Nieuws

Kevin Ringeling is op zijn plek bij Sparta

De ontwikkeling van Kevin Ringeling (20) verloopt stormachtig. De veelzijdige verdediger transfereerde afgelopen zomer van Excelsior Maassluis naar Jong Sparta, maar na vier weken mocht hij zich al melden bij het eerste elftal van trainer Henk Fraser. Een blessure heeft het groeiproces voorlopig even stilgezet, maar Ringeling is vastberaden om sterker terug te komen. Een monoloog.

,,Ik heb momenteel een blessure aan de plek tussen mijn kuit en scheenbeen en verder waren ook mijn enkelbanden verrekt. Het was erger dan verwacht. Ik had al wat last aan mijn enkel, maar in de wedstrijd tegen Barendrecht ging ik er weer doorheen. Over anderhalve week mag ik weer het veld op en over drie weken hoop ik weer wedstrijden te kunnen spelen. De blessure is heel jammer, want mijn ontwikkeling ging de laatste tijd sneller dan verwacht.

,,Afgelopen zomer ben ik van Excelsior Maassluis naar Sparta gegaan. Het jaar ervoor had Sparta al scouts naar me laten kijken, maar toen vonden ze me nog niet goed genoeg. Afgelopen zomer werd de interesse wel concreet, maar tegelijkertijd veranderde er veel intern bij de club. Henk van Stee kwam als technisch manager en die wilde me ook nog eens aan het werk zien. In de thuiswedstrijd tegen IJsselmeervogels stond hij langs de kant en daarna is het eigenlijk heel snel gegaan. De week nadien kreeg ik een belletje en weer twee dagen later was het rond.

Eerste elftal

,,Ik heb zeker niet getwijfeld om deze kans aan te pakken. Dat was bij andere clubs wel het geval. Er speelde nog meer, maar die clubs waren een stuk verder weg. Aan het begin van het seizoen was het vrij pittig. Vooral omdat ik de krachttraining naast de normale training niet gewend was. Het was even zwaar, maar ik heb een korte zomervakantie gehad dus ik was nog fit. Voetballend merk ik eveneens het nodige verschil met Excelsior Maassluis. Daar hadden we altijd moeite met scoren en dat is bij Jong Sparta totaal geen probleem. Vooral in de voorhoede hebben we onwijs veel creativiteit, jongens die van niets toch iets weten te maken.

,,Daar zit het verschil met Jong Sparta en andere ploegen in de Tweede Divisie. Bij Maassluis speelden we meer op kracht en was het tactisch denkvermogen van de ervaren spelers heel hoog. Bij Sparta is dat andersom, omdat er weinig ervaring is. De afgelopen jaren heb ik bij Excelsior Maassluis veel geleerd op tactisch gebied. Ik dacht nog: ik begin bij Sparta helemaal opnieuw en ga ik er dan niet op achteruit? Maar het bleek snel dat ik vooral stappen vooruitzet. Voornamelijk op voetballend gebied.

,,Ik kan in opbouwend opzicht nog veel leren. Daarom is de stap naar Sparta ook extra mooi voor me, want bij Maassluis hadden we weinig de bal en zakten we vooral in. Bij Jong Sparta hebben we juist heel vaak de bal. Tijdens de gesprekken met het management kwam naar voren dat ze me een halfjaar willen laten wennen in Jong, om daarna te kijken hoe mijn kansen in het eerste elftal liggen. Alleen na drie weken mocht ik me al melden bij het eerste en sindsdien trainde ik voornamelijk met de hoofdmacht mee. Na mijn blessure hoop ik snel weer de aansluiting te maken en van daaruit te wachten op mijn debuut.

Excelsior

,,Eigenlijk had ik tot mijn negende niet zoveel met voetbal. Mijn ouders zeiden wel dat het goed voor me zou zijn als ik zou gaan sporten. De keuze zou vallen op basketbal of voetbal. Net daarvoor waren we vanuit Delft naar Den Hoorn verhuisd en daar maakte ik nieuwe vrienden. Die jongens zaten allemaal op voetbal, dus die keuze was snel gemaakt. Ik kwam als tweedejaars Fje direct in het hoogste elftal van Den Hoorn en kon als E-junior al stagelopen bij Sparta. Ik was toen echter nog niet goed genoeg.

,,Als B-junior kwam ik toch bij een BVO terecht, namelijk Excelsior. Daar heb ik twee jaar gespeeld, maar moest ik na een trainerswissel ineens weg. In de B1 ging het erg goed en mocht ik regelmatig meedoen met de A1 van trainer Ren van Eck. Hij ging midden in het seizoen alleen naar FC Den Bosch en de nieuwe trainer zag het niet in mij zitten. Mijn trainer bij de B1 snapte dat ook niet. Achteraf heeft het heel goed uitgepakt, omdat ik bij Excelsior Maassluis terechtkwam. Mijn teamgenoten bij Excelsior moesten na hun jeugdjaren allemaal weg. Ik had op dat moment al ervaring in de Tweede Divisie en daardoor heb ik de stap naar het profvoetbal alsnog kunnen zetten.

Tekst: Tim Beck

Op de foto scoort Kevin Ringeling (links) voor Jong Sparta Rotterdam tegen HHC Hardenberg.