Nieuws

Koningskoppels ontmoeten elkaar

Met dank aan statistiekenbureau Opta Sports kijken we hier elke week statistisch vooruit naar de livewedstrijd op Fox Sports van het weekeinde. Dat is deze keer GVVV-AFC.

Hoewel AFC acht plekken boven GVVV op de ranglijst staat (AFC 4e, GVVV 12e), kan het onderlinge verschil in punten zaterdag nihil worden. Achter koploper IJsselmeervogels heeft zich immers een subtop gevormd, waarbij het verschil tussen nummer twee Rijnsburgse Boys en nummer dertien Excelsior Maassluis slechts vijf punten bedraagt. Maar… De enige wedstrijd van dit weekeinde gaat tussen twee clubs die liever uit lijken te spelen dan thuis. AFC pakte negen van zijn veertien punten op vreemde bodem, terwijl GVVV zelfs tien van zijn elf punten buiten het eigen Panhuis verzamelde.

GVVV steekt dus in een dusdanige thuisvorm dat het een hele kluif wordt de punten in Veenendaal te houden. Elf tegentreffers incasseerde GVVV in eigen huis, meer dan elke andere ploeg in de Tweede Divisie. Er zal de Veenendalers alles aan gelegen zijn de eerste zege voor eigen publiek te boeken sinds 25 mei. Dat doen zij onder aanvoering van Berry Powel en Philip Ties, want spits Powel en aanvallende middenvelder Ties maakten negen van de twaalf competitietreffers van GVVV, waarvan er vier met een assist voorbereid werden door de één en afgemaakt werden door de ander. Geen enkel ander duo bereidde dit Tweede Divisie-seizoen meer doelpunten van elkaar voor (Dani van der Moot en Jeroen Spruijt ook 4).

Aan de kant van AFC is er minstens zo’n gevreesd koppel actief: spits Raily Ignacio (foto) en aanvallende middenvelder Yordi Teijsse. Ignacio en Teijsse waren goed voor veertien van de achttien treffers van de Amsterdammers en namen zelfs de laatste tien goals voor hun rekening (Ignacio 4, Teijsse 6). De laatste andere AFC’er met een doelpunt was Yordi’s broer Kenny, meer dan een maand geleden tegen Jong FC Volendam (14 september). In de kracht van AFC lijkt ook de kwetsbaarheid te zitten, want alleen Scheveningen en Quick Boys hadden minder verschillende doelpuntenmakers (2) dan AFC (4). Hetzelfde geldt overigens voor GVVV, dat slechts vijf verschillende spelers zag scoren. We gaan zaterdag zien of de koningskoppels thuis geven of dat het vuurwerk dit keer van andere spelers moet komen.