Nieuws

Kevin Brands van VVSB: In de slotfase sluipt de angst er bij ons in

Kevin Brands (30) kent niet de gemakkelijkste vuurdoop in de Tweede Divisie: de middenvelder is immers in een moeizaam draaiend VVSB beland en weet zelf het tij ook nog niet te keren. Met twee punten staat de club uit Noordwijkerhout strak onderaan. ,,Onderling bestaat zeker nog het vertrouwen dat we het weten om te buigen.

Volgens het bestuur zou die ommekeer er onder trainer Jack Honsbeek niet komen, want hij werd eerder deze week op non-actief gesteld. ,,Aan mij is persoonlijk niets gevraagd, maar naar wat ik heb gehoord, heeft de technische commissie nog voor de wedstrijd tegen De Treffers wel met de spelersraad gezeten. Ikzelf ben hier nog niet zo lang en heb pas vier wedstrijden gespeeld. Daardoor kan ik niet zeggen of een ommekeer onder Honsbeek had kunnen plaatsvinden.

Brands steekt bovendien zijn hand in eigen boezem. Hoe de ploeg doelpunten om de oren krijgt, hoort volgens hem niet op het niveau Tweede Divisie thuis. ,,Dan denk ik niet dat het veel uitmaakt wie de trainer is. Aan die makkelijke tegendoelpunten schort het bij ons. Tegen Kozakken Boys staan we in de tachtigste minuut met 3-1 voor, maar verliezen alsnog met 3-4. Tegen Jong Almere City hetzelfde liedje: we staan lang voor, maar verliezen. In de slotfase sluipt de angst er bij ons in en dan gaan we achteruitlopen.

De voorgaande jaren in de Tweede Divisie lieten zien dat het heel lastig is om de negatieve spiraal te doorbreken. Brands erkent dat het er niet goed uitziet, maar de middenvelder houdt tegelijkertijd vertrouwen in de selectie. ,,Ik moet toegeven dat de crisissfeer voor de wedstrijd tegen De Treffers wel meeviel. Dat zal deze week enigszins anders zijn, omdat de trainer is ontslagen. Dat is natuurlijk nooit leuk voor iedereen die erbij betrokken is. Het ziet er weliswaar slecht uit, maar onderling is er nog genoeg vertrouwen dat we het negatieve gaan ombuigen.

Bikkelen

Hoewel de prestaties niet naar behoren zijn, heeft Brands het naar zijn zin in de Bollenstreek. De ex-prof van onder meer Willem II, NAC Breda en Go Ahead Eagles spreekt van een ideale situatie, omdat hij nu extra vaak bij zijn gezin kan zijn. En dat is nodig ook. ,,Mijn dochtertje is te vroeg geboren. Naar omstandigheden gaat het goed, maar we zitten nu in de zevende week dat ze in het ziekenhuis ligt. Het is bikkelen, waarbij voetballen ook een uitlaatklep voor me is. De Tweede Divisie is wat dat betreft ideaal, want we trainen maar drie keer per week, waardoor ik veel tijd heb voor mijn gezin. Tijd om aan mijn zoontje te besteden of om naar het ziekenhuis te gaan.

Zijn gezinssituatie is ook de grootste reden dat Brands voor een club in de Tweede Divisie heeft getekend, want eigenlijk was hij nog op zoek naar een avontuur in het buitenland. ,,Ik had contact met iemand die voor me rondkeek buiten Nederland, maar toen ik hem vertelde over de situatie was het al augustus. Hij zei: is het niet verstandig om nu in Nederland te blijven en drie keer per week te gaan trainen? Hij had contact met VVSB, dus ik heb ook niet met andere clubs uit de Tweede Divisie gesproken. Mijn dochter kwam 31 augustus ter wereld. Ik wist: ik kan nu sowieso niet naar het buitenland. Vanuit het ziekenhuis hebben we toen alles dezelfde dag nog rondgemaakt.

Weilanden

Of de stap terug ook betekent dat we Brands niet meer terug zien als prof, durft hij niet te zeggen. Het maken van zon keuze is nog totaal niet aan de orde, beaamt hij. En dus is het avontuur op Indonesi voorlopig zijn laatste wapenfeit als profvoetballer. ,,Afgelopen winter ging ik voetballen voor Bali United. Aan het begin speelden we in de Asian Champions League en was het prachtig, maar na verloop van tijd had ik toch moeite om te aarden. De faciliteiten zijn niet te vergelijken met die in Nederland. De trainingsvelden zijn net weilanden en tijdens het omkleden zaten we met ze allen op de grond. Het werd aardig betaald, maar het is niet wat wij van voetbal gewend zijn.

Over het leven op Bali in het algemeen heeft Brands absoluut geen klagen. ,,Het is net of je een jaar op vakantie bent. Ik heb bovendien best veel kunnen zien van het werelddeel. Ik ben met de club in Bangkok, de Filipijnen en Vietnam geweest. Azi is prachtig. We gaan met het gezin ook al jaar in jaar uit op vakantie naar Thailand. Het leven was prachtig, maar qua voetbal viel het ietwat tegen. Wat de toekomst me gaat brengen? Samen met een vriend heb ik een bouwbedrijf en mijn schoonvader zit in de horeca. Maar voorlopig ligt de prioriteit bij mijn gezinssituatie en presteren met VVSB.

Tekst: Tim Beck

Op de foto heerst Kevin Brands voor VVSB met achter zich Ahmed el Azzouti van Kozakken Boys.