zich ook alvast richten op de vervolgstap die zij wil zetten. ,,Over het algemeen zit ik drie jaar bij een club, maar Noordwijk is de uitzondering. Ik proef ambitie en dat is het belangrijkste. Als we op een plek komen waarmee iedereen tevreden is, ben ik klaar. We wilden dit jaar vooral wennen, maar ook direct doorstappen. Dat betekent niet per se grote investeringen doen, want daar geloven we niet in. We zijn juist heel creatief en geloven niet in het halen van allerlei bekende jongens uit het betaalde voetbal.”

Wel gelooft Noordwijk in het halen van jonge, talentvolle en ambitieuze spelers die het niet hebben gered in de profwereld. Voor volgend seizoen heeft de club bijvoorbeeld Mats van Kins en Segun Owobowale overgenomen van ADO Den Haag. ,,Mats van Kins is de zoon van Mart van Kins, waarmee ik zelf altijd heb gevoetbald. Dat maakt het extra bijzonder. Hij is een creatieve middenvelder. Segan komt uit Voorhout en traint al mee met ons. Een linksbenige en snelle aanvaller. Het zijn jongens uit de buurt en dat vind ik mooi. Dat past ook bij de club.”

Van Kins en Owobowale moeten Noordwijk weer iets verder brengen in het groeiproces, zoals Zethof dat consequent noemt. In 2018 was er even sprake van dat de oefenmeester naar de jeugd van Ajax zou verkassen, maar die geruchten werden snel de kop ingedrukt. ,,Ik heb de keuze uiteindelijk ook nooit hoeven maken, want het is nooit concreet geworden. Toen dat ging spelen en in de media kwam, heb ik snel bijgetekend bij Noordwijk. Het is mijn cluppie en we zijn met een project bezig. Dat verhaal met Ajax ging een eigen leven leiden en ik merkte dat dat het teamproces verstoorde. En het moet niet om mij draaien, maar om de ploeg.”

Noordwijk-mensen

Zethof erkent dat hij op zijn plek is. ,,Ik heb hier zelf gevoetbald. Ik woon er en ben al een aantal jaar trainer. Mijn kinderen hebben op de club gezeten. We zijn echte Noordwijk-mensen. Ik ken bijna iedereen op de club, van hogere tot lagere elftallen. Ik interesseer me echt in de jeugd, want ik heb vroeger ook allerlei elftallen getraind. Mijn kinderen zaten toen in die elftallen. Ik heb de A1 gehad, de C1 gedaan en zelfs de F’jes en E’tjes. In de C1 heb ik Emiel Wendt zelfs nog gehad. Leuk om hem nu weer in het eerste onder mijn hoede te hebben.”

Zethof probeert zijn spelers uit te dagen om ze te laten meedenken met de te hanteren tactiek. ,,Ik wist nooit dat trainen een passie van me zou worden, maar ik dacht wel altijd mee en had een uitgesproken mening. Toen ik op latere leeftijd in het eerste van Van Nispen speelde, ging de trainer van de A1 weg. Daar ben ik ingestapt. Ik probeer bij Noordwijk de discussie op gang te laten komen. Ik kan bij beelden wel telkens zeggen wat ze moeten doen, maar ik vraag het liever. Er zijn voldoende jongens die meedenken. Naast het trainen van Noordwijk heb ik een eigen bedrijf in bloemen en bollen. Hoe hoger je gaat trainen, hoe meer je moet doen. Daarom hebben we nu iets minder opdrachten aangenomen. Dat hebben we volledig zelf in de hand.”

Tekst: Tim Beck