Nieuws

Kevin van Diermen maakt het verschil voor IJsselmeervogels

Met dank aan statistiekenbureau Opta Sports kijken we hier elke week statistisch vooruit naar de livewedstrijd op Fox Sports van het weekeinde. Dat is deze keer IJsselmeervogels-VV Katwijk.

IJsselmeervogels staat zaterdag voor de waarschijnlijk meest lastige opgave voor de ploeg, want in de Tweede Divisie hebben ‘De Rooien’ nog nooit gewonnen van VV Katwijk. In die vorige vijf onderlinge ontmoetingen werd er slechts twee keer een punt behaald tegen de club die momenteel onder leiding staat van trainer Jan Zoutman; overigens een voormalige oefenmeester van de club uit Bunschoten-Spakenburg. Daarbij komt ook nog eens dat er in drie van die vijf eerdere duels niet werd gescoord door De Vogels (2 doelpunten in totaal – 0,4 doelpunten per duel).

Dit seizoen blinkt IJsselmeervogels juist uit in aanvallend opzicht, maar krijgt het voornamelijk in eigen huis veel tegendoelpunten. Zo kreeg alleen Jong FC Volendam tot en met de twintigste speelronde meer tegendoelpunten in het eigen stadion. Na de winterstop gaat het wel veel beter in defensief opzicht. Zo hielden De Vogels in drie van de laatste vier competitieduels de nul, waaronder in de laatste twee ontmoetingen voor eigen publiek. Bij opnieuw een clean sheet houdt IJsselmeervogels zelfs voor het eerst in de Tweede Divisie in drie thuiswedstrijden op rij ‘de nul’. In de duels na speelronde twintig kregen De Vogels pas twee tegendoelpunten.

De defensieve stabiliteit lijkt hem vooral te zitten in de samenwerking in het hart van de defensie tussen Marciano van Leijenhorst en Kevin van Diermen. Met name de laatste maakt een nadrukkelijk verschil. Zo kreeg IJsselmeervogels dit seizoen in negen competitieduels met Van Diermen in de basis per competitieduel 1,2 tegendoelpunten, terwijl het in veertien competitieduels zonder een startende Van Diermen tegen 1,6 tegendoelpunten aanliep. Is de hernieuwde defensieve zekerheid in combinatie met de meest scorende aanval van de competitie een kans om eindelijk een overwinning te boeken tegen ‘Angstgegner’ en koploper Katwijk?

Op de foto verdedigt Kevin van Diermen uit namens IJsselmeervogels, terwijl Denzel James van Noordwijk hem belaagt.