Nieuws

Koen van der Biezen is de ‘kapstok’ in het spel van promovendus SV TEC

Koen van der Biezen (34) was vanaf zijn achttiende tot zijn 34ste profvoetballer, maar sinds dit seizoen is hij te bewonderen in de Tweede Divisie. Met SV TEC kende hij een droomstart door uit bij Kozakken Boys te winnen. Over voetballen voor vijftigduizend man, het trainerschap en uiteraard de Tweede Divisie.

Op het moment dat we Koen van der Biezen (foto van afgelopen zaterdag) spreken, heeft hij naar eigen zeggen een niet al te drukke dag achter de rug. Zoals al zijn dagen momenteel niet heel druk zijn. De Brabander leidt sinds zijn vertrek bij TOP Oss een ander leven. ,,Ik ben op dit moment huisvader. Ik breng de kinderen naar school en doe het huishouden. Maar ik zoek wel werk voor zo’n drie dagen in de week. Tijdens mijn profloopbaan ben ik nooit zo bezig geweest met de vraag wat ik na mijn carrière wilde doen. Wel heb ik vorig jaar mijn trainersdiploma’s gehaald.”

Beleving

Het trainersvak en voetballen in de Tweede Divisie gaat samen, maar indien Van der Biezen dat daadwerkelijk wil combineren, is hij helemaal nooit meer thuis. ,,Drie avonden en een volle zaterdag weg is niet weinig, maar het bevalt me goed. Ik rijd in twintig minuten naar Tiel, dus dat is ideaal. Ik heb vorig jaar de A1 getraind van een plaatselijke amateurclub en dat vond ik erg leuk om te doen. Bezig zijn met het groepsproces en met tactische zaken; daarmee zou ik op den duur wel verder willen. Maar ik heb nog tijd genoeg om het hierna op te pakken.”

Van der Biezen maakte vorig jaar maart de keuze om het profbestaan in te wisselen voor de Tweede Divisie. Hij zat bij TOP Oss vaker op de bank dan hem lief was en een nieuw buitenlands avontuur zag hij niet meer zitten. TEC bood uitkomst. ,,Qua beleving is er weinig verschil tussen de profs en Tweede Divisie-spelers. Je merkt alleen dat sommige jongens vermoeider zijn tijdens de training, omdat ze de hele dag hebben gewerkt. Ik heb er met mijn volle verstand voor gekozen, ook omdat er in de Tweede Divisie net een andere sfeer hangt. Ik vond het dan ook niet moeilijk afgelopen zomer. Mijn zomervakantie duurde iets langer, maar ik heb gewoon mijn eigen loopprogramma gevolgd.”

Afgelopen weekeinde won TEC de lastige uitwedstrijd bij Kozakken Boys met minimaal verschil: 0-1. Het veld in Werkendam is weer eens iets anders dan de complexen die Van der Biezen heeft meegemaakt. ,,In Nederland heb ik mooie periodes meegemaakt bij FC Den Bosch en Go Ahead Eagles. En vervolgens heb ik zeven jaar in het buitenland gevoetbald. Eerst een seizoen in Polen en vervolgens in Duitsland. In Polen zaten we in Krakau en kwam er vaak familie op bezoek. Het was fijn, maar een nadeel was dat er weinig mensen Engels spraken. En bovendien was de manier van voetballen niet bepaald op mijn lijf geschreven.”

50.000 man

Na zijn avontuur bij Cracovia Kraków trok Van der Biezen naar Karlsruher SC. ,,Het was mooi wonen in Duitsland, de mensen waren enorm vriendelijk en ook sportief heb ik prachtige periodes beleefd bij Karlsruher SC, Arminia Bielefeld en SC Paderborn. Het tweede en derde niveau van Duitsland is niet te vergelijken met dat in Nederland. Ik heb de wedstrijd Karlsruhe tegen Kaiserslautern gespeeld en die wedstrijd was volledig uitverkocht. Dan speel je gewoon voor 50.000 man. De uitwedstrijd met 1. FC Köln: precies hetzelfde verhaal. Prachtig om te ervaren. Ik had hier en daar misschien een andere keuze kunnen maken, maar voor mijn gevoel heb ik alles uit mijn loopbaan gehaald.”

Eén van de dingen die Van der Biezen heeft meegekregen in Duitsland is winnaarsmentaliteit. De aanvaller wint liever op een lelijke manier, dan dat hij verliest op prachtige wijze. Een mentaliteit die ze bij TEC dit seizoen goed kunnen gebruiken. ,,We zullen waarschijnlijk een ploeg worden die voornamelijk op resultaat speelt. Ik ben de kapstok van het elftal. Ik heb geen persoonlijke doelstelling wat betreft aantal doelpunten, want ik wil gewoon lekker voetballen, plezier maken en uiteraard zoveel mogelijk wedstrijden winnen.”

Tekst: Tim Beck