Nieuws

Kevin Pérez Kraaijeveld hoopt via Scheveningen op toekomst in Engeland

Kevin Pérez Kraaijeveld (22) verliet afgelopen zomer huis en haard op Gran Canaria om te voetballen voor SVV Scheveningen. De verdediger hoopte een profcontract in de wacht te slepen, maar kampte een groot gedeelte van het seizoen met een voetblessure. Komende zomer vertrekt hij weer. ,,Maar het is wel de bedoeling om in het buitenland te blijven.”

Kevin Pérez Kraaijeveld (foto) is de zoon van een Spaanse vader en een Nederlandse moeder. Zijn moeder belandde voor een stage op Gran Canaria. Dat beviel dusdanig dat ze er niet meer is vertrokken. ,,Ik ben wel geboren in Nederland, omdat mijn moeder dat wilde. Maar voor dit jaar kwam ik alleen voor vakantie naar Nederland. Dan was ik hier hooguit twee weken. In de zomer als het lekker weer was of tijdens Kerstmis als er sneeuw lag. Ik heb moeten wennen aan wonen in Nederland, want op Gran Canaria kun je tot elf uur buiten zitten en een terrasje pakken. Hier is iedereen om zes uur thuis en blijft daar. Maar verder zijn er prachtige plekken in Nederland en bovendien zijn de mensen onwijs aardig.”

FC Barcelona

Pérez Kraaijeveld voetbalde in de jeugd van Las Palmas en Tenerife, maar belandde door verschillende omstandigheden op een dood spoor bij die laatste club. ,,Op Gran Canaria kun je haast in elk dorp of stad wel voetballen voor een club, net als in Nederland. Ik speelde drie jaar voor Las Palmas, maar maakte de overstap naar Tenerife, omdat daar een goede universiteit zat. Bij die club heb ik pech gehad met blessures en verder is mijn vader een jaar ziek geweest. Mijn hoofd stond op dat moment niet naar voetbal, want dat was een hele moeilijke periode.”

In overleg met de club besluit Pérez Kraaijeveld terug te keren naar Gran Canaria, waar hij gaat voetballen voor een amateurclub naast zijn huis. Het contrast kan haast niet groter, want toen hij nog voor Las Palmas speelde, kon hij bijna naar het grote FC Barcelona. ,,Het ging tussen mij en een jongen van Sevilla. Of die nu bekend is? Dat weet ik niet, want ik weet niet om wie het ging. De trainer van mijn leeftijdsgroep destijds was speciaal naar Las Palmas gekomen om mij te bekijken, maar de keuze viel helaas op die andere jongen.”

Na zijn jaar bij de amateurclub om de hoek bekruipt hem steeds vaker het gevoel dat hij zijn heil buiten Gran Canaria moet zoeken. Via zijn moeder worden Nederlandse contacten aangeboord en Scheveningen ziet wel wat in de boomlange verdediger. ,,Ik ben in Den Haag gaan wonen. Ik was van plan om ernaast een studie te volgen, maar daar is het niet van gekomen. Ik volg wel Nederlandse les om zo de taal nog beter onder de knie te krijgen. De rest van de dag vul ik met voetbal, want ik ben ook trainer bij Scheveningen en bij een voetbalopleiding genaamd Amforca.”

Terugslag

Pérez Kraaijeveld komt naar Nederland met slechts één doel: via Scheveningen het profwereldje inrollen. ,,Vanaf de eerste dag zei ik al: ik ga een jaar amateurvoetbal spelen en dan hoop ik een vervolgstap te maken. Maar ik brak vroeg in het seizoen mijn middenvoetsbeentje. Ik heb een maand in het gips gezeten en toen mocht ik langzaam opbouwen door te wandelen en hard te lopen. Hardlopen ging de eerste weken erg goed, maar vervolgens kreeg ik een flinke terugslag en moest ik eigenlijk weer vanaf nul beginnen. Ik begin nu pas weer echt fit te worden.”

Door de zware blessure speelde Pérez Kraaijeveld pas acht wedstrijden voor SVV Scheveningen en kon hij zich niet laten zien aan profclubs. De laatste weken zat hij weer een aantal keer op de bank, maar komende zomer nemen Pérez Kraaijeveld en de club desondanks afscheid van elkaar. ,,Het belangrijkste is om Scheveningen in de Tweede Divisie te houden en persoonlijk zou ik graag nog een aantal wedstrijden spelen. Voor volgend seizoen? Mijn managers zijn ermee bezig. Ik zou graag in het buitenland blijven, maar het moet wel een goede aanbieding zijn qua niveau. De Tweede Divisie zou een optie kunnen zijn, maar liever verlaat ik de amateur competitie om echt full-time met voetbal bezig te kunnen zijn.”

De absolute droom van Pérez Kraaijeveld is Engeland. ,,Het Engelse voetbal past eigenlijk het beste bij mijn speelwijze en we zien daar reëele mogelijkheden voor een stage aan het einde van het seizoen, in ieder geval in League 2.”

Tekst: Tim Beck

Lees ook:

Blok wil na contractverlenging bij Scheveningen stabiel worden

Samenvatting SVV Scheveningen – Barendecht 16 februari 2019